Z wielką radością informujemy, że dołączyliśmy do projektu „Upoluj swoją książkę”. Już teraz możesz ściągnąć darmową aplikację, zeskanować kod z plakatu wiszącego na drzwiach Biblioteki Szkolnej i czytać lub słuchać za darmo do końca listopada!
Dnia 24 października w Regionalnym Centrum Kultury odbyły się obchody Święta terenowych Organów Administracji Wojskowej podczas których młodzież Naszej szkoły zdobywała nowe doświadczenia związane z organizacją imprezy cateringowej.
Trochę czasu minęło ale wracamy tym razem z informacjami na temat kuchni kreatywnej wykorzystującej wiedze naukową.
Narodziny kuchni molekularnej:
Wszystko zaczęło się w 1988 roku. Pierwsze inicjatywy w kierunku przełamania schematów kuchni tradycyjnej i zastąpienia jej kuchnią bardziej nowoczesną, podjęli francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nolcholas Kurti. Naukowcy pasjonowali się zarówno naukami ścisłymi jak i gotowaniem, stąd właśnie narodziła się kuchnia molekularna.
Dnia 29.10.2019 r. w SP 7 w Kołobrzegu odbyły się międzyszkolne zawody w ramach Licealiady o Mistrzostwo Powiatu Kołobrzeskiego w tenisie stołowym dziewcząt i chłopców. Miło nam poinformować, że drużyna męska reprezentująca ZSE-H w Kołobrzegu zajęła I-e miejsce, natomiast dziewczęta zajęły II-gie miejsce.
Dnia 16 października 2019 r. w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych naszą szkołę odwiedziła klasa VII C ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Kołobrzegu wraz z wychowawczynią p. Anną Być, aby wziąć udział w Grze Miejskiej pt. „ Poznaj Kołobrzeg”.
W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych w dniu 18.X odbyła się pokazowa lekcja języka niemieckiego pt."Z turystyką za pan brat", w której uczestniczyli uczniowie klasy siódmej z sąsiadującej z nami Szkoły Podstawowej nr 3.
W dniach 18 i 19 października 2019 klasa 2i pod opieką Pana Łukasza Ronij uczestniczyła w największych targach gier komputerowych, konsolowych i rozrywki multimedialnej w Poznaniu. PGA 2019 było największym wydarzeniem w historii tych targów poznańskich. Łącznie przez trzy dni Międzynarodowe Targi Poznańskie odwiedziło aż 79 347 zwiedzających, co jest rekordowym wynikiem.
W ramach tygodnia umiejętności zawodowych uczennice Technikum Hotelarskiego przedstawiły elementy obsługi gości hotelowych w części mieszkalnej, zaprezentowały dekoracyjne składanie ręczników hotelowych oraz sposoby ścielenia łóżek. W zajęciach uczestniczyła młodzież klas VII Szkoły Podstawowej nr 3. Zajęcia odbyły się w sali konferencyjnej oraz w pokojach hotelowych pod opieką nauczycielek: Izabeli Kowaluk i Anny Golik.
22 października br. w Zespole Szkół Policealnych odbyła się Olimpiada PCK z Wiedzy o Honorowym Krwiodawstwie. Nasze uczennice : Alicja Maszczyszyn (IVa) indywidualnie zajęła I ,a Aleksandra Walczak (II r ) III – miejsce. Po zsumowaniu punktów obu uczennic okazało się ,że zdobyły I - miejsce wśród uczestników szkół ponadgimnazjalnych.
W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty "Kanapki dekoracyjne i tartinki" , w których uczestniczyła młodzież z szóstej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 8 oraz uczniowie z siódmej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Kołobrzegu. Warsztaty odbyły się w pracowni gastronomicznej pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Ewy Wasilewskiej , Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej oraz Ireny Lisowskiej ,które rozpoczęły się krótką pogadanką na temat sporządzania kanapek dekoracyjnych i tartinek.
W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty "Savoir vivre w pigułce", w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 4 i nr 8 w Kołobrzegu, a także nr 9 z Podczela.
W dniu 23.09.2019 r. nasza szkoła podpisała już po raz kolejny porozumienie o odbywaniu zajęć praktycznych przez uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego ” Okruszek” w Kołobrzegu. Zajęcia odbywają się w CKZ i dają możliwość przeprowadzenia zajęć praktycznych w warsztatach w zakresie hotelarstwa, gastronomii i obsługi konsumenta.
We wtorek 15 października 2019 r. w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych odwiedziliśmy naszych kołobrzeskich przedszkolaków w Przedszkolach Miejskich nr 6 i nr 10. Uczniowie naszej szkoły w formie zabawy i w miłej atmosferze zapoznali ich z zawodami technika ekonomisty, technika hotelarstwa i technika żywienia i usług gastronomicznych. Dzieci ochoczo angażowali się w zabawy i różnego rodzaju zadania, które musieli wykonać samodzielnie lub w grupie.
Dzisiaj wiedza o pierwszej pomocy jest niezbędna. Umiejętność udzielania pierwszej pomocy można wykorzystać zarówno w sytuacji wypadku na drodze, jak i nagłego zdarzenia w domu.
W dniu 16 października 2019 r., w ramach odbywającego się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu – Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych „Odkryj swój talent”, zorganizowane zostały, między innymi, warsztaty pt. „Wypiek i zasady dekoracji drobnych ciasteczek” oraz „Zasady formowania serwetek konsumenckich”.
W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych "Odkryj Swój Talent" uczniowie z klasy I cukiernik wraz z nauczycielem Emilią Wieremiej - Woźną pojechali do Szkoły Podstawowej nr 6, aby zaprezentować zawód cukiernika. Mali uczniowie z I klasy podstawowej zapoznali się z zawodem cukiernika, słodkimi wyrobami produkowanymi oraz sprzętem używanym podczas produkcji ciast.
W dniu 18.10.2019 gościliśmy w naszej szkole pracowników Santander Bank Polska S.A. oddział w Kołobrzegu.
Zajęcia z uczniami klasy III technikum ekonomicznego poprowadziła Dyrektor Banku, Pani Małgorzata Swastek -Poradowska oraz doradca klienta Pan Łukasz Kmiecik.
Dnia 10 października 2019 r. Nasza Szkoła otrzymała wyróżnienie od Państwowej Inspekcji Pracy za realizację programu edukacyjnego "Kultura bezpieczeństwa". Podsumowanie programu odbyło się w siedzibie Okręgowej Inspekcji Pracy w Koszalinie. Kierownik Okręgowej Inspekcji Pracywręczyłdyplomy koordynatorom programu z wybranych szkół wśród których nie zabrakło Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich w Kołobrzegu.
11 października 2019 nasz uczeń Piotr Sielicki z klasy IVa poprowadził wykład zatytułowany Zdrowe jelita dla uczniów klasy VIIa i VIIIa ze Szkoły Podstawowej nr 7 im. Zjednoczonej Europy w Kołobrzegu.
Z przyjemnością pragnę poinformować o kolejnym sukcesie z cyklu przygotowań do Mistrzostw Europy w tańcach standardowych, które odbędą się już w przyszły poniedziałek w stolicy Mołdawii.
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.