ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

SREBRO I BRĄZ W RANKINGU PERSPEKTYW 2025
SREBRO I BRĄZ W RANKINGU PERSPEKTYW 2025

Nie pracujemy dla rankingów, ale jeśli one nas zauważają, doceniają i nagradzają znakiem jakości to jest nam bardzo miło!

W tym roku kolejny raz nasze Technikum Ekonomiczne zostało wyróżnione w Rankingu Perspektyw 2025, otrzymując Srebrną Tarczę (11 miejsce w woj. Zachodniopomorskim wśród wszystkich techników).

DRUGI TYDZIEŃ POBYTU W AALBORGU (PROGRAM FERS)
DRUGI TYDZIEŃ POBYTU W AALBORGU (PROGRAM FERS)

Drugi tydzień w Aalborgu pełen nauki i atrakcji! W ramach zajęć edukacyjnych uczniowie zapoznali się z systemem rezerwacji Octopus oraz poznawali w praktyce funkcjonowanie hoteli Viking i Kompass. Poznali oferty luksusowego wypoczynku, standardy obsługi gości, uczestniczyli również w warsztatach gastronomicznych, gdzie przygotowywali rybnego burgera i tradycyjny duński deser.

PIERWSZY TYDZIEŃ POBYTU W AALBORGU (PROGRAM FERS)
PIERWSZY TYDZIEŃ POBYTU W AALBORGU (PROGRAM FERS)

Pierwsze dni pobytu zostały poświęcone na wzajemne zapoznanie się uczestników oraz wprowadzenie do kultury i realiów życia w Danii. Uczniowie wzięli udział w zajęciach z zakresu komunikacji międzykulturowej oraz poznali podstawowe informacje na temat historii Danii i samego miasta Aalborg.

WYJAZD NA STAŻ DO AALBORGA
WYJAZD NA STAŻ DO AALBORGA

Obudzili się w nocy, pewnie z mieszanymi uczuciami – ekscytacją na myśl o nowej przygodzie i lekkim niepokojem związanym z opuszczeniem domu. Wczesny poranek minął w gorączkowym pakowaniu ostatnich drobiazgów i sprawdzaniu, czy na pewno wszystko mają. Pożegnanie z rodziną, a potem dwunastogodzinna, spokojna podróż do Aalborga.

UROCZYSTE POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW ROCZNIKA 2025
UROCZYSTE POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW ROCZNIKA 2025

W słoneczne przedpołudnie 25 kwietnia 2025 roku aula „Ekonoma” rozbrzmiewała podniosłą atmosferą. To był dzień, na który z niecierpliwością czekali uczniowie klas piątych – ich uroczyste pożegnanie z murami szkoły.

Następny
Poprzedni
Shadow

 

;

W dniach 30.05 - 04.06.2011r odbył się kolejny i niestety ostatni kończący wyjazd szkoleniowy w ramach programu partnerskiego Leonardo da Vinci „Savoir vivre w hotelarstwie” do Grecji. Tym razem na przepiękną grecką wyspę Kretę do miejscowości Heraklion. W wyjeździe uczestniczyli: wicedyrektor d/s kształcenia CKP Janusz Budzik, nauczyciel praktycznej nauki zawodu CKP Renata Grodzka -Truszkowska i nauczyciel języka angielskiego Mirela Jezik.

 

Uczestnicy mieli okazję zwiedzić trzygwiazdkowy kompleks hotelowy Marin Dream pod kierunkiem menagera hotelu Anolisa Kalaitzakisa i zapoznać się z systemem funkcjonowania obiektu. Przedstawiono im system kompleksowej obsługi gościa w hotelu. Nauczyciele mieli możliwość poznania funkcjonowania recepcji i poznania standardów obsługi w recepcji: check in i check out. W czasie zajęć praktycznych w restauracji „PARALIA” uczestnicy przygotowywali oraz sporządzali typowe dania kuchni greckiej jak: sałatka grecka (choriatiki), mussaka, ślimaki smażone, dolmades (ryż z mięsem zawinięty w liście winogrona), souvlaki (szaszłyk z mięsa wieprzowego), loukoumades (pączkopodobne ciastka moczone w miodzie i posypane cynamonem) .

Uczestnicy odwiedzili **** hotel Astoria – hotel biznesowy, przyjmujący gości głównie zagranicznych. Tutaj gospodarze obiektu przedstawili standardy obsługi gościa biznesowego. Hotel zapoznał z ciekawą i bogatą ofertą . Szczególnie duże wrażenie zrobił basen z solarium na ostatnim piętrze. Obok kąpieli słonecznych i wodnych można było jeszcze podziwiać przepiękną panoramę miasta i wyspy.

Miłym akcentem turystycznym wizyty było obejrzenie wykopalisk w Knossos, ruin najstarszej cywilizacji europejskiej około 2000 lat p.n.e.

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG