W dniu 8 grudnia 2023r. w pracowni gastronomicznej CKZ ZSE-H w ramach promocji szkoły w środowisku lokalnym odbyły się warsztaty cukiernicze z zakresu przygotowania i dekorowania wyrobów piernikowych. Uczestnikami zajęć byli uczniowie i uczennice klasy IIID D ze szkoły Podstawowej nr 7 im. Zjednoczonej Europy w Kołobrzegu.
Zajęcia prowadziły nauczycielki praktycznej nauki zawodu mgr inż. Ewa Wasilewska i mgr inż. Emilia Wieremiej -Woźna. Uczniów podstawówki podczas pracy wspierały praktykantki CKZ ZSE-H z klasy III kelner oraz klasy II cukiernik.
Dzieci na początku poznały historię ciasta piernikowego, jego podstawowe surowce oraz organoleptycznie oceniły składniki wchodzące w skład mieszanki przyprawy do piernika. Zdziwienie wywołały takie przyprawy jak kora drzewa cynamonowego, kardamon pieprz czarny, czy ziele angielskie, które pomimo, że mają charakterystyczny, piekący smak znajdują się w tych słodkich wyrobach. Następnie młodzi adepci cukiernictwa po wysłuchaniu zasad pracy na stanowiskach, umyciu rąk oraz założeniu fartuszków ochoczo przystąpili do wałkowania i wycinania pierników. W ruch poszły więc wałki i różne foremki, a na blachach pojawiły się bałwanki, gwiazdki, domki, serca, śnieżynki, choinki i inne kształty. Uformowane ciasteczka powędrowały do pieca, a po ostudzeniu zostały pięknie ozdobione. Cóż za dzieła sztuki powstały... Każdy piernik był inny, niepowtarzalny w swojej dekoracji, kolorze i kształcie. Często też bardzo szybko znikał w zadowolonej buzi dziecka. Było więc kolorowo, słodko i pachnąco piernikowymi aromatami. Pani wychowawczyni klasy III na pożegnanie podziękowała za możliwość uczestnictwa dzieci w zajęciach i zwróciła uwagę na fakt, że dawno nie widziała u swoich wychowanków takiego dużego zaangażowania i ochoty do działania, jak podczas tych warsztatów.
Może rośnie nam nowe pokolenie naszych uczniów i praktykantów - gastronomów i cukierników? Czas pokaże.... Tymczasem przebieg zajęć oraz słodkie efekty pracy dzieci można zobaczyć w galerii.
Ewa Wasilewska