W dniu 11 grudnia 2024r. w pracowni gastronomicznej CKZ ZSE-H w ramach promocji szkoły odbyły się warsztaty cukiernicze z zakresu przygotowania i dekorowania wyrobów piernikowych. Uczestnikami zajęć byli uczniowie klasy VII B ze szkoły Podstawowej nr 3 im. Marynarzy Polskich w Kołobrzegu.
Zajęcia prowadzili nauczyciele praktycznej nauki zawodu mgr inż. Anna Grabowska-Gieorgijewska, mgr inż. Emilia Wieremiej -Woźna oraz inż. Marcin Grzeszczyk. Uczniów podstawówki podczas pracy wspierały praktykantki CKZ ZSE-H z klasy III kucharz. Zajęcia rozpoczęły się od krótkiej pogadanki nt ciasta piernikowego, a także poznania przypraw korzennych i pozostałych składników potrzebnych do produkcji takich słodkich przysmaków. Następnie młodzież ochoczo przystąpiła do wałkowania i wycinania pierników. W ruch poszły więc wałki i różne foremki, a na blachach pojawiły się bałwanki, gwiazdki, domki, serca, śnieżynki, choinki i inne kształty. Po upieczeniu uczniowie dekorowali pierniki lukrem królewskim według własnych pomysłów. Wypieki okazały się prawdziwymi dziełami sztuki! Każdy pierniczek był inny, niepowtarzalny w swojej dekoracji, kolorze i kształcie. Było więc kolorowo, słodko i pachnąco piernikowymi aromatami. Dodatkową atrakcją było poznanie zasad wykonywania nadruków na lukrze za pomocą plotera. Zajęcia były bardzo udane, a dodatkowo w miły i praktyczny sposób wprowadziły nas w atmosferę Świąt kultywując tradycje Świąt Bożego Narodzenia.