Mija pierwszy tydzień stażu w duńskim Aalborg, w ramach programu Erasmus+. Nasi stażyści z klas III i IV (technik żywienia i usług gastronomicznych) są pod wielkim wrażeniem możliwości i zaplecza dydaktycznego jakie oferuje goszcząca nas duńska placówka Tech College, a także gościnności Duńczyków, z którymi bezproblemowo można porozumieć się w języku angielskim, który to nasi uczniowie szlifują na każdym kroku (podczas zajęć, rozmów z duńskimi kolegami oraz wycieczek po Aalborg).
Podczas zajęć mieli okazję przygotowywać m. in. bezalkoholowe koktajle (tzw. mocktails), potrawy: zupę-krem z ziemniaków podawaną ze smażonymi przegrzebkami i czipsami ziemniaczanymi, smażoną flądrę z sosem beszamelowym z dodatkiem pietruszki oraz ziemniakami pommes anglaise. Podczas zwiedzania Aalborg odwiedzili ciekawe miejsca: Musikkens Hus (Dom Muzyki), w którym przyglądali się organizacji profesjonalnej kuchni w prestiżowej restauracji; lokalny browar Søgaards Bryghus, gdzie poznali od podszewki proces warzenia piwa; Aalborg Street Food - The Lighthouse, miejsce, gdzie można spróbować specjałów kuchni z wielu zakątków świata oraz Box Town – interesujące miejsce lansujące koncepcję „sustainability”, czyli wspierania wytwórców produktów lokalnych oraz eko-upraw w samym sercu miasta. Serdecznie pozdrawiamy nasze Koleżanki, Kolegów oraz wszystkich Nauczycieli z Ekonoma i z niecierpliwością czekamy na kolejne wyzwania kulinarne w przyszłym tygodniu!
Autorzy: Elżbieta Kozber i Tomasz Stępowski