TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

LICZBA MIEJSC

30

PRZEDMIOTY ROZSZERZONE

chemia

PRZEDMIOTY PUNKTOWANE PRZY REKRUTACJI

język polski, matematyka,  chemia*,  język obcy

KWALIFIKACJE W ZAWODZIE OBJĘTE EGZAMINEM ZAWODOWYM

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Nauka w technikum trwa 5 lat.

Z nami nauczysz się:

  • oceniania jakości produktów,
  • przechowywania żywności,
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  • obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawania dań,
  • oceniania jakości żywności,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywania usług gastronomicznych,
  • ekspedycji potraw i napojów.

Nie tylko nauka, ale również:

  • organizacja wielu przedsięwzięć gastronomicznych na rynku lokalnym
  • pokazy na terenie szkoły i poza nią (kiermasz świąteczny bożonarodzeniowy i wielkanocny, pokaz flambirowania, barmański, łamania serwetek, carving)
  • konkursy i pokazy organizowane z Agencją Rynku Rolnego w Szczecinie
  • konkurs „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”
  • warsztaty gastronomiczne dla uczniów prowadzonych przez firmę Chefs Culinar
  • doskonała współpraca z lokalnymi oraz zagranicznymi hotelami i restauracjami
  • wymiana doświadczeń zawodowych z zachodnimi partnerami szkół gastronomiczno-hotelarskich
  • spotkania z przedstawicielami zawodu, m. in.: szefami kuchni, kierownikami gastronomii, dyrektorami hoteli i właścicielami restauracji.

Praktyki zawodowe

w klasie III – 4 tygodnie
w klasie IV – 4 tygodnie
Praktyki zawodowe odbywają się w renomowanych restauracjach i hotelach kołobrzeskich, ale również w markowych hotelach na terenie całego kraju.

Egzaminy zawodowe

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik rachunkowości zdają dwa egzaminy zawodowe:

  • po II semestrze kl. III – kwalifikacja HGT.02
  • po I semestrze kl. V – kwalifikacja HGT.12.

Dlaczego warto wybrać ten kierunek?

  • zdobędziesz zawód najbardziej poszukiwany w naszym regionie
  • możesz realizować swoje pasje kulinarne i poznawać techniki sztuki kulinarnej
  • możesz podjąć pracę w wielu miejscach, m. in.: zakładach żywienia zbiorowego, takich jak przedszkola, stołówki, bary, restauracje , szpitale, sanatoria, domy wczasowe, hotele i restauracje
  • po ukończeniu szkoły, przystąpieniu do egzaminu i zdaniu go otrzymujesz certyfikat w języku angielskim, który ułatwia Ci poszukiwanie pracy w zawodzie na europejskich i światowych rynkach pracy
  • masz możliwość kontynuowaniu nauki na wielu pokrewnych kierunkach studiów.

Po ukończeniu technikum możesz podjąć pracę na stanowisku:

  • kelner
  • kucharz
  • barman bufetowy
  • kierownik restauracji
  • technolog żywienia
  • kierownik produkcji
  • manager gastronomii
  • organizator imprez.