ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

WARSZTATY "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE"

W środę  20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty  pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół  im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie.  Były to już szóste, ostatnie  warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

Tym razem na warsztaty przyjechały hotelarki z klasy pierwszej i drugiej.

Młodzież poznała  produkty lokalne, tradycyjne, zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.  Miała okazję wykonać różne potrawy z wykorzystaniem  między innymi miodu drahimskiego  (ChOG),  tradycyjnego ogórka kołobrzeskiego, lokalnych ryb i serów.

Pod okiem nauczycielek praktycznej nauki zawodu Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej  oraz Ewy Wasilewskiej uczennice wykonały  różne przekąski, dania główne i na deser pachnące ciasto.

Efektem prac na warsztatach były:  tatar ze śledzi z kołobrzeskim ogórkiem na grzankach, sałatka z rukoli i sera z miodem drahimskim i śliwką, kanapki z pastą z makreli i ogórkiem kołobrzeskim, żurek, śledź po kaszubsku i plynce, kiszka kaszubska z aromatycznym boczkiem, polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby z karmelizowaną gruszką, konfiturą z czerwonej cebuli i purée z pasternaka a dopełnieniem smakowym aromatyczny kołacz makowy z miodem drahimskim.

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG