Łopuskiego 13
 78-100 Kołobrzeg

+48 94 354 05 83
zseh@kolobrzeg.powiat.pl

ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH

im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

WARSZTATY KUCHNI MOLEKULARNEJ

W środę,  22 stycznia 2020 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty w ramach współpracy szkoły z firmą Chefs Culinar. Tym razem uczestnikami zajęć byli uczniowie z klasy IIa technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką  nauczycielek pani Joanny Zendran i pani Elżbiety Kozber. Warsztaty kuchni molekularnej prowadził doświadczony Doradca Kulinarny firmy Chefs Culinar  pan Rafał Soroczyński.

Młodzież poznała różne techniki i tajniki sporządzania potraw i napojów w kuchni molekularnej a także znaczenie i funkcję stosowanych składników takich jak algi, agar, guma ksantanowa, lecytyna, albumina, maltodekstryna, tapioka, mleczan wapnia, liofilizowane kwiaty, pudry z ćwikłowych buraków, grzybów, palonego masła, grysy owocowe i warzywne. Kuchnia molekularna oparta jest na naturalnych składnikach, ale poprzez zastosowanie różnych procesów i zjawisk podczas sporządzania potraw i napojów surowce te występują w różnych, czasem zaskakujących formach i smakach.

 Młodzi adepci gastronomii obserwowali różnice jakości sporządzanych kulek żelowych w zależności od pH zastosowanego soku oraz twardość tych kulek zależnie od czasu ich przetrzymywania w roztworze chlorku wapnia. Uzmysłowili sobie znaczenie wręcz jubilerskiego odmierzania składników a także dokładności stosowanych temperatur obróbki poszczególnych surowców.

 Uczniowie  i uczennice wykonywali: wariacje na temat sałatki caprese, czyli kulki mozzarelli napełnione powietrzem bazyliowym, galaretkę pomidorową z bazyliową oliwą oraz liofilizowanym groszkiem, jadalną ziemię, piankę z koziego mleka oraz żelki z buraka ćwikłowego w oliwie i ananasową piankę, emulsję z żółtka, kawior z herbaty miętowej a także kompresowany ogórek z pianką z buraka.

Młodzież z dużym  zainteresowaniem wykonywała poszczególne potrawy z obserwując jednocześnie zaskakujący końcowy efekt pracy.

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok