zastepstwa edziennik edziennik

podreczniki2018 240 67 dodatkowe olimpiada

POKAZ SUSHI I FLAMBIROWANIA                                  

W trakcie trwania Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w piątek 13.04. 2018r. odbyły się dwa pokazy, a zarazem warsztaty, w których mogli wziąść udział wszyscy uczestnicy Olimpiady.

Piotr Kara uczeń klasy IIIb wraz ze swoim opiekunem Panem Marcinem Grzeszczykiem z Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu opowiedzieli nam i pokazali jak wykonać najlepsze sushi. Piotr przybliżył nam historię sushi i co to słowo oznacza (aromatyzowanie ryżu). Pan Marcin omówił i pokazał nam wszystkie składniki i surowce , a następnie cały proces przygotowania ryżu. W trakcie pokazu, w którym Piotr zwijał kolejne rodzaje sushi ( Hoso maki, Futo maki, California maki) zostały omówione wszystkie techniki zwijania. Uczeń, pomimo krótkiej jeszcze „przygody” z tym rodzajem dania, świetnie sobie poradził i zarażał swoją pasją innych. Na pokazie padła propozycja wykonanie ulubionych maków dla gości i uczestników. Piotr chętnie udzielał wskazówek i przygotowywał wspaniałe sushi wspólnie z gośćmi.

Kolejny pokaz przeniósł nas w świat pysznych deserów flambirowanych. Uczniowie klasy modułowej IIb Aleksandra Stępień, Klaudia Wojciechowska, Izabela Nowicka, Paula Zarzycka i Bartłomiej Kaczmarek i klasy IIIb Julia Jakowicz i Maciej Granatowski ze swoimi opiekunami Panią Elżbietą Kozber oraz Panią Ireną Lisowską przygotowali warsztaty flambirowania brzoskwiń.

Uczennica Klaudia przygotowała prezentację multimedialną, w której przedstawiła składniki oraz sprzęt potrzebne do przyrządzenia tego deseru, a także omawiała kolejne etapy wykonywania przez swoje koleżanki i kolegów złocistych brzoskwiń w pysznym syropie z bita śmietaną i prażonymi migdałami. Iza i Paula jak profesjonalne kelnerki obsługiwały gości podczas obydwu pokazów. Ola, Julia, Bartek i Maciej przedstawili profesjonalny proces wykonania deseru i zaprosili do jego wykonania uczestników. Chętnych było wielu i każdy kto chciał spróbować swoich sił we flambirowaniu, miał taką szansę. Atmosfera na pokazach była niesamowita i każdy wyniósł z nich niesamowite wrażenia i doświadczenia.

Autor: Irena Lisowska