Występy „Ożywających Mimów”

wystepy mimowW dniu 13 marca 2017r. Katedra „Języka Niemieckiego” w ramach „Dni Otwartych Szkoły” przygotowała występy uczniów w formie „Ożywających Mimów”. Uczniowie byli przebrani za postaci z bajek braci Grimm. Po wrzuceniu do puszki grosika MIM ożywał – przedstawiając po niemiecku postać przez siebie prezentowaną. Zabawy było co nie miara, wszystkim się bardzo spodobały ożywające kolorowe postaci.

Autor: J.Zalewska-Walczyk

Czytaj więcej...

Dzień Kobiet raz jeszcze

salatka owocowa 2017W dniu 11 marca w Regionalnym Centrum Kultury im. Z. Herberta odbyła się impreza „Dzień Kobiet raz jeszcze” pod patronatem Prezydenta Miasta Kołobrzeg Janusz Gromka oraz Członka Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Anny Mieczkowskiej. W atrakcyjnym programie znalazły się m.in. spektakl integracyjny dla dzieci i rodziców „Ślimak”, warsztaty parzenia kawy CoffeeDesk, masaże, stylizacje paznokci, makijaż, porady wizażystek, porady estetyki kosmetycznej, pokaz mody. Dodatkową atrakcją był pokaz przygotowania i degustacji sałatki owocowej. Sałatkę tworzyły egzotyczne owoce m.in. banany, kiwi, winogrona, pomarańcze, gruszki, ananasy, przygotowała ją nasza młodzież pod nadzorem nauczyciela praktycznej nauki zawodu Pani Emilii Wieremiej – Woźnej.

Autor: J.Budzik

Czytaj więcej...

TOUR - GASTRO - HOTEL 2017

gastro hotel 2017W dniach 08-10.03.2017 r., jak co roku w hali Milenium odbywały się targi dla branży turystycznej, gastronomicznej i hotelarskiej – z udziałem wielu znanych dostawców galanterii hotelowej i łazienkowej, mebli hotelowych oraz wyposażenia gastronomicznego. TOUR-GASTRO-HOTEL to pokazy, warsztaty, ale przede wszystkim zgromadzona na dużej powierzchni fantastyczna oferta branżowa. W trakcie tragów odbywały się ciekawe szkolenia: „Super foods i trendy kulinarne 2017 r.”, „Porzuć produkt sięgnij po usługi”, „Przygotowanie i wyposażenie pokoju” oraz interesujące pokazy kulinarne jak: „Największy wybór steków w Polsce z najlepszej długo dojrzewającej wołowiny”, czy „Sukces gastronomiczny ze zdrowiem na talerzu ”. Targi to także fantastyczne pokazy barmanów, cukierników i kucharzy. Nie mogło więc zabraknąć naszej szkoły. W ramach praktyki zawodowej nasze uczennice z klasy II n technikum hotelarskiego prowadziły sekretariat Targów oraz udzielały informacji odwiedzającym targi.

Autor: J.Budzik

Czytaj więcej...

Wizyta młodzieży z Rokietnicy k/Poznania

szkola z rokietnicyW dniu 10.03.2017r. naszą szkołę oraz Centrum Kształcenia Praktycznego odwiedziła młodzież z Zespołu Szkół w Rokietnicy koło Poznania – uczennice technikum hotelarskiego. Wcześniej wiedziały o nas tylko z Internetu oraz od uczestników Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, że szkoła jest Liderem Edukacji Zawodowej w obszarze turystycznym i hotelarskim, co zachęciło je do przyjazdu do Kołobrzegu. Odwiedzając Kołobrzeg skorzystały z naszej bazy noclegowo-żywieniowej, co wywarło na nich ogromne wrażenie. W ramach pobytu zwiedziły naszą placówkę m.in.: salę językową, pracownię gastronomiczną, sale konferencyjne, recepcję, bazę noclegową, pracownie konsumenckie, pracownię turystyczno – geograficzną. Z Kołobrzegu wyjechały zafascynowane naszą bazą oraz pełne wrażeń i nadziei na szybki powrót. Mamy nadzieję na obopólną i satysfakcjonującą współpracę w przyszłości w ramach praktyk zawodowych.

Autor: J.Budzik

Czytaj więcej...

Dyrektor w Radzie ds. Kompetencji Sektora Turystyki

7 lutego 2017 r. w Ministerstwie Sportu i Turystyki, podczas inauguracyjnego posiedzenia Rady ds. Kompetencji Sektora Turystyki, Pan Dawid Lasek, Podsekretarz Stanu wręczył nominacje członkom Rady. Wśród 23 osób reprezentujących środowisko biznesu, administrację i szkolnictwo zawodowe znalazł się Pan Zbigniew Stankiewicz, dyrektor ZSE-H. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Polskiej Agencji Przedsiębiorczości, Grupa Sterująca Radą oraz prasa branżowa.
Rada koncentrować się będzie na problematyce rynku pracy branż wchodzących w skład sektora turystyki. W szczególności przewiduje się prowadzenie działań w następujących obszarach:
1. rynek pracy – w ujęciu branżowym;
2. kształcenie, szkolenie i doskonalenie zawodowe w obszarze turystyki;
3. kreowanie nowych kompetencji zgodnych z aktualnymi potrzebami turystycznego rynku pracy;
4. monitorowanie, aktualizacja i rozwój Sektorowej Ramy ds. Kwalifikacji w Turystyce.

http://www.msport.gov.pl/turystyka/rada-ds-kompetencji-sektora-turystyki-wystartowala

Serdecznie gratulujemy Panu Dyrektorowi! Sukces ten jest jednocześnie sukcesem całej społeczności szkolnej i docenieniem wielu działań, które ZSE-H podejmuje na rzecz branży turystycznej.

MŁODY KREATOR SZTUKI KULINARNEJ 2017

ml kr szt kulZ przyjemnością informujemy, że uczeń naszej szkoły, Tomasz Haczkowski, został jednym z finalistów ogólnopolskiego konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Miejsce w finale Tomasz zapewnił sobie przygotowując danie główne z krewetek z dodatkiem jednej z przypraw z serii Primerba Knorr Professional. Już 8 marca, wraz z 11 reprezentantami szkół gastronomicznych z całej Polski, będzie walczył o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej.

Czytaj więcej...

Staż w Danii

logo erasmusplusW dniu 05.01.2017 odbyło się zebranie Komisji Rekrutacyjnej, kandydatów na uczestników wyjazdu, na staż do Danii w ramach programu ERASMUS +

Autor: M.Wietrzycka

 

Czytaj więcej...

Informatyka specjalnością młodych Polaków

ismpolKomisja przedmiotów informatycznych serdecznie zaprasza do udziału w szkolnym etapie internetowego superkonkursu łamigłówek i zagadek on-line. Wciągnie cię do badania ciekawych problemów informatycznych. Zadania są sprawdzane automatycznie, co oznacza, że od razu poznasz swój wynik. Więcej informacji: www.ismpol.pl
I etap: 9 - 23.12.2016 - otwarta część internetowa. W tych dniach możesz pobrać zagadki poprzez wybranie przycisku "Rozpocznij konkurs", który znajdziesz na dole strony, i w dowolnej chwili, w dowolnej kolejności możesz przedstawić swoje rozwiązania. II etap: 07.01.2017 (sobota) - finał z nagrodami. Finał odbędzie się na Uniwersytecie Warszawskim. Do finału może wejść tylko 50 osób, zatem przewidujemy możliwość dogrywki internetowej w przypadku, gdy nie będzie możliwe sprawiedliwe wyłonienie finalistów. Ewentualna dogrywka odbędzie się dnia 29.12.2016 (czwartek). OGŁOSZENIE WYNIKÓW poszczególnych etapów konkursu będzie dostępne na stronie projektu oraz fanpage'u następnego dnia po zakończeniu etapu.

Autor: S.Macioszek

Kolejny pobyt w Niemczech

kolejny pobyt w niemOd 27.11 - 2.12.2016 r. nasi uczniowie uczestniczyli w kolejnej wymianie polsko-niemieckiej z zaprzyjaźnioną szkołą Berufsbildungsverein Eberswalde. Tym razem tematem projektu były zwyczaje, tradycje i obyczaje bożonarodzeniowe w Polsce i Niemczech. Cały tydzień uczniowie w mieszanych grupach pracowali z zaangażowaniem nad projektami. W środę wspólnie z grupą niemiecką zwiedziliśmy stolicę Niemiec Berlin, a w nim m.in.  Bramę Brandenburską, Alexanderplatz, Muzeum Holokaustu. Największą atrakcją okazał się Jarmark Bożonarodzeniowy. Ciekawym punktem projektu okazało się wspólne śpiewanie kolęd w języku polskim, niemieckim i angielskim oraz przyrządzanie tradycyjnych potraw wigilijnych z uczniami z zaprzyjaźnionej szkoły. W piątek wszyscy uczestnicy wymiany zebrali się na auli i grupy przedstawiły swoje prezentacje, dokonały podsumowania projektu. Odbyła się również degustacja potraw wigilijnych. Każdy uczeń otrzymał Certyfikat uczestnictwa w projekcie. Już czekamy na kolejne spotkanie z naszymi przyjaciółmi z Niemiec.

Autor: B.Poradowska

Czytaj więcej...

 

eng

 

ger

faceb
Informacje przesyłaj na
pr@ekonom.kolobrzeg.pl

 

Webmaster

e-mail administratora strony

sebamac2005@wp.pl

Pliki cookies

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.