ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

SAVOIR VIVRE W PIGUŁCE

W czwartek i piątek, tj. 03 i 04 kwietnia w Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich odbyły się trzy edycje warsztatów pt. „Savoir vivre w pigułce”. Uczestniczyli w nich uczennice i uczniowie czterech klas z trzech kołobrzeskich szkół podstawowych - nr 8, nr1 i nr 4.

Ósmoklasiści poznali normy zachowania obowiązujące w codziennym życiu podczas kontaktów międzyludzkich - zasady pozdrawiania, przedstawiania siebie i innych, składania i przyjmowania wizyt. Jednym z elementów szkolenia były zasady zachowania się w restauracji, a także „mowa sztućców”, czyli sposób ich ułożenia na stole oraz na talerzu po posiłku. Uczniowie z zainteresowaniem oglądali niektóre naczynia i sztućce stosowane do serwowania homarów, ślimaków, kawioru oraz z zapałem składali różne formy serwetek osobistego użytku. Zajęcia cieszyły się dużym zaciekawieniem i uwagą.
Ewa Wasilewska

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG