W dniu dzisiejszym odbyła się uroczystość zakończenia zajęć dydaktycznych w roku szkolnym 2016/2017.

Życzymy wszystkim udanych wakacji!!!wakacje2017 statek

Kompetencje kluczowe

kompetencje kluczoweW roku szkolnym 2017/2018, Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu, będzie realizował proces wspomagania jakości edukacji, w zakresie kształcenia kompetencji kluczowych młodzieży i dorosłych. Przy wsparciu działań, realizowanych przez Ośrodek Rozwoju Edukacji w Warszawie, w ramach projektu "Przywództwo-opracowanie modeli kształcenia i wspierania kadry kierowniczej systemu oświaty", opracowana zostanie spójna i kompleksowa oferta uczenia się przez całe życie.

Dyrektor Zbigniew Stankiewicz

Czytaj więcej...

Kultura bezpieczeństwa

kultura bezpieczenstwa2017Dnia 6 czerwca 2017 r. Nasza Szkoła otrzymała od Państwowej Inspekcji Pracy kolejne już wyróżnienie za udział w programie edukacyjnym "Kultura bezpieczeństwa". Tym razem podsumowanie programu odbyło się w siedzibie Okręgowej Inspekcji Pracy w Koszalinie. W roku szkolnym 2016/ 17 cyklem spotkań z zakresu bezpieczeństwa zostały objęte klasy I a, I b, I m, I n. Państwowa Inspekcja Pracy w ramach realizacji programu współpracowała z Centralnym Instytutem Ochrony Pracy - Państwowym Instytutem Badawczym. Podstawowym celem przedsięwzięcia było promowanie idei bezpieczeństwa pracy, kształtowanie świadomości zagrożeń w środowisku pracy oraz podnoszenie poziomu wiedzy w zakresie rozwiązań prawnych. Program realizowano z pomocą przygotowanych przez CIOP - PIB podręczników i materiałów multimedialnych.

Autor: A.Jasiulewicz

Czytaj więcej...

Warsztaty gastronomiczne „Frutti di mare”

warsztaty f d m 2017W dniu 05.06.2017 r. tj. poniedziałek w CKP ZSE-H odbyły się kolejne warsztaty kulinarne tym razem dla nauczycieli nt. ”Owoce morza”. Tzw. Frutti di mare to źródło wysokowartościowego białka, witamin z grupy B oraz jodu, wapnia, selenu oraz fluoru. Doskonałe na każdą okazję a na dodatek smaczne i zdrowe. Warsztaty prowadzili szefowie regionalni firmy Unilever Food Solutions; Panowie Paweł Małyszko i Emil Dziubak.

Autor: J.Budzik

Czytaj więcej...

Najlepszy hotelarz klas pierwszych

Dnia 01.06.2017 r. odbył się III Szkolny Konkurs „Najlepszy hotelarz klas pierwszych” zorganizowany przez zespół nauczycieli przedmiotów hotelarskich: Annę Herc, Izabelę Kowaluk i Krystynę Pióro. Celem konkursu było wyłonienie najlepszego hotelarza spośród uczniów klas pierwszych. Do jednoetapowego konkursu przystąpiło 32 uczniów, zgłoszonych spośród dwóch pierwszych klas technikum hotelarskiego. Przedmiotem konkursu było wykazanie się wiedzą teoretyczną z zakresu przedmiotów hotelarskich: organizacji pracy w hotelarstwie, organizacji pracy w recepcji hotelowej i pracowni obsługi gościa w recepcji.
Z przyjemnością informuję, że Najlepszym hotelarzem klas pierwszych została Aleksandra Górska z kl. 1 m.

Autor: A.Herc

Sport to zdrowie, czyli turniej siatkarski w internacie

sport to zdrowie2017W dniu 27.05.2017 r. wychowankowie internatu rozegrali turniej siatkarski w ramach I Mitingu Antynarkotykowego. Młodzież podzieliła się na dwie drużyny i grała do 3 wygranych setów. Mecz zakończył się wynikiem 3:1 (25:17; 25:21; 19:25; 25:22). Podczas rozgrywki było śmiechu, zabawy ale nie zabrakło walki do samego końca. W dzień dziecka wręczono nagrody dla najlepszych graczy turnieju. Ze zwycięskiej drużyny nagrodzeni zostali Szymon Smoleński (za najsilniejszy serwis), Natalia Biłas (za najdłuższą serię serwów), Natalia Plonder (za najlepsze rozegranie). Osobą wyróżnioną z drużyny przegranej był Bartosz Maciaszek (za walkę do samego końca). Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i słodkości. Nagrody ufundowano ze środków budżetu Gminy Miasto Kołobrzeg.

Autor: W.Barta-Waszak

Czytaj więcej...

W internacie nagrodzono najlepszych z najlepszych

nagrody internat20171 czerwca czyli Dzień Dziecka jest najlepszą okazją, aby uhonorować młodzież poprzez wręczenie nagród. Wychowawcy internatu nagrodzili tych wychowanków, którzy przez cały rok ciężko pracowali na rzecz środowiska społecznego oraz godnie reprezentowali szkołę i internat. Wychowankowie otrzymali nagrody rzeczowe w postaci książek i sprzętu elektronicznego oraz pamiątkowe dyplomy. Wszystkim nagrodzonym jeszcze raz serdecznie gratulujemy!

Autor: W.Barta-Waszak

Czytaj więcej...

Bezpiecznie od startu

bezpiecznie od startu2017Kampania społeczna, realizowana pod hasłem „Bezpiecznie od startu” ma na celu zainteresowanie uczniów szkół ponadgimnazjalnych zdobywaniem podstawowej wiedzy na temat prawa pracy i zasad bezpieczeństwa pracy, a także kreowanie pożądanych postaw z zakresu kultury bezpieczeństwa pracy. Dnia 2 czerwca nadinspektor OIP z Koszalina pan Paweł Danilewicz w ramach tej kampanii zapoznał uczniów klasy II a i II b z prawem pracy młodego pracownika. Interesujący wykład wzbogaciła prezentacja multimedialna oraz filmy z monitoringów z zakładów pracy ukazujące wypadki przy pracy. Wszystko to z myślą o zbliżających się wakacjach i jeszcze większą potrzebą zwrócenia uwagi na bezpieczeństwo w zakresie zapobiegania wypadkom przy pracy oraz bezpieczeństwo w wymiarze prawnym. Były to cenne warsztaty tym bardziej, że wakacje to okres, kiedy dużo grupa młodzieży z naszej szkoły podejmie swoją pierwszą pracę zarobkową.

Autor: A.Jasiulewicz

Czytaj więcej...

Zakopane miejsce niezapomniane

zakopane201728 maja nasi uczniowie razem z Panem Łukaszem Ronij wybrali się na tygodniową wycieczkę do Zakopanego. Przetarliśmy wiele znanych szlaków górskich. Byliśmy w Dolinie Kościeliskiej, przeszliśmy przez Jaskinię Mroźną, a także Wąwóz Kraków z jego najbaradziej mroczną Jaskinią Mylną oraz weszliśmy do Smoczej Jamy. Aby się nie przemęczyć wjechaliśmy kolejką linową na Kasprowy Wierch (1.987 m n.p.m.) by później schodząc przez Przełęcz Liliową wdrapać się na Karb (1.853 m n.p.m.) i podziwiać w dole Czarny Staw Gąsienicowy.

Autor: Ł.Ronij

Czytaj więcej...

Znów mamy się czym pochwalić!

festiwal lub sm 06 2017Do finału konkursu "Festiwal Lubuskich Smaków " dostał sie uczeń klasy II b Łukasz Erdmański. Nasz młody adept sztuki kulinarnej 7 czerwca walczył będzie o podium z uczniami z całej Polski. Finaliści mają za zadanie zaprezentować umiejętność przygotowania oryginalnych dań w nowoczesnej aranżacji.

Autor: A.Stegienta

Czytaj więcej...

 

eng

 

ger

faceb
Informacje przesyłaj na
pr@ekonom.kolobrzeg.pl

 

Pliki cookies

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Webmaster

E-mail administratora strony

www@ekonom.kolobrzeg.pl