W tym tygodniu nastąpiła zmiana opiekunów. Do końca pobytu team stażystów będzie pod opieką p. K. Głowali i p. A. Wilk. Trzeci tydzień minął nam bardzo szybko, za sprawą interesujących zajęć perfekcyjnie przygotowanych i prowadzonych przez duńskich wykładowców.
W poniedziałek i w czwartek nasi uczniowie poznali, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej, tajniki przygotowywania i dekorowania pysznych deserów czekoladowych. Efekty końcowe ich pracy cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie. We wtorek oraz piątek uczniowie udoskonalali swoje umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, samodzielnie projektując w języku angielskim 5 daniowe menu oraz dobierając do niego właściwą zastawę stołową.
Uczniowie wykazali się niezwykłą pomysłowością dekorując stoły, które zmieniły się w małe arcydzieła. Nowością dla naszych stażystów była nauka flambirowania, czyli tworzenia tzw. płonących półmisków. Młodzież flambirowała naleśniki i wołowinę. W ramach praktyki sommelierskiej uczestnicy stażu zapoznali się ze sposobem oceny jakości wina oraz jego doboru do poszczególnych potraw, poznali przy tym spektakularne sposoby otwierania win musujących. Miłym przerywnikem między zajęciamy była wycieczka do Skagen. Oprócz tego, że odetchnęliśmy świeżym, morskim powietrzem, mieliśmy również okazję zwiedzenia dwóch sławnych w Danii hoteli Brøndums oraz Ruths. Poznaliśmy historię tych wspaniałych miejsc oraz zasady ich funkcjonowania, a na koniec zostaliśmy poczęstowani wyśmienitym obiadem złożonym z lokalnych specjałów. Z niecierpliwością i pewną dozą smutku czekamy na kolejny, niestety ostatni już tydzień w Aalborg Tech College.
Autorki K. Głowala, A. Wilk