Dnia 04 grudnia młodzież Naszej Szkoły zaprezentowała kilka ciekawych propozycji aranżacji stołów świątecznych wprowadzając odwiedzających po raz kolejny w magię radosnego oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia.
Celem konkursu EDUinspiracje jest wyłonienie najbardziej wartościowych projektów, szczególnie w zakresie upowszechniania rezultatów , dzielenia się swoim doświadczeniem oraz sukcesem z innymi. Nominacji naszego projektu pt: "Kreowanie usług turystycznych na podstawie potrzeb zdefiniowanych w kraju pochodzenia turysty", dokonała Kapituła Ekspertów Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji.
W czwartek 28.11.2019 roku na basenie Milenium w Kołobrzegu odbył się finał wojewódzki Licealiady w pływaniu drużynowym. Naszą szkołę reprezentowały dziewczęta w składzie:
Adrianna Woszczatyńska kl. IV n, Wiktoria Galant kl. II m, Wiktoria Piotrowska kl. I a5, Nikola Meissner kl. I r4, Kornelia Szyszko kl. I r5 i Natalia Szulecka kl. I m5.
W dn. 25-29.11.2019 grupa młodzieży z naszej szkoły przebywała na wymianie polsko-niemieckiej w zaprzyjaźnionej szkole w Eberswalde. Temat naszego dorocznego spotkania był dosyć trudny „Boże Narodzenie w obozie koncentracyjnym”. Niemniej jednak cieszymy się bardzo, że ten trudny temat mogliśmy razem, Polacy i Niemcy, wspólnie opracować.
Miło nam poinformować, że kilkunastu wolontariuszy z naszej szkoły kwestowała w dzień Wszystkich Świętych na cmentarzu w Kołobrzegu, na rzecz kołobrzeskiego hospicjum.
Drodzy uczniowie i nauczyciele, Ruszyła akcja charytatywna Góra Grosza. Celem akcji jest zbiórka jak największej sumy pieniędzy w monetach groszowych o nominałach 1gr, 2gr, 5gr, które zostaną przekazane Towarzystwie Nasz Dom, a następie trafią do potrzebujących dzieci, które wychowują się poza swoimi rodzinami.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu, członek Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, zaprasza nauczycieli przedmiotów hotelarskich na szkolenie „KOMPLEKSOWA OBSŁUGA KONFERENCJI W HOTELU”. Termin: 27-29.02.2020 r. (czwartek-sobota)
WYPIEKAMY I DEKORUJEMY PIERNIKI. Wspólną tradycją polsko-niemieckiej młodzieży, jak co roku o tej porze, jest wypiekanie i dekorowanie pierników. Nasi goście z zaprzyjaźnionej szkoły w Eberswalde wraz z uczniami z klasy IIa technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez nauczycieli Panią Elżbietę Kozber oraz Joannę Zendran.
Z przyjemnością informujemy, iż uczniowie ZSEH Natalia Dąbrowska i Kacper Greczyński przez dwa dni 23-24 listopada 2019 w hali Olimpia Timisoara w Rumuni, rywalizowali z tancerzami z całego globu i z pośród najlepszych tancerzy świata, z 35 krajów wytańczyli: WORLD CHAMPIONSHIPS YOUTH STANDARD - 31 miejsce/na 71 par.
W środę 20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie. Były to już szóste, ostatnie warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.
Uczniowie klasy 1m5 wraz z Panem Łukaszem Ronij przerowadzili zbiórkę używanej odzieży. Młodzież bardzo chętnie podzieliła się ubraniami, które okazały się już dawno nie noszone a mogłyby jeszcze posłużyć komuś bardziej potrzebującemu. Za okazany gest dobroci dziękują pracownicy kołobrzeskiego MOPS-u, którzy przekażą odzież swoim podopiecznym.
W dniu 20.11.2019 r. w CKZ Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty dla uczniów z klasy I technikum hotelarskiego Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.
19.11.2018 uczniowie naszej szkoły, tworzący młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo "Lollipop ART", uczestniczyli w warsztatach kreatywnego myślenia w Bydgoszczy. Google oraz Młodzieżowa Fundacja Przedsiębiorczości objęły patronat nad tym spotkaniem.
W miesiącu listopadzie uczniowie klasy IV n z grupy 1 mieli okazję uczestniczyć w warsztatach parzenia kawy zorganizowanych przez nauczyciela Agnieszkę Stegienta w ramach zajęć lekcyjnych pracowni obsługi konsumenta. Warsztaty, pozwoliły na zapoznanie się ze wszystkimi aspektami przygotowania kawy. Obejmowały część sensoryczną oraz praktyczną.
Otrzymaliśmy dziś oficjalne zaproszenie na uroczystą Galę Wręczenia Nagród Edukacyjnych FRSE, która odbędzie się 3 grudnia 2019 roku w Centrum Sztuki Współczesnej Zamku Ujazdowskiego w Warszawie. Tym razem do Warszawy wybiera się zgrany zespół ,Małgorzata Wietrzycka i Henryk Lisowski.
15.11.2018 dwójka naszych uczniów: Aleksandra Walczak z kl.II technikum reklamowego oraz Szymon Bober z kl.III technikum reklamowego reprezentowali naszą szkołę na XVIII Finale Konkursu Wiedzy Ekologicznej pt."Z ekologią za pan brat - na tym zyska cały świat". Jako debiutanci zajęli wysokie 10 i 11 miejsce.
w imieniu Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego bardzo serdecznie dziękuję za włączenie się do naszej akcji „Szkoła pamięta”, która miała swój finał w piątek, 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu czy społeczności.
Dnia 26 października uczniowie klasy modułowej przystąpili do próbnego egzaminu praktycznego z kwalifikacji T.09. Uczniowie tej klasy do tej pory zdobywali cenne umiejętności zawodowe podczas licznych wyjazdów zagranicznych do Danii, Niemiec oraz uczestnicząc w kursach gastronomicznych.