Łopuskiego 13
 78-100 Kołobrzeg

+48 94 354 05 83
zseh@kolobrzeg.powiat.pl

ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH

im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

W środę  20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty  pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół  im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie.  Były to już szóste, ostatnie  warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

WARSZTATY "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE"

Uczniowie klasy 1m5 wraz z Panem Łukaszem Ronij przerowadzili zbiórkę używanej odzieży. Młodzież bardzo chętnie podzieliła się ubraniami, które okazały się już dawno nie noszone a mogłyby jeszcze posłużyć komuś bardziej potrzebującemu. Za okazany gest dobroci dziękują pracownicy kołobrzeskiego MOPS-u, którzy przekażą odzież swoim podopiecznym.

SPRZĄTANIE SZAFY

W dniu 20.11.2019 r. w CKZ Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty dla uczniów z klasy I technikum hotelarskiego Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

ŚNIADANIA HOTELOWE

W miesiącu listopadzie uczniowie klasy IV n z grupy 1 mieli okazję uczestniczyć w warsztatach parzenia kawy zorganizowanych przez nauczyciela Agnieszkę Stegienta w ramach zajęć lekcyjnych pracowni obsługi konsumenta. Warsztaty, pozwoliły na zapoznanie się ze wszystkimi aspektami przygotowania kawy. Obejmowały część sensoryczną oraz praktyczną.

WARSZTATY W COFFEEDESK

Otrzymaliśmy dziś oficjalne zaproszenie na uroczystą Galę Wręczenia Nagród Edukacyjnych FRSE, która odbędzie się 3 grudnia 2019 roku w Centrum Sztuki Współczesnej Zamku Ujazdowskiego w Warszawie. Tym razem do Warszawy wybiera się zgrany zespół ,Małgorzata Wietrzycka i Henryk Lisowski.

TAM NAS JESZCZE NIE BYŁO!

Szanowni Państwo,

w imieniu Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego bardzo serdecznie dziękuję za włączenie się do naszej akcji „Szkoła pamięta”, która miała swój finał w piątek, 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu czy społeczności.

PODZIĘKOWANIA ZA UDZIAŁ W AKCJI "SZKOŁA PAMIĘTA"

Dnia 26 października uczniowie klasy modułowej przystąpili do próbnego egzaminu praktycznego z kwalifikacji T.09. Uczniowie tej klasy do tej pory zdobywali cenne umiejętności zawodowe podczas licznych wyjazdów zagranicznych do Danii, Niemiec oraz uczestnicząc w kursach gastronomicznych.

KLASA MODUŁOWA

30.X.2019 młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo "Lollipop ART" zaprezentowało po raz pierwszy swoje stoisko na terenie szkoły. Przy okazji sprzedaży zdrowych lizaków, wytwarzanych przez uczniów naszej szkoły, pod opieką Pani Emilii Wieremiej - Woźnej, zorganizowaliśmy również quiz o tematyce związanej z amerykańskim świętem Halloween - wsparcie merytoryczne: Pani Karolina Głowala. Dziękujemy bardzo wszystkim zainteresowanym naszymi wyrobami. Mamy nadzieję, że Wam smakowały:)

HALLOWEENOWY KIERMASZ SZKOLNEGO MINIPRZEDSIĘBIORSTWA "Lollipop ART"

W zeszłym tygodniu klasa IV b wraz z opiekunem p. Anitą Fijałkowską-Buczkowską uczestniczyła w szkoleniu gastronomicznym w hotelu Centrum z firmą Oerlemans. Uczniowie mieli okazje dowiedzieć się o nowościach w świecie kulinarnym takich jak okra, rokitnik czy salsefia.

SZKOLENIE GASTRONOMICZNE

Z wielką radością informujemy, że dołączyliśmy do projektu „Upoluj swoją książkę”. Już teraz możesz ściągnąć darmową aplikację, zeskanować kod z plakatu wiszącego na drzwiach Biblioteki Szkolnej i czytać lub słuchać za darmo do końca listopada!

SKANUJ I CZYTAJ!

Trochę czasu minęło ale wracamy tym razem z informacjami na temat kuchni kreatywnej wykorzystującej wiedze naukową.

Narodziny kuchni molekularnej:

Wszystko zaczęło się w 1988 roku. Pierwsze inicjatywy w kierunku przełamania schematów kuchni tradycyjnej i zastąpienia jej kuchnią bardziej nowoczesną, podjęli francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nolcholas Kurti. Naukowcy pasjonowali się zarówno naukami ścisłymi jak i gotowaniem, stąd właśnie narodziła się kuchnia molekularna.

KLASA III B Z CYKLU – CIEKAWOSTKI KULINARNE

W dniach 18 i 19 października 2019 klasa 2i pod opieką Pana Łukasza Ronij uczestniczyła w największych targach gier komputerowych, konsolowych i rozrywki multimedialnej w Poznaniu. PGA 2019 było największym wydarzeniem w historii tych targów poznańskich. Łącznie przez trzy dni Międzynarodowe Targi Poznańskie odwiedziło aż 79 347 zwiedzających, co jest rekordowym wynikiem.

POZNAŃ GAME ARENA 2019

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok