ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

Szanowni Państwo,

w imieniu Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego bardzo serdecznie dziękuję za włączenie się do naszej akcji „Szkoła pamięta”, która miała swój finał w piątek, 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu czy społeczności.

PODZIĘKOWANIA ZA UDZIAŁ W AKCJI "SZKOŁA PAMIĘTA"

Dnia 26 października uczniowie klasy modułowej przystąpili do próbnego egzaminu praktycznego z kwalifikacji T.09. Uczniowie tej klasy do tej pory zdobywali cenne umiejętności zawodowe podczas licznych wyjazdów zagranicznych do Danii, Niemiec oraz uczestnicząc w kursach gastronomicznych.

KLASA MODUŁOWA

30.X.2019 młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo "Lollipop ART" zaprezentowało po raz pierwszy swoje stoisko na terenie szkoły. Przy okazji sprzedaży zdrowych lizaków, wytwarzanych przez uczniów naszej szkoły, pod opieką Pani Emilii Wieremiej - Woźnej, zorganizowaliśmy również quiz o tematyce związanej z amerykańskim świętem Halloween - wsparcie merytoryczne: Pani Karolina Głowala. Dziękujemy bardzo wszystkim zainteresowanym naszymi wyrobami. Mamy nadzieję, że Wam smakowały:)

HALLOWEENOWY KIERMASZ SZKOLNEGO MINIPRZEDSIĘBIORSTWA "Lollipop ART"

W zeszłym tygodniu klasa IV b wraz z opiekunem p. Anitą Fijałkowską-Buczkowską uczestniczyła w szkoleniu gastronomicznym w hotelu Centrum z firmą Oerlemans. Uczniowie mieli okazje dowiedzieć się o nowościach w świecie kulinarnym takich jak okra, rokitnik czy salsefia.

SZKOLENIE GASTRONOMICZNE

Z wielką radością informujemy, że dołączyliśmy do projektu „Upoluj swoją książkę”. Już teraz możesz ściągnąć darmową aplikację, zeskanować kod z plakatu wiszącego na drzwiach Biblioteki Szkolnej i czytać lub słuchać za darmo do końca listopada!

SKANUJ I CZYTAJ!

Trochę czasu minęło ale wracamy tym razem z informacjami na temat kuchni kreatywnej wykorzystującej wiedze naukową.

Narodziny kuchni molekularnej:

Wszystko zaczęło się w 1988 roku. Pierwsze inicjatywy w kierunku przełamania schematów kuchni tradycyjnej i zastąpienia jej kuchnią bardziej nowoczesną, podjęli francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nolcholas Kurti. Naukowcy pasjonowali się zarówno naukami ścisłymi jak i gotowaniem, stąd właśnie narodziła się kuchnia molekularna.

KLASA III B Z CYKLU – CIEKAWOSTKI KULINARNE

W dniach 18 i 19 października 2019 klasa 2i pod opieką Pana Łukasza Ronij uczestniczyła w największych targach gier komputerowych, konsolowych i rozrywki multimedialnej w Poznaniu. PGA 2019 było największym wydarzeniem w historii tych targów poznańskich. Łącznie przez trzy dni Międzynarodowe Targi Poznańskie odwiedziło aż 79 347 zwiedzających, co jest rekordowym wynikiem.

POZNAŃ GAME ARENA 2019

W ramach tygodnia umiejętności zawodowych uczennice Technikum Hotelarskiego przedstawiły elementy obsługi gości hotelowych w części mieszkalnej, zaprezentowały dekoracyjne składanie ręczników hotelowych oraz sposoby ścielenia łóżek. W zajęciach uczestniczyła młodzież klas VII Szkoły Podstawowej nr 3. Zajęcia odbyły się w sali konferencyjnej oraz w pokojach hotelowych pod opieką nauczycielek: Izabeli Kowaluk i Anny Golik.

ETUZ- HOTELARZ W PRAKTYCE.

22 października br. w  Zespole Szkół Policealnych odbyła się  Olimpiada PCK z Wiedzy o Honorowym  Krwiodawstwie.
Nasze uczennice : Alicja Maszczyszyn (IVa) indywidualnie zajęła I ,a Aleksandra Walczak (II r ) III – miejsce. Po zsumowaniu punktów obu uczennic okazało się ,że zdobyły  I - miejsce  wśród  uczestników szkół ponadgimnazjalnych. 

I i III MIEJSCE Z HDK

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty "Kanapki dekoracyjne i tartinki" , w których uczestniczyła młodzież z szóstej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 8 oraz uczniowie z siódmej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Kołobrzegu. Warsztaty odbyły się w pracowni gastronomicznej pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Ewy Wasilewskiej , Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej oraz Ireny Lisowskiej ,które rozpoczęły się krótką pogadanką na temat sporządzania kanapek dekoracyjnych i tartinek.

KANAPKI DEKORACYJNE I TARTINKI

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty  "Savoir vivre w pigułce", w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 4 i nr 8 w Kołobrzegu, a także nr 9 z Podczela.

ETUZ - SAVOIR VIVRE W PIGUŁCE

We wtorek 15 października 2019 r. w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych odwiedziliśmy naszych kołobrzeskich przedszkolaków w Przedszkolach Miejskich nr 6 i nr 10. Uczniowie naszej szkoły w formie zabawy i w miłej atmosferze zapoznali ich z zawodami technika ekonomisty, technika hotelarstwa i technika żywienia i usług gastronomicznych.  Dzieci ochoczo angażowali się w zabawy i różnego rodzaju zadania, które musieli wykonać samodzielnie lub w grupie.

ETUZ - Z WIZYTĄ W PRZEDSZKOLACH

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG