ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

Filtr
Za nami Kiermasz Świąteczny oraz Pokaz Stołów Bożonarodzeniowych, który był zarazem konkursem. Serdecznie dziękujemy za ogromne zainteresowanie i wsparcie przedsięwzięcia zorganizowanego przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych oraz uczniów w szczytnym celu wsparcia uczennicy Naszej Szkoły.

KIERMASZ ŚWIĄTECZNY

Podczas  jednodniowej wycieczki uczniowie klasy 4e5 z wychowawcą p. Agnieszką Cichocką, 4r5 z wychowawcą p. Joanną  Kwaśnik i 3t5 z wychowawcą p. Joanną Wykpisz- Madejską  poznali  miasto w całej jego świątecznej okazałości.

Z WIZYTĄ W BERLINIE…

W piątek 25 listopada 2022r. praktykanci CKZ z klasy III kucharz razem z nauczycielami praktycznej nauki zawodu: Anną Grabowską-Gieorgijewską i Emilią Wieremiej-Woźną odwiedzili zaprzyjaźnione Przedszkole nr 3 w Kołobrzegu. Celem spotkania była integracja i przedstawienie zawodu cukiernik i kucharz przedszkolakom z grupy “Biedronki”. 

PIERNIKOWE SZALEŃSTWO

W dniu 1 grudnia 2022 roku, szkolna sekcja wspinaczki pod opieką pani Małgorzaty Lalewicz i pana Piotra Klejny odbyła trening wspinaczkowy w Centrum Wspinaczkowym Big Wall w Szczecinie.

TRENING WSPINACZKOWY

Ścielenie łóżka w hotelu to jeden z najważniejszych aspektów codziennej dbałości o pokoje, dlatego tak ważna jest dbałość personelu w tym zakresie. Starannie ułożona, pachnąca czystością pościel wraz z wygodnym łóżkiem to wizytówka każdego dobrego hotelu.

ŚCIELENIE ŁÓŻKA

Zespół Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich im. E.Gierczak  w Kołobrzegu, dzięki staraniom specjalisty do spraw  BHP Panu Jerzemu Dymeckiemu doczekał się Automatycznego defibrylatora - AED.

SZKOLNE AED

Jak ważne jest dbanie o siebie, swoich najbliższych oraz swoje otoczenie wiemy wszyscy, ale czy o tym pamiętamy. W ramach przypomnienia tak istotnych i ważnych informacji w jesienny czwartkowy wieczór odbyło się spotkanie z funkcjonariuszami Komendy Powiatowej Policji w Kołobrzegu – posterunkową Izabelą Rutecką oraz młodszym aspirantem Krzysztofem Rucińskim. Pamiętajmy o tym, aby być bezpiecznym. Reagujmy.

BEZPIECZEŃSTWO

Technikum handlowe zaprasza uczniów klas VII - VIII szkół podstawowych powiatu kołobrzeskiego do udziału w konkursie.

KONKURS

Śpieszymy z informacją, że jako szkoła włączamy się w Szlachetną Paczkę w roli Darczyńcy! Zapraszamy Was do dołączenia i wspólnego przygotowania pomocy dla Pana Marcina.

Zapoznajcie się z jej/jego historią:  

Pan Marcin marzy, aby iść do lasu na grzyby. Jeszcze 2,5 roku temu wykonywał zawód ogrodnika. Specjalizował się w budowaniu ścieżek i elementów małej architektury. Wszystko się zmieniło w momencie, gdy przeszedł udar krwotoczny. Po wielokrotnych intubacjach ma niedrożność tchawicy i kłopoty z regulacją oddechu. Usłyszał prognozy, z którymi nigdy się nie pogodził. Jest osobą wymagającą znaczącej pomocy w codziennej egzystencji. Rehabilitacja, którą przeszedł dzięki zrzutkom internetowym, pokazała, że jego stan się poprawia. Pojawiły się u niego marzenia na lepsze życie. Miesięczny przychód Marcina to kwota 1855 zł. Zostaje mu 357 zł na miesiąc po odliczeniu kosztów(1498 zł), jakie ponosi za mieszkanie, utrzymanie, leczenie i rehabilitację.

Jako Darczyńcy jesteśmy zobowiązani do realizacji 3 potrzeb wskazanych jako najpilniejsze, czyli sprzęt do rehabilitacji, środki czystości, artykuły szkolne (Materiały plastyczne, książeczki do ćwiczenia pisania, masy plastyczne, gry rozwijające sprawność manualną wesprą terapię Marcina.) Mamy nadzieję, że dzięki zaangażowaniu całej społeczności uda się przygotować paczkę, w której zrealizujemy większość wskazanych przez Pana Marcina potrzeb.  

Szczegółowa lista potrzeb znajduje  poniżej.

W celu usprawnienia zbiórki proponujemy następujący podział:

Klasy I – żywność

Klasy II - środki czystości

Klasy III – odzież i obuwie

Klasy IV – materiały szkolne oraz wyposażenie mieszkania.

 

Wychowawców prosimy o wypełnianie listy, która klasa, co może zapewnić i w jakiej ilości. Lista będzie wywieszona w pokoju nauczycielskim.  Dzięki temu będziemy działać sprawniej.

 

Dary można przynosić do biblioteki do 6 grudnia.

 

W razie pytań zapraszamy do kontaktu z p. Karoliną Głowalą i p. Aleksandrą Wróbel-Bednarską

 

  • Żywność trwała
  • Herbata
  • Kawa
  • Makaron
  • Mąka
  • Cukier
  • Olej
  • Dżem
  • Owoce i warzywa w puszkach
  • Mleko w kartonie UHT, kawa prawdziwa mielona
  • Środki czystości
  • Specjalne wymagania:
  • Chusteczki jednorazowe, papier toaletowy, płyn do prania vizir, płyn do płukania lenor, pieluchomajtki nr 2
  • Szampon
  • Szczoteczka do zębów
  • Pasta do zębów
  • Pampersy dla dorosłych
  • Płyn do płukania
  • Płyny czyszczące
  • Płyn do mycia naczyń
  • Odzież
  • Marcin: Dres (Całoroczne)
  • Rozmiar: L, Uwagi: Bluza rozpinana na zamek, spodnie na gumkę
  • Marcin: Skarpetki (Całoroczne)
  • Rozmiar: M, Uwagi: Rozmiar skarpetek 41, z uwagi na chorobę muszą być bezuciskowe
  • Obuwie
  • Marcin: Adidasy
  • Rozmiar: 41, Uwagi: Buty zapinane na rzepy
  • Marcin: Klapki
  • Rozmiar: 41, Uwagi: Klapki gumowe
  • Materiały szkolne
  • Bloki
  • Kredki
  • Farbki
  • Klej
  • Plastelina
  • Papier kolorowy
  • Nożyczki
  • Masy plastyczne, modelina, glinka, ciastolina, kolorowanki, książeczki dla dzieci przygotowujących się do szkoły - szlaczki, litery, gry usprawniające manualnie.
  • Wyposażenie mieszkania
  • Uwagi:
  • Rozmiar pościeli 160 x 200. Ręczniki kąpielowe rozm. 150 x 70 cm
  • Pościel (poszwy, prześcieradło)
  • Ręczniki
  • Inne potrzeby materialne
  • Uwagi:
  • Pan Marcin chciałby zwiększyć efekty terapii ćwicząc w domu.
  • Sprzęt do rehabilitacji w domu rowerek rehabilitacyjny, drabinka

SZLACHETNA PACZKA

W ramach programu Bliżej Sztuki , w listopadowe popołudnie ( 14 listopada 2022r.) udaliśmy się do Regionalnego Centrum Kultury,  na wystawę prac Pani Elżbiety Polak  , kołobrzeskiej artystki, która w tym roku obchodzi 40-lecie pracy artystycznej.

BLIŻEJ SZTUKI

W październiku i w listopadzie w ramach programu własnego opracowanego przez p. Joannę Kwaśnik – nauczyciela historii „Bliższe i dalsze spotkania z historią naszego miasta i regionu”  przeprowadzone zostały lekcje muzealne w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu.

Z HISTORIĄ ZA PAN BRAT

11 listopada jest dniem wyjątkowym - każdego roku przypomina nam o odzyskaniu przez Polskę niepodległości po ponad stu latach zaborów. W tym czasie szczególnie zapraszamy wszystkich Uczniów do Biblioteki Szkolnej i poznania historii naszego kraju oraz postaci, które odegrały w niej znaczącą rolę. Książki historyczne i biografie mogą być bardzo ciekawe i inspirujące - z chęcią polecimy Wam te, które warto przeczytać. Do zobaczenia w Bibliotece!

ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Nikodem Zagata to absolwent naszej Szkoły, który po ukończeniu technikum w zawodzie technik obsługi turystycznej skorzystał z nabytej wiedzy i umiejętności, i pierwsze poważniejsze doświadczenia zawodowe rozpoczął jako rezydent turystyczny (Alanya, Turcja – 2018r., Rodos, Grecja -2022 i obecnie zlecenie na Phu Quoc, Wietnam).

SPOTKANIE Z ABSOLWENTEM NIKODEMEM ZAGATA

W dniu 25.10.2022 uczniowie z klas 1t, 2t, 2m, 1ef, 4t4, 4t5, 1r w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich uczestniczyli w wycieczce do Torunia.

MAGICZNY TORUŃ

W auli naszej szkoły odbyła się „Lekcja o atomie” poprowadzona  przez dr hab. inż. Piotra Szajerskiego z Międzyresortowego Instytutu Techniki Radiacyjnej Politechniki Łódzkiej .

LEKCJA O ATOMIE

Wpaździerniku naszaszkoła otrzymała wyróżnienie od Państwowej Inspekcji Pracyw Szczecinie,za realizację programu edukacyjnego "Kultura bezpieczeństwa". Kierownik Okręgowej Inspekcji Pracy przesłał wyróżnionym szkołomdyplomy oraz podziękowałkoordynatorom programuza pracę, w tak ważnej dziedzinie jaką jest bezpieczeństwo w szerokim tego słowa znaczeniu.

KULTURA BEZPIECZEŃSTWA

Zakończył się Tydzień Noblowski 2022, projekt edukacyjny realizowany przez  Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego,  popularyzujący tegorocznych laureatów Nagrody Nobla oraz tematykę i dziedziny ,z których zostały przyznane.

TYDZIEŃ NOBLOWSKI 2022

10.10.2022r. uczennice NASZEJ SZKOŁY ,mieszkanki internatu- Wiktoria Geisler z klasy  III e  i Oliwia Polowczyk z klasy III r  wzięły udział  w kweście ulicznej organizowanej przez PCK  ,z której środki przeznaczone będą na akcję ”Czerwonokrzyska Gwiazdka PCK”.

KAŻDY Z NAS POMÓC MOŻE!

Ogłoszenie laureatów Nagrody Nobla to wielkie święto nauki. Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego realizuje projekt Tydzień Noblowski 2022 popularyzujący tegorocznych laureatów Nagrody Nobla oraz tematykę i dziedziny, z których zostały przyznane.

TYDZIEŃ NOBLOWSKI

To był już ostatni dzień w całym naszym Tygodniu turystycznym. Tym razem promowaliśmy aktywność turystyczną z udziałem uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych. Usługa gastronomiczna to jedna z podstawowych usług turystycznych, dlatego bardzo cię cieszymy, że udało się nam zorganizować również dzień w Tygodniu turystycznym z prezentacją jej produktów.

TYDZIEŃ TURYSTYCZNY W ZSE-H

Każdego roku – 29 lipca – obchodzony jest Dzień Hotelarza. Uczniowie Technikum Hotelarskiego uczcili ten dzień 29 września w ramach Tygodnia Turystycznego organizowanego w naszej szkole z okazji Światowego Dnia Turystyki.

DZIEŃ HOTELARSKI

Dzień chłopaka, który obchodziliśmy 30 września był doskonałą okazją do wspólnego świętowania w klasie Ia. W tym dniu dziewczęta przygotowały słodką niespodziankę dla naszych chłopaków. Wybraliśmy się również na pyszne lody do Pracowni Lodów Naturalnych „Odlodowo”. Wszyscy doskonale się bawiliśmy i dostaliśmy dawkę pozytywnej energii. Wspólne wyjście sprzyjało lepszemu poznaniu się i integracji klasowej.

DZIEŃ CHŁOPAKA W IA

Kulminacją obchodów Światowego Dnia Turystyki w ZSE-H był piąty dzień obchodów (piątek 30.09.2022). W tym dniu, zgodnie z założeniem, że turystyka i gastronomia to ,,dwie siostry”, które bez siebie nie mogą funkcjonować, w naszej szkole, pod kierunkiem nauczycieli Komisji Przedmiotów Gastronomicznych, uczniowie z klas o kierunku gastronomicznym przygotowali grila i kiermasz ciast.

PIĄTY DZIEŃ OBCHODÓW ŚWIATOWEGO DNIA TURYSTKI

Trzeci dzień obchodów Światowego Dnia Turystyki już za nami. Dzisiaj propozycją dla uczniów było uczestnictwo w Turnieju Wiedzy z Geografii Turystycznej. Konkurs odbył się z wykorzystaniem platformy Quizizz. Udział w turnieju wzięło 13 zespołów, po 3 osoby z klas, które zgłosiły chęć uczestnictwa: I ef, Im, It, IIm, IIh, IIef, IIt, IIIt, IIIr5, IVe4, IVt5, IVt4, Ivr4.

TYDZIEŃ TURYSTYCZNY W ZSE-H CZ. 2

W ramach projektu partnerskiego „Zawodowiec w nowoczesnej gospodarcerealizowanego w ZespoleSzkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu od 01.04.2020r.do 30.09.2022r., nauczyciele naszej szkoły mają możliwość aktualizowania wiedzy i umiejętności zgodnie z potrzebami rynku poprzez udział w stażach branżowych.

STAŻE BRANŻOWE NAUCZYCIELI

wtorek 6.09.2022, godzina 16.00

  • I ef (technikum ekonomiczne i rachunkowości) - 210
  • I m (technikum hotelarskie) - 209
  • I n (technikum hotelarskie) - 207
  • I a (technikum żywienia i usług gastronomicznych) - 200
  • I b (technikum żywienia i usług gastronomicznych) - 201
  • I ip (technikum informatyczne i programisty) - 203
  • I r (technikum reklamy) - 111
  • I t (technikum organizacji turystyki) - 108
  • I h (technik handlowiec) - 106

środa 7.09.2022, godzina 16.00

II ef          201                            IV i4          316

III e          112                            IV i5          210a

IV e4          115                            II r            317

IV e5          307                            III r          304

II m           200                            IV r4          312

III m         106                            IV r5          309

IV m4         207                            II t            111

IV m5         108                            III t          305

II a           210                            IV t4          aula

III a          11- 12                        IV t5          308

IV a4          300                            II h           306

IV a5          301                            III h          209

II ip           203

III ip            9

SPOTKANIA WYCHOWAWCÓW Z RODZICAMI

1.09.2022 godz.10.00 aula

Klasy:

  • I ef technikum ekonomiczne i rachunkowości;
  • I m technikum hotelarskie
  • I n technikum hotelarskie
  • I a technikum żywienia i usług gastronomicznych
  • I b technikum żywienia i usług gastronomicznych
  • I ip technikum informatyczne i programisty
  • I r technikum reklamy
  • I t technikum organizacji turystyki
  • I h technikum handlowe

Po uroczystości spotkania z Wychowawcami w salach:

  • I ef      210
  • I m       209
  • I n        207
  • I a        200
  • I b        201
  • I ip       203
  • I r        111
  • I t        108
  • I h        106

1.09.2022 godz.11.30 aula

Po uroczystości spotkania z Wychowawcami:

II ef                 201                                                                 IV i4               316

III e                 112                                                                 IV i5               210a

IV e4               115                                                                 II r                   317

II m                 200                                                                 III r                 304

III m                106                                                                 IV r4               312

IV m4              207                                                                 IV r5               309

IV m5              108                                                                 II t                   111

II a                  210                                                                 III t                 305

III a                 11- 12                                                             IV t4               aula

IV a4               300                                                                 IV t5               308

IV a5               301                                                                 II h                  306

II ip                 203                                                                 III h                209

III ip                   9                                                                 IV e5               307

UROCZYSTE ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2022/2023

W roku szkolnym 2021/2022 nasi uczniowie mogli korzystać z innowacyjnego narzędzia do nauki przedsiębiorczości – Branżowych Symulacji Biznesowych prowadzonych w ramach projektu ,,Pomorze Zachodnie – gdzie biznes łączy się z nauką” realizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego. Dzięki platformie edukacyjnejuczniowie zyskali możliwość podejmowania realistycznych decyzji biznesowych podczas zarządzania wirtualną firmą, a lekcjeprzedsiębiorczości i przedmioty zawodowe stały się jeszcze bardziej praktyczne.

ZSE-H W GRONIE INNOWATORÓW BRANŻOWEJ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI

Wspaniała wiadomość z Krajowego Centrum Europass w Warszawie. Uczestnicy  projektu  „E-handel jako komponent efektywnie podnoszący zakres i poziom umiejętności handlowców kształconych na poziomie technikum”   czyli grupa 20 uczniów naszej szkoły kształconych na kierunku technik handlowiec  oraz 5 nauczycieli przedmiotów zawodowych , uzyskała dokument Europass Mobilność.

EUROPASSY DLA UCZNIÓW I NAUCZYCIELI

Uczniowie z klas 1a, 1m, 3i5, 3r5 wraz z opiekunami Paniami Agnieszką Jasiulewicz i Joanną Schramką oraz Panem Marcinem Śliwiakiem uczestniczyli w wycieczce, której głównym celem była wizyta w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.

"ŻYWA" LEKCJA HISTORII

31 maja obchodzimy dzień bez papierosa, który jest okazją do zwrócenia uwagi na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Z tego powodu uczennice Oliwia Polowczyk II r ,Wiktoria Geisler II e i Wiktoria Drabiuk IIa ogłosiły mieszkańcom  Internatu konkurs z nagrodami na plakat A4  pt. „NIE PAL ! ”.

DZIEŃ BEZ PAPIEROSA

Uczniowie klasy 3 t 4 wzięli udział w lekcji geografii w terenie. Odwiedzili  Muzeum Geologiczne, gdzie mieli możliwość zobaczyć   minerały, skały i  skamieniałości oraz meteoryty z całego świata. Na plaży poszukiwali śladów działalności morza i wiatru, a po drodze odnajdywali znaki informacji turystycznej.

GEOGRAFIA W TERENIE

Jutro na długiej przerwie w ramach korytarzy treningowych, zapraszam do wspólnej zabawy w puszczaniu samolotów z papieru. Papier Wam udostępnimy. Zachęćcie uczniów do wspólnej zabawy. W konkursie Paper Wings ZSE-H, który odbędzie się w dniu 09.06. przewidziane są nagrody zarówno dla uczniów jak i dla nauczycieli.

PAPER WINGS ZSE-H

Drugi tydzień naszej przygody uczniowie rozpoczęli odwiedzając nadmorski kurort Løkken, a także  dwie firmy handlowe, mleczarnię Aabybro Mejeri zajmującą się produkcją lodów oraz Med24.dk która sprzedaje artykułów medyczne i kosmetyki przez Internet. 

DRUGI TYDZIEŃ W AALBORGU

Kwiecień to miesiąc promowania postaw ekologicznych i inspirowania do życia zgodnie z naturą.  W tym czasie odbywają się konkursy, olimpiady i różnego rodzaju akcje. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się dwie nasze uczennice : Gabriela Bednarska i Oliwia Polowczyk ,obie z II r. I to właśnie one reprezentowały naszą szkołę na  XXXVII Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej w Szczecinie. Dziewczyny musiały  rozwiązać test składający się 50 pytań dotyczących min. ekologii klasycznej, wody, gleby i ich ochrona, żywność i zdrowie, gospodarki odpadami.

OLIMPIADA WIEDZY EKOLOGICZNEJ

22 kwietnia setki milionów ludzi na całym świecie świętowało Dzień Ziemi, najbardziej znane i obchodzone ze świąt ekologicznych. Idea troski o niebieską planetę łączy ludzi niezależnie od narodowości, wyznania, zawodu, wieku czy innych kategorii różnicującychW tym dniu zwraca się szczególną uwagę na promowanie postaw proekologicznych w społeczeństwie.
I właśnie tego dnia młodzież naszego Internatu wystosowała kartkę z życzeniami dla ZIEMI.

ŻYCZENIA DLA ZIEMI

Ostatnio w naszej szkole odbył się kolejny turniej e-sportowy z gry Counter Strike. Całość można było śledzić na ostatnim piętrze w szkole, a także na kanale Twitch – Ekonom_Esport, na którym znajduję się również zapis transmisji z dwóch dni rozgrywek.

E-SPORT

Zespół siatkówki ZES-H wytrzymał presję i zwyciężył w mistrzostwach regionu B rozgrywanych w ramach Licealiady Województwa Zachodniopomorskiego
Zespół walczył o awans w meczu z zespołem z Goleniowa  po zaciętej i wyrównanej  walce gospodarze przechylali szalę zwycięstwa na swoją korzyść w końcówkach seta wygrywając   2:0 (25:23 i 25:21)  
Klasyfikacja końcowa :
1 ZSE-H Kołobrzeg im E. Gierczak 
2. ZS  Goleniów
Skład zwycięskiej drużyny : Marcel Kuczera , Jakub Kruk , Piotr Cichorek , Przemysław Adasiak , Dawid Korczyk ,Jakub Gryń , Szymon Wojtowicz , Oliwier Krut , Patryk Kos (libero) Jakub Piekarski , Paweł Woźniak   trener Leszek Kowalewski 
Zespół wywalczył awans do finału wojewódzkiego w którym spotkają  się 4 najlepsze zespoły szkół ponadpodstawowych województwa zachodniopomorskiego . 
 

ZWYCIĘSTWO W MISTRZOSTWACH REGIONU B

Święta Wielkanocne to magiczny, niesamowity czas, którego nieodłącznym atrybutem są ozdoby wielkanocne. Symbolizują one naszą radość i podkreślają nastrój. Ozdoby wielkanocne przypominają nam o zbliżających się świętach, są także symbolem nadchodzącej wiosny i odradzającej się przyrody, dlatego są barwne i wesołe.

WIELKANOCNE STROIKI

Miniony tydzień upłynął pod znakiem gorących i bijących serc, które dzięki zaangażowaniu uczniów i nauczycieli naszej szkoły przyczyniły się do uświetnienia dnia zakochanych.
14 lutego młodzież umilała mieszkańcom i gościom naszego miasta ten wyjątkowy dzień wręczając tulipany, balonowe serca i miłosne sentencje, wzbudzając uśmiechy na twarzy
i spontaniczne radosne reakcje, zaskoczonych przechodniów.

GORĄCE SERCA EKONOMA

Kolejny ważny krok , zbliżający naszą młodzież z klas technik handlowiec i technik informatyk, do wyjazdu na staż do Danii został wykonany. Pan Dyrektor Zbigniew Stankiewicz podpisał w dniu wczorajszym stosowną umowę z Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji z siedzibą w Warszawie.

ERASMUS +

Jak co roku Święty Mikołaj ma specjalnego pomocnika - naszą Bibliotekę Szkolną! Po raz kolejny aktywnie wspieramy Mikołaja w dostarczaniu prezentów. Przygotowaliśmy specjalne pudełko, do którego każdy uczeń może wrzucić list adresowany do Świętego. W liście  zachęcamy do napisania w jakie książki Święty Mikołaj powinien w tym roku wyposażyć Bibliotekę. Na Wasze propozycje czekamy do 20 grudnia, a później spełniamy życzenia!

BIBLIOTEKA SZKOLNA POMOCNIKIEM ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA!

W piątek 19 listopada klasa III a5 wraz z nauczycielami P. Elżbietą Kubok oraz P.Ireną Lisowską miała przyjemność gościć  Pana Dariusza Kontaka , szefa Hotelu Saltic Resort & SPA w Grzybowie.

POKAZ CUKIERNICZY

W ub. tygodniu uczniowie internatu odbyli spotkanie  połączone z prezentacją  pt: „Szczepionka.” Głównym celem tego spotkania było zwiększenie świadomości uczniów na temat dróg rozprzestrzeniania się wirusów oraz sposobów zapobiegania infekcjom.

SZCZEPIENIA , SZCZEPIONKI…

„Jaka to rozkosz, jaka słodycz życia…” Słowami wybitnej pisarki Olgi Tokarczuk zachęcamy do spędzania długich, jesiennych wieczorów w towarzystwie ciepłej herbaty i wciągającej książki.

ZACZYTANA JESIEŃ

 

Narodowa Agencja Programu Erasmus + ogłosiła listę projektów zaakceptowanych do realizacji . Z wielka radością pragniemy poinformować, że projekt, którego autorami są Małgorzata Wietrzycka i Henryk Lisowski, zatytułowany  „E-handel jako komponent efektywnie podnoszący zakres i poziom umiejętności handlowców kształconych na poziomie technikum”, znalazł się na tej elitarnej liście i uzyskał finansowanie w kwocie 70 920 Euro.  Projekt będziemy realizować,  wspólnie wraz z renomowanymi duńskimi placówkami oświatowymi Tech College Aalborg oraz Business College Aalborg .

ERASMUS DLA EKONOMA. DANIA CZEKA NA UCZNIÓW ZSE-H !!!

 

Narodowa Agencja Programu Erasmus + ogłosiła listę projektów zaakceptowanych do realizacji . Z wielka radością pragniemy poinformować, że projekt, którego autorami są Małgorzata Wietrzycka i Henryk Lisowski, zatytułowany  „E-handel jako komponent efektywnie podnoszący zakres i poziom umiejętności handlowców kształconych na poziomie technikum”, znalazł się na tej elitarnej liście i uzyskał finansowanie w kwocie 70 920 Euro.  Projekt będziemy realizować,  wspólnie wraz z renomowanymi duńskimi placówkami oświatowymi Tech College Aalborg oraz Business College Aalborg .

ERASMUS DLA EKONOMA. DANIA CZEKA NA UCZNIÓW ZSE-H !!! (2)

Szanowni Państwo , Szanowni Rodzice ,Szanowna Młodzieży !!!!!!

pragnę poinformować , że jako członek ( reprezentuję Nasz Zespół Szkół ) Izby Gospodarczej Hotelarstwa - Polskiego  że

ZMIANY W IGHP

W dniu 21 czerwca w CKZ  ZSE - H odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów uczniom, którzy odbyli kurs „Content marketing” oraz zdali egzamin teoretyczny i praktyczny. Szkolenie zostało przeprowadzone w ramach projektu „Zawodowiec w nowoczesnej gospodarce” i był skierowany do uczniów technikum ekonomicznego.

WRĘCZENIE CERTYFIKATÓW

Kampania społeczna, realizowana pod hasłem „Bezpiecznie od startu” ma na celu zainteresowanie uczniów szkół średnich zdobyciem podstawowej wiedzy na temat prawa pracy i zasad bezpieczeństwa pracy. Dnia 25 maja 2021 r  inspektor PIP ze Szczecina pan Piotr Wawruszczak w ramach tej kampanii zapoznał uczniów klasy 1t z prawem pracy.

SPOTKANIE Z INSPEKTOREM PRACY

W dniu 15 kwietnia 2021 roku podpisano porozumienie o współpracy z Wydziałem Nauk Ekonomicznych Politechniki Koszalińskiej.

Uroczystość podpisania porozumienia uświetnił pokaz wyrobów cukierniczych przygotowanych przez nauczycieli zawodu: Ewę Wasileską i Emilię Wieremiej-Woźną.

PODPISANIE UMOWY O WSPÓŁPRACY

„Wiosna nastaje, a mnie smutno, tęsknię za wami. Mamusiu ciągle płaczę… Fredziu powiedz mamusi, niech się nie martwi. Bóg da, ja żywa i zdrowa do was wrócę.”
Wasza Milka.

ŚWIĘTO SZKOŁY 2021

W dniu 12 marca rozpoczął się pierwszy kurs „ CONTENT MARKETING ” w formie zdalnej dla uczniów technikum ekonomicznego  w ramach projektu „ZAWODOWIEC W NOWOCZESNEJ GOSPODARCE” (nr projektu  RPZP.08.06.00-32-K027/19) współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014 -2020, oś 8 „Edukacja”, Działanie 8.6 „Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym.

KURS CONTENT MARKETING

Ogromne podziękowania dla właścicieli i pracowników Agencji Reklamowej WEBNEXT, która w tak trudnym, epidemicznym czasie wsparła nas merytorycznie przy realizacji praktyk zawodowych w formie projektu edukacyjnego prowadzonego on-line. Uczniowie klasy II w zawodzie technik reklamy i nauczyciele ZSE-H prowadzący projekt mogli liczyć na Państwa pomoc w kształtowaniu zarówno umiejętności zawodowych, jak i kompetencji personalnych.

I CZĘŚĆ PROJEKTU DLA TECHNIKUM REKLAMY

Tegoroczne hasło święta brzmi „Z książką Ci do twarzy”, a my całkowicie się z nim zgadzamy! Czytanie nie tylko pogłębia wiedzę i wzbogaca nasze słownictwo, ale przede wszystkim wspomaga koncentrację i rozwija wyobraźnię. W tym miesiącu szczególnie gorąco zapraszamy do Biblioteki Szkolnej, gdzie oprócz niezbędnych lektur znajdziecie najświeższe nowości i światowe bestsellery. Dokładamy wszelkich starań, aby Biblioteka była miejscem bezpiecznym – zachowujemy wszystkie środki ostrożności, a nasze książki poddawane są kwarantannie. Zapraszamy!

PAŹDZIERNIK MIĘDZYNARODOWYM MIESIĄCEM BIBLIOTEK SZKOLNYCH

DRODZY ABSOLWENCI!

Ten wyjątkowy czas nie pozwolił nam na uroczyste podziękowanie Wam za czteroletnią podróż z nami, dlatego tutaj pragniemy wyrazić naszą wdzięczność za Waszą obecność, za każdy gest i uśmiech, które tworzyły i kolorowały wspólną, szkolną rzeczywistość. Dzisiaj stajecie przed nowymi wyzwaniami, nieodkrytymi jeszcze sferami otaczającego świata. Niech proces odkrywania będzie dla Was przyjemnością, ale również siłą kształtującą poczucie własnej wartości.

Kochani!
Żegnamy Was życzeniami płynącymi z głębi serca. Niech omijają Was troski, smutki zwątpienia, a towarzyszy radość, zrozumienie, przyjaźń i jakże potrzebna, nadzieja. Trzymamy za Was kciuki w podejmowaniu kolejnych, często trudnych, wyzwań. Niech okażą się one satysfakcjonujące i dające poczucie spełnienia i zadowolenia. Niech to najbliższe wyzwanie, jakim jest egzamin maturalny okaże się dla Was drogą do wymarzonych studiów i realizacji planów zawodowych.
Powodzenia!

Dyrekcja ZSE-H wraz z Radą Pedagogiczną

ABSOLWENCI 2020

Zostały ogłoszone ogólnopolskie wyniki konkursu „Milion na bank”.

I miejsce w rankingu generalnym zajęła Aleksandra Górska – uczennica klasy IV Technikum Ekonomicznego,
II miejsce – Patryk Wińczo – klasa IVE,
III miejsce – Szymon Smoleński – klasa IVE,
IV miejsce – Jakub Dubiński – Klasa IVE.

Najlepszym graczem w województwie zachodniopomorskim została Aleksandra Górska. W tym roku szkolnym nasi uczniowie brali udział w kolejnej edycji ogólnopolskiego konkursu edukacyjnego „Milion na bank” Zmagania naszych uczestników wymagały wiedzy z zakresu edukacji finansowej, rynku kapitałowego i zarządzania finansami osobistymi. Konkurs zorganizowany został przez Fundację Warszawski Instytut Bankowości we współpracy z Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Wiedzy Think.

Serdecznie Wam gratulujemy. Wielkie brawa

MILION NA BANK

‼ Przypominamy – Empik oferuje korzystanie z wersji premium przez 60 dni za darmo! 🤩

Do wyboru setki ebooków i audiobooków, wśród nich literatura obyczajowa, wstrząsające kryminały, biografie, książki podróżnicze i wiele, wiele innych. 📕

Szukającym ciekawych zajęć podczas #zostanwdomu polecamy „Żyj z pasją. 13 inspiracji, jak ciekawie spędzać czas”, głodnym wrażeń „Nakarm swój mózg” autorstwa Delii Mccabe, a miłośnikom anegdotek „Pypcie na języku” Michała Rusinka.

Życzymy miłego czytania i słuchania! 😊

SPRAWDŹ

OFERTA EMPIKU

W ramach współpracy naszej szkoły z firmą Chefs Culinar, w dniu 26 lutego 2020 r., w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty z cyklu zaplanowanych szkoleń. Tym razem tematem warsztatów stały się „Zasady przygotowania sushi” prowadzone przez doradców kulinarnych firmy Chefs Culinar – Rafała Soroczyńskiego oraz Krzysztofa Kowalczyka

ZASADY PRZYGOTOWANIA SUSHI

Jeżeli do tej pory pisałeś tylko „do szuflady”,

jeśli nie boisz się nowych wyzwań,

jeżeli masz odwagę sprawdzić swoje umiejętności,

jeśli zechcesz podzielić się swoim talentem i wyobraźnią

 

                          weź udział w Konkursie na Małą Formę Literacką!

KONKURS LITERACKI

Uczniowie dwunastu pierwszych klas podczas zajęć edukacji dla bezpieczeństwa, korzystając z materiałów dydaktycznych, filmów edukacyjnych oraz wielu innych źródeł informacji, zdobyli cenne wiadomości z zakresu pomocy drugiej osobie w sytuacji zagrożenia życia.

PIERWSZA POMOC PRZEDMEDYCZNA

Witamy wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem...

Zdrowe odżywianie wiąże się z wieloma czynnikami przede wszystkim musimy skupić się nad składnikami mineralnymi- to właśnie oneregulują procesy w naszej gospodarce hormonalnej oraz uczestniczą w procesie budowania organizmu ludzkiego. Warto pamiętać, aby dostarczać niezbędne pierwiastki - jak to zrobić?

KLASA III B Z CYKLU – CIEKAWOSTKI KULINARNE……ZDROWE RELACJE Z ŻYWIENIEM

W środę,  22 stycznia 2020 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty w ramach współpracy szkoły z firmą Chefs Culinar. Tym razem uczestnikami zajęć byli uczniowie z klasy IIa technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką  nauczycielek pani Joanny Zendran i pani Elżbiety Kozber. Warsztaty kuchni molekularnej prowadził doświadczony Doradca Kulinarny firmy Chefs Culinar  pan Rafał Soroczyński.

WARSZTATY KUCHNI MOLEKULARNEJ

Serdecznie zapraszamy do Biblioteki Szkolnej wszystkich mniej lub bardziej aktywnych czytelników! Na naszych półkach zagościło wiele nowości, od mrożących krew w żyłach kryminałów po niezwykle wciągającą literaturę romantyczną. Wśród nich między innymi tacy autorzy jak Stephen King, Elena Ferrante, Wojciech Chmielarz, Remigiusz Mróz, Tess Gerritsen i wielu, wielu innych! Gwarantujemy, że każdy znajdzie coś dla siebie! Do miłego zobaczenia!

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI, CZYLI NOWY ROK W BIBLIOTECE SZKOLNEJ

środa 15.01.2020

                     Wywiadówki Wychowawców klas z Rodzicami

(klasyfikacja po I semestrze r.szk.2019/2020)

 

godzina 16.00

godzina 16.30

I e4             sala 311

I e5             sala 307

II e             sala  115

III e            sala 112

I a4             sala 9

I a5             sala 209

II a             sala 201

III a            sala 11-12

III b            sala 209

I m4            sala 300

I m5            sala 111

II m            sala 309

II n             sala 203

III m           sala 106

III n            sala 311

I i4              sala 316

I i 5             sala 317

II i              sala 210

III i            sala 306

I t4             sala 301

I t5             sala 207

II t             sala 200

III t            sala 210a

I r4             sala 312

I r5             sala 305

II r             sala 308

III r            sala 108

IV e           sala 106                   IV a           sala 108

IV b           sala 111

IV m           sala 200

IV n           sala 201

IV i            sala 209

IV r           sala 207

IV t           sala 210

 

 

 

 

         

 

ŚRODA 15.01.2020 r.

W dniu 18 grudnia 2019 w Zespole Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyło się spotkanie opłatkowe dla pracowników szkoły. Na spotkanie przybyli nauczyciele naszej szkoły, emerytowani nauczyciele, pracownicy obsługi i administracji oraz przedstawiciele władz samorządowych. Młodzież przygotowała spektakl o tematyce świątecznej angażując się w przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej.

WIGILIA W EKONOMIE

Jak co roku wychowankowie internatu odwiedzili dzieci z Ośrodka Edukacyjno-Rehabilitancyjno-Wychowawczego w Kołobrzegu. Wspólnie z dziećmi młodzież dekorowała świąteczne pierniki.

Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze, wychowankowie internatu obiecali dzieciom że, spotkają się przed Wielkanocą  i pomogą w dekoracji mazurków.

WIZYTA W OREW W KOŁOBRZEGU.

Weronika Hały, uczennica trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, po raz kolejny zaprezentowała swój mistrzowski talent taneczny, zdobywając 23 listopada w Gdańsku drugie miejsce na Mistrzostwach Europy „European Championship Fitness Fit-kids & Fitness Aerobic” w kategorii Fitness show 18+years.

WERONIKA WICEMISTRZYNIĄ EUROPY!

Celem konkursu  EDUinspiracje jest wyłonienie najbardziej wartościowych projektów, szczególnie w zakresie upowszechniania rezultatów , dzielenia się swoim doświadczeniem oraz sukcesem z innymi. Nominacji naszego projektu pt: "Kreowanie usług turystycznych na podstawie potrzeb zdefiniowanych w kraju pochodzenia turysty", dokonała Kapituła Ekspertów Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji.

NAGRODY W KONKURSIE EDUINSPIRACJE ROZDANE

W czwartek 28.11.2019 roku na basenie Milenium w Kołobrzegu odbył się finał wojewódzki Licealiady w pływaniu drużynowym. Naszą szkołę reprezentowały dziewczęta w składzie:
Adrianna Woszczatyńska kl. IV n, Wiktoria Galant kl. II m, Wiktoria Piotrowska kl. I a5, Nikola Meissner kl. I r4, Kornelia Szyszko kl. I r5 i Natalia Szulecka kl. I m5.

FINAŁ WOJEWÓDZKI LICEALIADY W PŁYWANIU

W dn. 25-29.11.2019 grupa młodzieży z naszej szkoły przebywała na wymianie polsko-niemieckiej w zaprzyjaźnionej szkole w Eberswalde. Temat naszego dorocznego spotkania był dosyć trudny „Boże Narodzenie w obozie koncentracyjnym”. Niemniej jednak cieszymy się bardzo, że ten trudny temat mogliśmy razem, Polacy i Niemcy, wspólnie opracować.

WYMIANA POLSKO-NIEMIECKA

Drodzy uczniowie i nauczyciele,
Ruszyła akcja charytatywna Góra Grosza. Celem akcji jest zbiórka jak największej sumy pieniędzy w monetach groszowych o nominałach 1gr, 2gr, 5gr, które zostaną przekazane Towarzystwie Nasz Dom, a następie trafią do potrzebujących dzieci, które wychowują się poza swoimi rodzinami.

GÓRA GROSZA

WYPIEKAMY I DEKORUJEMY PIERNIKI.
Wspólną tradycją polsko-niemieckiej młodzieży, jak co roku o tej porze, jest wypiekanie i dekorowanie pierników.  Nasi goście z zaprzyjaźnionej szkoły w Eberswalde   wraz z uczniami z   klasy IIa technik żywienia i usług gastronomicznych,   uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez nauczycieli Panią Elżbietę Kozber oraz Joannę Zendran.

JAK PACHNIE BOŻE NARODZENIE?

W środę  20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty  pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół  im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie.  Były to już szóste, ostatnie  warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

WARSZTATY "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE"

Uczniowie klasy 1m5 wraz z Panem Łukaszem Ronij przerowadzili zbiórkę używanej odzieży. Młodzież bardzo chętnie podzieliła się ubraniami, które okazały się już dawno nie noszone a mogłyby jeszcze posłużyć komuś bardziej potrzebującemu. Za okazany gest dobroci dziękują pracownicy kołobrzeskiego MOPS-u, którzy przekażą odzież swoim podopiecznym.

SPRZĄTANIE SZAFY

W dniu 20.11.2019 r. w CKZ Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty dla uczniów z klasy I technikum hotelarskiego Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

ŚNIADANIA HOTELOWE

W miesiącu listopadzie uczniowie klasy IV n z grupy 1 mieli okazję uczestniczyć w warsztatach parzenia kawy zorganizowanych przez nauczyciela Agnieszkę Stegienta w ramach zajęć lekcyjnych pracowni obsługi konsumenta. Warsztaty, pozwoliły na zapoznanie się ze wszystkimi aspektami przygotowania kawy. Obejmowały część sensoryczną oraz praktyczną.

WARSZTATY W COFFEEDESK

Otrzymaliśmy dziś oficjalne zaproszenie na uroczystą Galę Wręczenia Nagród Edukacyjnych FRSE, która odbędzie się 3 grudnia 2019 roku w Centrum Sztuki Współczesnej Zamku Ujazdowskiego w Warszawie. Tym razem do Warszawy wybiera się zgrany zespół ,Małgorzata Wietrzycka i Henryk Lisowski.

TAM NAS JESZCZE NIE BYŁO!

Szanowni Państwo,

w imieniu Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego bardzo serdecznie dziękuję za włączenie się do naszej akcji „Szkoła pamięta”, która miała swój finał w piątek, 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu czy społeczności.

PODZIĘKOWANIA ZA UDZIAŁ W AKCJI "SZKOŁA PAMIĘTA"

Dnia 26 października uczniowie klasy modułowej przystąpili do próbnego egzaminu praktycznego z kwalifikacji T.09. Uczniowie tej klasy do tej pory zdobywali cenne umiejętności zawodowe podczas licznych wyjazdów zagranicznych do Danii, Niemiec oraz uczestnicząc w kursach gastronomicznych.

KLASA MODUŁOWA

30.X.2019 młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo "Lollipop ART" zaprezentowało po raz pierwszy swoje stoisko na terenie szkoły. Przy okazji sprzedaży zdrowych lizaków, wytwarzanych przez uczniów naszej szkoły, pod opieką Pani Emilii Wieremiej - Woźnej, zorganizowaliśmy również quiz o tematyce związanej z amerykańskim świętem Halloween - wsparcie merytoryczne: Pani Karolina Głowala. Dziękujemy bardzo wszystkim zainteresowanym naszymi wyrobami. Mamy nadzieję, że Wam smakowały:)

HALLOWEENOWY KIERMASZ SZKOLNEGO MINIPRZEDSIĘBIORSTWA "Lollipop ART"

Wzeszłym tygodniu klasa IV b wraz zopiekunemp. Anitą Fijałkowską-Buczkowskąuczestniczyła wszkoleniu gastronomicznym w hotelu Centrum z firmą Oerlemans. Uczniowie mieli okazje dowiedzieć się o nowościach w świecie kulinarnym takich jak okra, rokitnik czy salsefia.

SZKOLENIE GASTRONOMICZNE

Z wielką radością informujemy, że dołączyliśmy do projektu „Upoluj swoją książkę”. Już teraz możesz ściągnąć darmową aplikację, zeskanować kod z plakatu wiszącego na drzwiach Biblioteki Szkolnej i czytać lub słuchać za darmo do końca listopada!

SKANUJ I CZYTAJ!

Trochę czasu minęło ale wracamy tym razem z informacjami na temat kuchni kreatywnej wykorzystującej wiedze naukową.

Narodziny kuchni molekularnej:

Wszystko zaczęło się w 1988 roku. Pierwsze inicjatywy w kierunku przełamania schematów kuchni tradycyjnej i zastąpienia jej kuchnią bardziej nowoczesną, podjęli francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nolcholas Kurti. Naukowcy pasjonowali się zarówno naukami ścisłymi jak i gotowaniem, stąd właśnie narodziła się kuchnia molekularna.

KLASA III B Z CYKLU – CIEKAWOSTKI KULINARNE

W dniach 18 i 19 października 2019 klasa 2i pod opieką Pana Łukasza Ronij uczestniczyła w największych targach gier komputerowych, konsolowych i rozrywki multimedialnej w Poznaniu. PGA 2019 było największym wydarzeniem w historii tych targów poznańskich. Łącznie przez trzy dni Międzynarodowe Targi Poznańskie odwiedziło aż 79 347 zwiedzających, co jest rekordowym wynikiem.

POZNAŃ GAME ARENA 2019

W ramach tygodnia umiejętności zawodowych uczennice Technikum Hotelarskiego przedstawiły elementy obsługi gości hotelowych w części mieszkalnej, zaprezentowały dekoracyjne składanie ręczników hotelowych oraz sposoby ścielenia łóżek. W zajęciach uczestniczyła młodzież klas VII Szkoły Podstawowej nr 3. Zajęcia odbyły się w sali konferencyjnej oraz w pokojach hotelowych pod opieką nauczycielek: Izabeli Kowaluk i Anny Golik.

ETUZ- HOTELARZ W PRAKTYCE.

22 października br. w  Zespole Szkół Policealnych odbyła się  Olimpiada PCK z Wiedzy o Honorowym  Krwiodawstwie.
Nasze uczennice : Alicja Maszczyszyn (IVa) indywidualnie zajęła I ,a Aleksandra Walczak (II r ) III – miejsce. Po zsumowaniu punktów obu uczennic okazało się ,że zdobyły  I - miejsce  wśród  uczestników szkół ponadgimnazjalnych. 

I i III MIEJSCE Z HDK

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty "Kanapki dekoracyjne i tartinki" , w których uczestniczyła młodzież z szóstej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 8 oraz uczniowie z siódmej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Kołobrzegu. Warsztaty odbyły się w pracowni gastronomicznej pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Ewy Wasilewskiej , Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej oraz Ireny Lisowskiej ,które rozpoczęły się krótką pogadanką na temat sporządzania kanapek dekoracyjnych i tartinek.

KANAPKI DEKORACYJNE I TARTINKI

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności zawodowych w dniu 16 października 2019r. w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyły się warsztaty  "Savoir vivre w pigułce", w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 4 i nr 8 w Kołobrzegu, a także nr 9 z Podczela.

ETUZ - SAVOIR VIVRE W PIGUŁCE

We wtorek 15 października 2019 r. w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych odwiedziliśmy naszych kołobrzeskich przedszkolaków w Przedszkolach Miejskich nr 6 i nr 10. Uczniowie naszej szkoły w formie zabawy i w miłej atmosferze zapoznali ich z zawodami technika ekonomisty, technika hotelarstwa i technika żywienia i usług gastronomicznych.  Dzieci ochoczo angażowali się w zabawy i różnego rodzaju zadania, które musieli wykonać samodzielnie lub w grupie.

ETUZ - Z WIZYTĄ W PRZEDSZKOLACH

W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych "Odkryj Swój Talent" uczniowie z klasy I cukiernik wraz z nauczycielem Emilią Wieremiej - Woźną pojechali do Szkoły Podstawowej nr 6, aby zaprezentować zawód cukiernika. Mali uczniowie z I klasy podstawowej zapoznali się z zawodem cukiernika, słodkimi wyrobami produkowanymi oraz sprzętem używanym podczas produkcji ciast.

WARSZTATY CUKIERNICZE W SP NR 6

W dniu 18.10.2019 gościliśmy w naszej szkole pracowników Santander Bank Polska S.A. oddział w Kołobrzegu.

Zajęcia z uczniami klasy III technikum ekonomicznego poprowadziła Dyrektor Banku, Pani Małgorzata Swastek -Poradowska oraz doradca klienta Pan Łukasz Kmiecik.

SZKOLENIE

Dnia10 października 2019 r. Nasza Szkoła otrzymaławyróżnienie od Państwowej Inspekcji Pracy za realizację programu edukacyjnego "Kultura bezpieczeństwa".Podsumowanie programu odbyło się w siedzibie Okręgowej Inspekcji Pracy w Koszalinie. Kierownik Okręgowej Inspekcji Pracy wręczył dyplomy koordynatorom programuz wybranych szkół wśród których nie zabrakło Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich w Kołobrzegu.

WYRÓŻNIENIE SZKOŁY W OIP W KOSZALINIE

11 października 2019 nasz uczeń Piotr Sielicki z klasy IVa poprowadził wykład zatytułowany Zdrowe jelita dla uczniów klasy VIIa i VIIIa ze Szkoły Podstawowej nr 7 im. Zjednoczonej Europy w Kołobrzegu.

ZDROWE JELITA

Październik to miesiąc szczególny, zwłaszcza dla nas, miłośników książek. Od 1999 r. jest nam znany jako MIĘDZYNARODOWY MIESIĄC BIBLIOTEK SZKOLNYCH! Celem tego wyjątkowego święta jest podkreślenie ogromnej roli, jaką Biblioteka pełni w życiu szkoły oraz w rozwijaniu zainteresowań u młodych czytelników. Dlatego, zwłaszcza teraz - zachęcamy i zapraszamy do Biblioteki Szkolnej, do korzystania z bogatych zbiorów i zapoznania się z nowościami. Do zobaczenia w Bibliotece!

MIĘDZYNARODOWY MIESIĄC BIBLIOTEK SZKOLNYCH

W czwartek (03.10.2019) odbył się pierwszy w tym roku szkolnym turniej e-sportowy. Gracze rywalizowali ze sobą w grze League of legends. W rozgrywkach brało udział osiem drużyn, ale tylko jedna mogła wygrać! Ekscytujące rozgrywki i wyzwania, jakie stawiał przeciwnik determinowały graczy by podjąć się walki.

SZKOLNY TURNIEJ E-SPORTOWY

W dniach 27-28 września w Regionalnym Centrum Kultury w Kołobrzegu odbyły się VII - Senioralia - Kołobrzeskie Dni Seniora. Jest to impreza cykliczna, która gromadzi przedstawicieli wielu Uniwersytetów Trzeciego Wieku i lokalne środowisko senioralne.

DNI SENIORA

Od wielu lat nasza szkoła aktywnie współpracuje z wieloma podmiotami w branży HOGATOUR, ale szczególnie w ostatnim czasie owocnie zaznaczył się udział firmy Chefs Culinar, z którą podpisaliśmy porozumienie. Jest to globalne międzynarodowe przedsiębiorstwo działające w obszarze gastronomii, hotelarstwa i żywienia zbiorowego. Do końca roku szkolnego 2019/2020 zaplanowano szereg szkoleń, które prowadzić będą doradcy kulinarni firmy Chefs Culinar co przedstawia poniższy harmonogram;

WARSZTATY KULINARNE CHEFS – CULINAR

Widzicie różne rzeczy i pytacie: dlaczego takie są? Natomiast ja marzę o rzeczach, których nie ma i pytam: dlaczego by nie miały zaistnieć?

                                                                                                                                             George Bernard Shaw

Jeśli jesteś kreatywny albo nie, ale chciałbyś w przyszłości być swoim własnym szefem, lubisz współpracować i chciałbyś poznać nowych ludzi, którzy podobnie patrzą na swoją przyszłość, są zaangażowani i pełni entuzjazmu przy podejmowaniu nowych wyzwań zapraszamy Cię serdecznie na spotkanie organizacyjne Naszego Miniprzedsiębiorstwa "CINDERELLA".

ZAPROSZENIE DO MINIPRZEDSIĘBIORSTWA "CINDERELLA"

Miło nam poinformować, iż Kacper Greczyński i Natalia Dąbrowska  nominowani przez FEDERACJĘ TAŃCA SPORTOWEGO do udziału w MISTRZOSTWACH EUROPY MŁODZIEŻY W 10 TAŃCACH, które odbyły się w ubiegły weekend w stolicy Słowacji Bratysławie, wytańczyli półfinałowe 13 miejsce z pośród rywalizujących 32 par tanecznych, po jednej parze reprezentującej swój kraj.

PÓŁFINALIŚCI MISTRZOSTW EUROPY !!!

W sobotę w dniu 21 września br. w  Porcie jachtowym i Marinie Solnej odbywały się imprezy w ramach Festiwalu Rybnego finansowane ze środków programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014-2020. Troje uczniów z klas IVa i IVb technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielkami zawodu Joanną Zendran i Ewą Wasilewską uczestniczyło w promocji szkoły i zawodów gastronomicznych.

ZSE-H NA FESTIWALU RYBNYM W MARINIE SOLNEJ

Zespół Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich, zakończył realizację projektu " Transgraniczne kształcenie dualne jako moderator jakości usług gastronomicznych", realizowanego w ramach programu unijnego Erasmus+. Ostatnim i najtrudniejszym ogniwem, było sporządzenie i  przesłanie drobiazgowego raportu końcowego, do Narodowej Agencji Programu Erasmus+ w Warszawie.

SUKCES PROJEKTU ERASMUS+ DLA GASTRONOMÓW

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG