W dniach 17-19 kwietnia uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich 3a, 1m, 2b w ramach zajęć dydaktycznych z przedmiotów zawodowych, mieli możliwość uczestniczenia w żywej lekcji z wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych i hotelarskich podczas odbywających się w hali „Milenium” Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych i Gastronomicznych.
Uczniowie zapoznali się z działaniem, obsługą urządzeń gastronomicznych w szczególności granitorów, dystrybutorów, urządzeń do pakowania próżniowego, ekspresów do kawy, urządzeń wyposażenia hoteli. Miłym akcentem była także możliwość degustacji przygotowanych przez organizatorów potraw i napojów.
Wybrani uczniowie z drugiej i trzeciej klasy hotelarskiej byli zaangażowani w pomoc organizatorom targów przy rejestracji uczestników, przekazywaniu informacji na temat wyposażenia stoisk, możliwości i form zakupu, ewentualnych szkoleń z tego zakresu. Wszystkim dopisywały humory i była to nauka poprzez zabawę i mile spędzony czas wpływający także na integracje klas.