W dniu 07.04.2025 r uczniowie klas gastronomicznych 3a,3b oraz uczniowie odbywający zajęcia praktyczne w CKZ uczestniczyli w szkoleniu „Nasze najlepsze - produkt tradycyjny
i ekologiczny w nowoczesnej kuchni”. Szkolenie odbyło się w Centrum Kształcenia Zawodowego w Kołobrzegu. Pomysłodawcą , organizatorem i koordynatorem była Pani Dorota Stawiszyńska
– Kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych (KOWR) oddział Koszalin.
Zajęcia były prowadzone przez specjalistów zespołu Kuras Gastro Team - Rafała Kurasa, praktyka z 25 letnim doświadczeniem w gastronomii, szefa kuchni, dietetyka, managera
i nauczyciela oraz dr Łukasza Gładysiaka, historyka odpowiedzialnego za dziedzictwo kulinarne Pomorza Środkowego, właściciela i twórcy Studia Historycznego Huzar. Głównym celem programu było szkolenie uczniów i uwrażliwienie młodego pokolenia na znaczenie produktu tradycyjnego, regionalnego i ekologicznego. Podczas warsztatów kulinarnych zawierających elementy idei „Zero Waste” szczególny nacisk położono na wykorzystanie różnorodnych, lokalnych składników. Uczestnicy ponadto odkrywali unikatowość lokalnej tradycji kulinarnej a w ramach praktycznych zajęć przygotowali zdrowe, wartościowe dania z wykorzystaniem produktów regionalnych. Były to m.in.: bajgle, smażone bałtyckie śledzie, domowy jogurt, sałata rzymska karmelizowana na drahimskim miodzie z młodym niedźwiedzim czosnkiem.
To były przyjemne warsztaty za które bardzo dziękujemy.
Uczniowie klas gastronomicznych ZSEH, uczniowie - praktykanci CKZ wraz z nauczycielami : Elżbieta Kubok, Anita Fijałkowska-Buczkowska, Elżbieta Kozber