ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

WARSZTATY DLA KLAS GASTRONOMICZNYCH

W dniu 07.04.2025 r uczniowie klas gastronomicznych 3a,3b  oraz uczniowie odbywający zajęcia praktyczne w CKZ  uczestniczyli w szkoleniu „Nasze najlepsze - produkt tradycyjny
i ekologiczny w nowoczesnej kuchni”. Szkolenie odbyło się w Centrum Kształcenia Zawodowego w Kołobrzegu. Pomysłodawcą , organizatorem i koordynatorem była Pani Dorota Stawiszyńska
– Kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych (KOWR) oddział Koszalin.

Zajęcia były prowadzone przez specjalistów zespołu Kuras Gastro Team - Rafała Kurasa, praktyka z 25 letnim doświadczeniem w gastronomii, szefa kuchni, dietetyka, managera
i nauczyciela  oraz  dr Łukasza Gładysiaka, historyka  odpowiedzialnego za dziedzictwo kulinarne Pomorza Środkowego, właściciela i twórcy Studia Historycznego Huzar. Głównym celem programu było szkolenie uczniów i uwrażliwienie młodego pokolenia na znaczenie produktu tradycyjnego, regionalnego i ekologicznego. Podczas warsztatów kulinarnych  zawierających elementy idei „Zero Waste” szczególny nacisk położono na wykorzystanie różnorodnych, lokalnych składników. Uczestnicy  ponadto odkrywali unikatowość lokalnej tradycji kulinarnej a w ramach praktycznych zajęć przygotowali zdrowe, wartościowe dania z wykorzystaniem produktów regionalnych. Były to m.in.:  bajgle,  smażone bałtyckie śledzie,  domowy jogurt, sałata rzymska karmelizowana na drahimskim miodzie z młodym niedźwiedzim  czosnkiem. 

 To były przyjemne warsztaty za które bardzo dziękujemy.

 Uczniowie klas gastronomicznych ZSEH, uczniowie - praktykanci CKZ   wraz z nauczycielami : Elżbieta Kubok, Anita Fijałkowska-Buczkowska, Elżbieta Kozber

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG