W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty "Savoir vivre w pigułce", w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 4 i nr 8 w Kołobrzegu, a także nr 9 z Podczela.
Młodzieży przypomniano zwroty grzecznościowe, które należy używać w codziennych kontaktach jak również zapoznano ich z właściwą postawą przy stole oraz przeznaczeniem poszczególnych sztućców i serwetki ucząc się składać ją w różne formy w zależności od okoliczności. Uczestnicy warsztatów od nauczyciela: Renaty Grodzkiej- Truszkowskiej dowiedzieli się , że zasady savoir vivre to praktyczne, ponadczasowe i niesłychanie przydatne umiejętności właściwego zachowania się w każdej sytuacji, a savoir vivre to po prostu " sztuka życia" :)