Łopuskiego 13
 78-100 Kołobrzeg

+48 94 354 05 83
zseh@kolobrzeg.powiat.pl

ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH

im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

W czwartek 28.11.2019 roku na basenie Milenium w Kołobrzegu odbył się finał wojewódzki Licealiady w pływaniu drużynowym. Naszą szkołę reprezentowały dziewczęta w składzie:
Adrianna Woszczatyńska kl. IV n, Wiktoria Galant kl. II m, Wiktoria Piotrowska kl. I a5, Nikola Meissner kl. I r4, Kornelia Szyszko kl. I r5 i Natalia Szulecka kl. I m5.

FINAŁ WOJEWÓDZKI LICEALIADY W PŁYWANIU

W dn. 25-29.11.2019 grupa młodzieży z naszej szkoły przebywała na wymianie polsko-niemieckiej w zaprzyjaźnionej szkole w Eberswalde. Temat naszego dorocznego spotkania był dosyć trudny „Boże Narodzenie w obozie koncentracyjnym”. Niemniej jednak cieszymy się bardzo, że ten trudny temat mogliśmy razem, Polacy i Niemcy, wspólnie opracować.

WYMIANA POLSKO-NIEMIECKA

Drodzy uczniowie i nauczyciele,
Ruszyła akcja charytatywna Góra Grosza. Celem akcji jest zbiórka jak największej sumy pieniędzy w monetach groszowych o nominałach 1gr, 2gr, 5gr, które zostaną przekazane Towarzystwie Nasz Dom, a następie trafią do potrzebujących dzieci, które wychowują się poza swoimi rodzinami.

GÓRA GROSZA

WYPIEKAMY I DEKORUJEMY PIERNIKI.
Wspólną tradycją polsko-niemieckiej młodzieży, jak co roku o tej porze, jest wypiekanie i dekorowanie pierników.  Nasi goście z zaprzyjaźnionej szkoły w Eberswalde   wraz z uczniami z   klasy IIa technik żywienia i usług gastronomicznych,   uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez nauczycieli Panią Elżbietę Kozber oraz Joannę Zendran.

JAK PACHNIE BOŻE NARODZENIE?

W środę  20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty  pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół  im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie.  Były to już szóste, ostatnie  warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

WARSZTATY "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE"

Uczniowie klasy 1m5 wraz z Panem Łukaszem Ronij przerowadzili zbiórkę używanej odzieży. Młodzież bardzo chętnie podzieliła się ubraniami, które okazały się już dawno nie noszone a mogłyby jeszcze posłużyć komuś bardziej potrzebującemu. Za okazany gest dobroci dziękują pracownicy kołobrzeskiego MOPS-u, którzy przekażą odzież swoim podopiecznym.

SPRZĄTANIE SZAFY

W dniu 20.11.2019 r. w CKZ Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty dla uczniów z klasy I technikum hotelarskiego Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

ŚNIADANIA HOTELOWE

W miesiącu listopadzie uczniowie klasy IV n z grupy 1 mieli okazję uczestniczyć w warsztatach parzenia kawy zorganizowanych przez nauczyciela Agnieszkę Stegienta w ramach zajęć lekcyjnych pracowni obsługi konsumenta. Warsztaty, pozwoliły na zapoznanie się ze wszystkimi aspektami przygotowania kawy. Obejmowały część sensoryczną oraz praktyczną.

WARSZTATY W COFFEEDESK

Otrzymaliśmy dziś oficjalne zaproszenie na uroczystą Galę Wręczenia Nagród Edukacyjnych FRSE, która odbędzie się 3 grudnia 2019 roku w Centrum Sztuki Współczesnej Zamku Ujazdowskiego w Warszawie. Tym razem do Warszawy wybiera się zgrany zespół ,Małgorzata Wietrzycka i Henryk Lisowski.

TAM NAS JESZCZE NIE BYŁO!

Szanowni Państwo,

w imieniu Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego bardzo serdecznie dziękuję za włączenie się do naszej akcji „Szkoła pamięta”, która miała swój finał w piątek, 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu czy społeczności.

PODZIĘKOWANIA ZA UDZIAŁ W AKCJI "SZKOŁA PAMIĘTA"

Dnia 26 października uczniowie klasy modułowej przystąpili do próbnego egzaminu praktycznego z kwalifikacji T.09. Uczniowie tej klasy do tej pory zdobywali cenne umiejętności zawodowe podczas licznych wyjazdów zagranicznych do Danii, Niemiec oraz uczestnicząc w kursach gastronomicznych.

KLASA MODUŁOWA

30.X.2019 młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo "Lollipop ART" zaprezentowało po raz pierwszy swoje stoisko na terenie szkoły. Przy okazji sprzedaży zdrowych lizaków, wytwarzanych przez uczniów naszej szkoły, pod opieką Pani Emilii Wieremiej - Woźnej, zorganizowaliśmy również quiz o tematyce związanej z amerykańskim świętem Halloween - wsparcie merytoryczne: Pani Karolina Głowala. Dziękujemy bardzo wszystkim zainteresowanym naszymi wyrobami. Mamy nadzieję, że Wam smakowały:)

HALLOWEENOWY KIERMASZ SZKOLNEGO MINIPRZEDSIĘBIORSTWA "Lollipop ART"

W zeszłym tygodniu klasa IV b wraz z opiekunem p. Anitą Fijałkowską-Buczkowską uczestniczyła w szkoleniu gastronomicznym w hotelu Centrum z firmą Oerlemans. Uczniowie mieli okazje dowiedzieć się o nowościach w świecie kulinarnym takich jak okra, rokitnik czy salsefia.

SZKOLENIE GASTRONOMICZNE

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok