W sobotę w dniu 21 września br. w Porcie jachtowym i Marinie Solnej odbywały się imprezy w ramach Festiwalu Rybnego finansowane ze środków programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014-2020. Troje uczniów z klas IVa i IVb technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielkami zawodu Joanną Zendran i Ewą Wasilewską uczestniczyło w promocji szkoły i zawodów gastronomicznych.
Gościom Festiwalu i kołobrzeżanom zaprezentowana została baza szkoły i warsztatów CKZ, osiągnięcia i inspiracje kulinarne uczniów oraz efekty realizacji programu Erasmus+ podczas pobytu w Danii. Młodzież rozdawała ulotki zwiedzającym stoisko. W ramach Festiwalu obył się również konkurs kulinarny "Ryba na patelni" skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy, którzy starowali w jednej kategorii - dania nowoczesne. Nasi uczniowie zaprezentowali bardzo ciekawe aranżacje i połączenia smakowe ryb i różnych składników. Poziom był bardzo wysoki a jury miało dużą trudność z wyborem najlepszych. Nasz nauczyciel i jednocześnie szef kuchni Impresja w CKZ, pan Marcin Grzeszczyk za potrawę "Kołobrzeżak z dorszem w oliwkowej panierce i szpinakiem" uzyskał II miejsce w tym konkursie. Natomiast nasi uczniowie zdobyli odpowiednio: III miejsce - Maja Winiarska za potrawę "Łosoś marynowany w Martini z coulis malinowym i domowym chlebem", V miejsce - Jakub Stefaniak za danie "Gołąbki z łososia w winorośli" oraz VI miejsce Piotr Bąk za potrawę "Grillowany łosoś na ziemniaczano-chrzanowej chmurce z sosem z ogórków kołobrzeskich".
Wszyscy nagrodzeni otrzymali bardzo cenne nagrody rzeczowe (sprzęt gastronomiczny, noże i fartuchy kucharskie) oraz vouchery na basen w hotelu Lambert Medical SPA.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i dziękujemy za godne reprezentowanie szkoły.