W środę 20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie. Były to już szóste, ostatnie warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.
Tym razem na warsztaty przyjechały hotelarki z klasy pierwszej i drugiej.
Młodzież poznała produkty lokalne, tradycyjne, zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Miała okazję wykonać różne potrawy z wykorzystaniem między innymi miodu drahimskiego (ChOG), tradycyjnego ogórka kołobrzeskiego, lokalnych ryb i serów.
Pod okiem nauczycielek praktycznej nauki zawodu Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej oraz Ewy Wasilewskiej uczennice wykonały różne przekąski, dania główne i na deser pachnące ciasto.
Efektem prac na warsztatach były: tatar ze śledzi z kołobrzeskim ogórkiem na grzankach, sałatka z rukoli i sera z miodem drahimskim i śliwką, kanapki z pastą z makreli i ogórkiem kołobrzeskim, żurek, śledź po kaszubsku i plynce, kiszka kaszubska z aromatycznym boczkiem, polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby z karmelizowaną gruszką, konfiturą z czerwonej cebuli i purée z pasternaka a dopełnieniem smakowym aromatyczny kołacz makowy z miodem drahimskim.