W dniach 20-21.03.2023 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego ZSE-H w ramach promocji szkoły zostały zorganizowane warsztaty „ Zdrowe jedzenie - szczęśliwe życie” dla uczniów najstarszych klas ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Kołobrzegu oraz ich zagranicznych rówieśników uczestniczących w projekcie ERASMUS+.
W dwudniowych warsztatach gastronomicznych uczestniczyło łącznie 34 uczniów z Polski, Czech, Estonii oraz Niemiec.
Uczniowie uczyli się jak zdrowo i smacznie przygotować pełnowartościowe potrawy na śniadanie, obiad oraz podwieczorek. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracując w międzynarodowych zespołach pod nadzorem nauczycieli praktycznej nauki zawodu CKZ przygotowali: soki owocowo-warzywne, smoothie truskawkowo-jabłkowe z miętą, surówkę owocową, mini kanapki na różne sposoby, makaronową sałatkę z szynką, ogórkiem i pomidorami, jajeczne roladki ze szpinakiem i łososiem, owsiane ciasteczka z orzechami oraz "kulki mocy" z daktylami, zupy krem z dyni i brokułów, drobiowe nugettsy w sezamowej panierce z warzywnymi frytkami, kotlety z kaszy jęczmiennej z różnymi dipami. Na deser uczniowie przygotowali dwa surówkowe kisiele z jabłkiem i mieszanymi owocami, sernik brzoskwiniowy na zimno, marchewkowe muffiny z orzechami a także razowe pancakes z syropem klonowym.
Warsztaty sprzyjały poznawaniu się i międzynarodowej integracji młodych ludzi podczas wspólnego przygotowywania potraw oraz ich degustacji. W czasie pracy młodzież poznawała międzynarodowe słownictwo potraw, surowców, przypraw i technik wykonania poszczególnych dań a filmując poszczególne etapy wykonania potraw miała możliwość przygotowania wirtualnej książki kucharskiej.
Polscy uczniowie mogli jednocześnie poznać bazę szkoleniową CKZ ZSE-H jako miejsce przyszłych potencjalnych praktyk w gastronomii. Zapraszamy uczestników warsztatów oraz ich kolegów ze szkoły podstawowej do wstąpienia w roku szkolnym 2023/2024 w szeregi naszej społeczności szkolnej i rozwijanie swoich pasji kulinarnych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.