ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

 

 

 

 

DZIEŃ OTWARTY W ZSE-H
DZIEŃ OTWARTY W ZSE-H

Za nami DZIEŃ OTWARTY W ZSE-H. Miło nam było gościć uczniów klas ósmych SP4, SP7, SP 8, SP9 i Morska Kraina. Uczniowie zwiedzili naszą szkołę i wzięli udział w krótkich zajęciach
warsztatowych. Jednak najcenniejszym doświadczeniem dla nich była możliwość rozmowy ze starszymi koleżankami i kolegami. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

SUKCES NASZYCH PIŁKAREK
SUKCES NASZYCH PIŁKAREK

I miejsce naszych zawodniczek w Mistrzostwach Powiatu Kołobrzeskiego w piłce nożnej dziewcząt.

KOLEJNY SUKCES NASZYCH SIATKARZY
KOLEJNY SUKCES NASZYCH SIATKARZY

Uczniowie naszej szkoły podczas odbywających się w Drawsku Pomorskim WOJEWÓDZKICH MISTRZOSTW W PIŁCE SIATKOWEJ zajęli zaszczytne 3 miejsce. Gratulacje dla drużyny i trenera!

WSPÓLNA NAUKA I ZABAWA
WSPÓLNA NAUKA I ZABAWA

Uczniowie z klasy 2a podczas lekcji pracowni gastronomicznej w ramach DNIA OTWARTEGO zaprezentowała swoje umiejętności młodszym kolegom z klas 8 szkół podstawowych. W ramach w/w zajęć młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali różnego rodzaju desery, które można było podziwiać i degustować.

SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"
SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"

W dniu 16.04.2024 na Wydziale Nauk Ekonomicznych w Koszalinie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Giełdowego "Młody Inwestor". Piątka naszych uczniów wzięła w nim udział. Zadaniem każdego z nich było zainwestować 10 000 zł i uzyskać jak największy zysk. Zadanie nie było łatwe, sytuacja na rynku był trudna, ale jednemu z naszych uczniów udało się uzyskać zysk. Zajął on 5 miejsce pokonując 88 uczestników. Gratulujemy!

Następny
Poprzedni
Shadow

W tym tygodniu nastąpiła zmiana opiekunów. Do końca pobytu team stażystów będzie pod opieką p. K. Głowali i p. A. Wilk. Trzeci tydzień minął nam bardzo szybko, za sprawą interesujących zajęć perfekcyjnie przygotowanych i prowadzonych przez duńskich wykładowców.

W poniedziałek i w czwartek nasi uczniowie poznali, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej, tajniki przygotowywania i dekorowania pysznych deserów czekoladowych. Efekty końcowe ich pracy cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie. We wtorek oraz piątek uczniowie udoskonalali swoje umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, samodzielnie projektując w języku angielskim 5 daniowe menu oraz dobierając do niego właściwą zastawę stołową.

Uczniowie wykazali się niezwykłą pomysłowością dekorując stoły, które zmieniły się w małe arcydzieła. Nowością dla naszych stażystów była nauka flambirowania, czyli tworzenia tzw. płonących półmisków. Młodzież flambirowała naleśniki i wołowinę. W ramach praktyki sommelierskiej uczestnicy stażu zapoznali się ze sposobem oceny jakości wina oraz jego doboru do poszczególnych potraw, poznali przy tym spektakularne sposoby otwierania win musujących. Miłym przerywnikem między zajęciamy była wycieczka do Skagen. Oprócz tego, że odetchnęliśmy świeżym, morskim powietrzem, mieliśmy również okazję zwiedzenia dwóch sławnych w Danii hoteli Brøndums oraz Ruths. Poznaliśmy historię tych wspaniałych miejsc oraz zasady ich funkcjonowania, a na koniec zostaliśmy poczęstowani wyśmienitym obiadem złożonym z lokalnych specjałów. Z niecierpliwością i pewną dozą smutku czekamy na kolejny, niestety ostatni już tydzień w Aalborg Tech College.

                                      Autorki K. Głowala, A. Wilk

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG