ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

ARTYSTYCZNE DESERY - MONOPORCJE

W dniu 25 maja 2022r. w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego odbyły się warsztaty z zakresu sporządzania zimnych deserów w formie monoporcji, które prowadził przedstawiciel firmy Master Martini Polska, technolog lodowy Rafał Skrobek.


Uczestnikami warsztatów byli nauczyciele praktycznej nauki zawodu CKZ oraz szef kuchni hotelu Havet. Uczestnicy warsztatów mieli okazję wzbogacić wiedzę praktyczną na temat zastosowania mieszanki żelującej, stabilizującej krem do sporządzania mini deserów, kompozycji smakowych w najmodniejszych odsłonach: monoporcji, z genachami w roli głównej. Nauczyciele przygotowali trzy desery z mlecznej i gorzkiej czekolady, z dodatkiem między innymi żelki malinowej, na dekoracyjnym, chrupiącym spodzie z ciasta kruchego. Każda monoporcja została wykończona genachem, tzw lustrzaną polewą, m.in. z truskawek, czy marakui oraz wykończona fantazyjnymi dekoracjami z czekolady. Monoporcje to najnowocześniejszy styl podania deseru, niesamowite połączenia smaków i struktur. Każdy z mini deserów stanowi osobny torcik, a zestawione ze sobą różne smaki , kształty i kolory można wykorzystać do stworzenia niepowtarzalnego słodkiego bufetu hotelowego. Celem szkolenia było podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności nauczycieli pnz z zakresu produkcji nowoczesnych deserów hotelowych i poznanie najnowszych trendów na rynku cukierniczym.


Anna Grabowska-Gieorgijewska

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG