LICZBA MIEJSC
30
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE
chemia
PRZEDMIOTY PUNKTOWANE PRZY REKRUTACJI
język polski, matematyka, chemia*, język obcy
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE OBJĘTE EGZAMINEM ZAWODOWYM
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nauka w technikum trwa 5 lat.
Z nami nauczysz się:
- oceniania jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
Nie tylko nauka, ale również:
- organizacja wielu przedsięwzięć gastronomicznych na rynku lokalnym
- pokazy na terenie szkoły i poza nią (kiermasz świąteczny bożonarodzeniowy i wielkanocny, pokaz flambirowania, barmański, łamania serwetek, carving)
- konkursy i pokazy organizowane z Agencją Rynku Rolnego w Szczecinie
- konkurs „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”
- warsztaty gastronomiczne dla uczniów prowadzonych przez firmę Chefs Culinar
- doskonała współpraca z lokalnymi oraz zagranicznymi hotelami i restauracjami
- wymiana doświadczeń zawodowych z zachodnimi partnerami szkół gastronomiczno-hotelarskich
- spotkania z przedstawicielami zawodu, m. in.: szefami kuchni, kierownikami gastronomii, dyrektorami hoteli i właścicielami restauracji.
Praktyki zawodowe
w klasie III – 4 tygodnie
w klasie IV – 4 tygodnie
Praktyki zawodowe odbywają się w renomowanych restauracjach i hotelach kołobrzeskich, ale również w markowych hotelach na terenie całego kraju.
Egzaminy zawodowe
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik rachunkowości zdają dwa egzaminy zawodowe:
- po II semestrze kl. III – kwalifikacja HGT.02
- po I semestrze kl. V – kwalifikacja HGT.12.
Dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- zdobędziesz zawód najbardziej poszukiwany w naszym regionie
- możesz realizować swoje pasje kulinarne i poznawać techniki sztuki kulinarnej
- możesz podjąć pracę w wielu miejscach, m. in.: zakładach żywienia zbiorowego, takich jak przedszkola, stołówki, bary, restauracje , szpitale, sanatoria, domy wczasowe, hotele i restauracje
- po ukończeniu szkoły, przystąpieniu do egzaminu i zdaniu go otrzymujesz certyfikat w języku angielskim, który ułatwia Ci poszukiwanie pracy w zawodzie na europejskich i światowych rynkach pracy
- masz możliwość kontynuowaniu nauki na wielu pokrewnych kierunkach studiów.
Po ukończeniu technikum możesz podjąć pracę na stanowisku:
- kelner
- kucharz
- barman bufetowy
- kierownik restauracji
- technolog żywienia
- kierownik produkcji
- manager gastronomii
- organizator imprez.