Krajowe Centrum Europass w Warszawie poinformowało, że uczestnicy projektu " Transgraniczne kształcenie dualne jako moderator jakości usług gastronomicznych" czyli grupa 22 uczniów ZSE-H kształconych na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 5 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych ZSE-H , uzyskała dokument Europass Mobilność z załącznikiem 5b (ECVET).
Projekt " Transgraniczne kształcenie dualne jako moderator jakości usług gastronomicznych." był realizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu oraz Tech College Aalborg (Dania) w ramach unijnego programu Erasmus+ . W ramach projektu uczniowie odbyli czterotygodniowy staż w Danii a staż nauczycieli trwał 2 tygodnie.
Weryfikowanie nabywanych umiejętności i efektów uczenia odbyło się zgodnie z procedurami europejskiego systemu akumulowania i transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym (ECVET) i obejmowało między innymi:
- przygotowywanie potraw charakterystycznych dla duńskiej kuchni narodowej
- obsługa kelnerska gościa duńskiego z kontekstem kulturowym i duńskim "hygges"
- organizowanie i marketing usług gastronomicznych dedykowanych turystom duńskim odwiedzających Polskę i Kołobrzeg.
Nasi uczniowie i nasi nauczyciele uzyskali najwyższe oceny i bardzo pochlebne recenzje. Gratulujemy!
Europassy uznawane są za europejskie paszporty zawodowe potwierdzające europejskie standardy i wysoki poziom nabytych umiejętności zawodowych. Są zarazem bardzo cenione przez pracodawców i jednocześnie istotnie wzmacniają pozycję na rynku pracy posiadacza Europassu