Łopuskiego 13
 78-100 Kołobrzeg

+48 94 354 05 83
zseh@kolobrzeg.powiat.pl

ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH

im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

Z wielką radością informujemy, że dołączyliśmy do projektu „Upoluj swoją książkę”. Już teraz możesz ściągnąć darmową aplikację, zeskanować kod z plakatu wiszącego na drzwiach Biblioteki Szkolnej i czytać lub słuchać za darmo do końca listopada!

SKANUJ I CZYTAJ!

Trochę czasu minęło ale wracamy tym razem z informacjami na temat kuchni kreatywnej wykorzystującej wiedze naukową.

Narodziny kuchni molekularnej:

Wszystko zaczęło się w 1988 roku. Pierwsze inicjatywy w kierunku przełamania schematów kuchni tradycyjnej i zastąpienia jej kuchnią bardziej nowoczesną, podjęli francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nolcholas Kurti. Naukowcy pasjonowali się zarówno naukami ścisłymi jak i gotowaniem, stąd właśnie narodziła się kuchnia molekularna.

KLASA III B Z CYKLU – CIEKAWOSTKI KULINARNE

W dniach 18 i 19 października 2019 klasa 2i pod opieką Pana Łukasza Ronij uczestniczyła w największych targach gier komputerowych, konsolowych i rozrywki multimedialnej w Poznaniu. PGA 2019 było największym wydarzeniem w historii tych targów poznańskich. Łącznie przez trzy dni Międzynarodowe Targi Poznańskie odwiedziło aż 79 347 zwiedzających, co jest rekordowym wynikiem.

POZNAŃ GAME ARENA 2019

W ramach tygodnia umiejętności zawodowych uczennice Technikum Hotelarskiego przedstawiły elementy obsługi gości hotelowych w części mieszkalnej, zaprezentowały dekoracyjne składanie ręczników hotelowych oraz sposoby ścielenia łóżek. W zajęciach uczestniczyła młodzież klas VII Szkoły Podstawowej nr 3. Zajęcia odbyły się w sali konferencyjnej oraz w pokojach hotelowych pod opieką nauczycielek: Izabeli Kowaluk i Anny Golik.

ETUZ- HOTELARZ W PRAKTYCE.

22 października br. w  Zespole Szkół Policealnych odbyła się  Olimpiada PCK z Wiedzy o Honorowym  Krwiodawstwie.
Nasze uczennice : Alicja Maszczyszyn (IVa) indywidualnie zajęła I ,a Aleksandra Walczak (II r ) III – miejsce. Po zsumowaniu punktów obu uczennic okazało się ,że zdobyły  I - miejsce  wśród  uczestników szkół ponadgimnazjalnych. 

I i III MIEJSCE Z HDK

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty "Kanapki dekoracyjne i tartinki" , w których uczestniczyła młodzież z szóstej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 8 oraz uczniowie z siódmej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Kołobrzegu. Warsztaty odbyły się w pracowni gastronomicznej pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Ewy Wasilewskiej , Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej oraz Ireny Lisowskiej ,które rozpoczęły się krótką pogadanką na temat sporządzania kanapek dekoracyjnych i tartinek.

KANAPKI DEKORACYJNE I TARTINKI

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty  "Savoir vivre w pigułce", w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 4 i nr 8 w Kołobrzegu, a także nr 9 z Podczela.

ETUZ - SAVOIR VIVRE W PIGUŁCE

We wtorek 15 października 2019 r. w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych odwiedziliśmy naszych kołobrzeskich przedszkolaków w Przedszkolach Miejskich nr 6 i nr 10. Uczniowie naszej szkoły w formie zabawy i w miłej atmosferze zapoznali ich z zawodami technika ekonomisty, technika hotelarstwa i technika żywienia i usług gastronomicznych.  Dzieci ochoczo angażowali się w zabawy i różnego rodzaju zadania, które musieli wykonać samodzielnie lub w grupie.

ETUZ - Z WIZYTĄ W PRZEDSZKOLACH

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych "Odkryj Swój Talent" uczniowie z klasy I cukiernik wraz z nauczycielem Emilią Wieremiej - Woźną pojechali do Szkoły Podstawowej nr 6, aby zaprezentować zawód cukiernika. Mali uczniowie z I klasy podstawowej zapoznali się z zawodem cukiernika, słodkimi wyrobami produkowanymi oraz sprzętem używanym podczas produkcji ciast.

WARSZTATY CUKIERNICZE W SP NR 6

W dniu 18.10.2019 gościliśmy w naszej szkole pracowników Santander Bank Polska S.A. oddział w Kołobrzegu.

Zajęcia z uczniami klasy III technikum ekonomicznego poprowadziła Dyrektor Banku, Pani Małgorzata Swastek -Poradowska oraz doradca klienta Pan Łukasz Kmiecik.

SZKOLENIE

Dnia 10 października 2019 r. Nasza Szkoła otrzymała wyróżnienie od Państwowej Inspekcji Pracy za realizację programu edukacyjnego "Kultura bezpieczeństwa". Podsumowanie programu odbyło się w siedzibie Okręgowej Inspekcji Pracy w Koszalinie. Kierownik Okręgowej Inspekcji Pracy wręczył dyplomy koordynatorom programu z wybranych szkół wśród których nie zabrakło Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich w Kołobrzegu.

WYRÓŻNIENIE SZKOŁY W OIP W KOSZALINIE

11 października 2019 nasz uczeń Piotr Sielicki z klasy IVa poprowadził wykład zatytułowany Zdrowe jelita dla uczniów klasy VIIa i VIIIa ze Szkoły Podstawowej nr 7 im. Zjednoczonej Europy w Kołobrzegu.

ZDROWE JELITA

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok