PRAKTYKI

Filtr
  • XV edycja Konkursu Wiedzy Ekologicznej

    xv kwek 2016Już po raz XV w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach odbył się Konkurs Wiedzy Ekologicznej.Tematem tegorocznej edycji była: ”Ekologia – moda czy przyszłość”. W konkursie udział wzięło 40 uczestników z woj. zachodniopomorskiego i lubuskiego ze szkół: rolniczych, leśniczych, edukacji rolniczej a także liceum o profilu biologicznym. Nasi uczniowie Andżelika Błaszczyk z II klasy reklamy i Marcin Nowicki z Ia (gastronomicznej) z wysoką punktacją znaleźli się w pierwszej dziesiątce. Uczniom serdecznie gratulujemy.

    Autor: J.Kałucka

  • Warsztaty dietetyczno-kulinarne pn. „Śniadanie jest OK.”

    sniadanie okW dniu 22 listopada odbyły się drugie warsztaty dietetyczno-kulinarne pn. „Śniadanie jest OK.”, realizowane przez Zespół Szkół w Ustroniu Morskim w ramach Projektu „Zdrowo w sieci-zdrowo w realu”. Zajęcia odbywają się we współpracy z naszą szkołą pod kierunkiem nauczycielek gastronomii: Renaty Grodzkiej-Truszkowskiej oraz Joanny Zendran. Tym razem w warsztatach uczestniczyli najmłodsi uczniowie z klas podstawowych I-III. Warsztaty rozpoczęły się prelekcją dotyczącą zdrowego odżywiania. Uczniowie zostali zapoznani z warunkami zdrowego stylu życia, poznali korzyści płynące ze zdrowego odżywiania i jedzenia urozmaiconego I i II śniadania, a także odgadywali zagadki dotyczące owoców i warzyw. Każdy z sześciu zespołów klasowych dowodzony był przez ucznia z klasy II b o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.

    Autor: R.Grodzka-Truszkowska

  • Konkurs Z Gryfem w tle. Poznaj najnowszą historię Pomorza Zachodniego

    ipn 90Organizatorem konkursu jest Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej Instytutu Pamięci Narodowej w Szczecinie tam też 12 grudnia odbędzie się finał konkursu do którego zakwalifikowała się uczennica klasy IIIr Klaudia Matejuk, która uplasowała się na pierwszym miejscu i wraz z 22 innymi uczestnikami rywalizować będzie o podium z wiedzy na temat Stanu wojennego. Szczegółowe pytania niewątpliwie sprawią Klaudii ból głowy ale na szczęście należy ona do osób, które nigdy się nie poddają więć zostaje życzyć jej powodzenia!

    Autor: M.Grzesik

  • SZKOLNY ETAP OLIMPIADY JĘZYKA ANGIELSKIEGO

    olimpiada ang 2016Dnia 14.11.2016 r., w auli ZSE-H odbył się szkolny etap 41. Olimpiady Języka Angielskiego. Udział w nim wzięło 34 uczniów. Test pisemny obejmował 4 zadania leksykalne oraz 4 zadania gramatyczne. Test trwał 60 minut i maksymalnie można było zdobyć 60 punktów. Olimpiada Jęzkya Angielskiego należy do jednej z najpopularniejszych, a zarazem najtrudniejszych, olimpiad przedmiotowych organizowanych dla szkół ponadgimnazjalnych. Etap szkolny skupia się na sprawdzeniu poprawności językowej, zakładając, iż uczestnicy sprawnie posługują się językiem w zakresie komunikacji.

  • Gala wolontariatu czerwonokrzyskiego

    gala wolontariatu 2016W sobotę 19 listopada br. podczas uroczystości pn. „Gala wolontariatu  czerwonokrzyskiego” organizowanej w ramach obchodów Dni Honorowego Krwiodawstwa PCK, nauczycielka naszej szkoły Jolanta Kałucka za szczególne zasługi dla oświaty i wychowania na wniosek PCK została odznaczona „Medalem Komisji Edukacji Narodowej”. Powyższa uroczystość zorganizowana została przez Zachodniopomorski Oddział Okręgowy PCK w Szczecinie i odbyła się w Zamku Książąt Pomorskich pod Honorowym Patronatem Wojewody Zachodniopomorskiego Krzysztofa Kozłowskiego i Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego Olgierda Geblewicza.

    Serdecznie gratulujemy!

  • Szkolne Biuro Pracy

    szk biuro prW dniach 17-23.10.2016 r. odbył się Ogólnopolski Tydzień Kariery. Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w warsztatach zawodoznawczych organizowanych przez Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Koszalinie. W dniu 17.10.2016 r. klasa I technikum hotelarskiego (wychowawca: Joanna Wykpisz-Madejska), 18.10.2016 r. klasa II technikum zawodowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (wychowawca: Kamila Sienkiewicz-Łęcka) oraz klasa I technikum ekonomicznego (wychowawca: Izabela Śliwiak), 19.10.2016 r. klasa I technikum zawodowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (wychowawca: Joanna Zendran). Podczas warsztatów młodzież ww. klas miała możliwość badania kompetencji i predyspozycji zawodowych, przygotowania autoprezentacji oraz poznała techniki radzenia sobie ze stresem.

    Autor: W.Wojtaszek

  • Reforma Edukacji

    reformaW związku ze zbliżającą się reformą systemu oświaty, miło nam poinformować, iż Minister Edukacji Narodowej Anna Zalewska zwrociła się do naszej szkoły z prośbą o jak najszersze udostępnienie pakietu zawierającego podstawowe informacje dotyczące reformy systemu oświaty w Polsce. W jego skład wchodzą: broszura oraz dwa plakaty pokazujące poszczególne etapy wdrażania reformy.

  • Warsztaty dietetyczno – kulinarne pn „Śniadanie jest OK”

    warsztaty kulinarne ustronie2016W dniu 15 listopada br. odbyły się w Zespole Szkół w Ustroniu Morskim warsztaty dietetyczno-kulinarne pn. „Śniadanie jest OK” pod kierunkiem nauczycielki praktycznej nauki zawodu z zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu pani Renaty Grodzkiej-Truszkowskiej. W warsztatach uczestniczyli gimnazjaliści klas I-III. Warsztaty rozpoczęły się prezentacją dotyczącą zdrowego odżywiania, uczniowie zostali zapoznani z warunkami zdrowego życia. Prelegentka pani Renata Grodzka-Truszkowska zachęcała uczniów do spożywania I śniadania  i II śniadania podając przykłady urozmaiconych potraw. Każdy zespół klasowy wykonywał trzy potrawy i dowodzony był przez ucznia z klasy IIb ZSEH o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie pod ich kierunkiem przygotowywali wiele różnorodnych zdrowych potraw i energetycznych przekąsek.

    Autor: J.Budzik

  • Gala"Razem dla bezpieczeństwa"

    gala aj 2016Tegoroczna gala „Razem dla bezpieczeństwa. Prewencja 2016” podsumowująca konkursy i programy prewencyjne realizowane w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Szczecinie odbyła się 14 listopada w Teatrze Lalek „Pleciuga”. W uroczystości uczestniczyło ponad dwieście pięćdziesiat osób, wśród nich należy wymienić przedstawicieli lokalnych władz, organów kontroli, pracodawców, reprezentantów szkół średnich i wyższych uczelni, związków zawodowych oraz służb bezpieczeństwa i higieny pracy. Podczas gali podsumowano pięć konkursów, m.in. „Moja pierwsza praca”, „Buduj bezpiecznie”, „Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy”, „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej", "Sołtys organizator bezpiecznej wsi" oraz trzy programy prewencyjne  takie jak: „Zarządzanie bezpieczeństwem pracy – prewencja wypadkowa”, „Zdobądź dyplom PIP”, „Przeciwdziałanie negatywnym skutkom stresu w miejscu pracy”.

    Autor: A.Jasiulewicz

  • Dzień Dawcy Szpiku (nie tylko) dla Kamili

    dkmsAbsolwentka naszej szkoły, Kamila Barszczewska, to 34-letnia energiczna i przedsiębiorcza dyrektorka hotelu w Dźwirzynie, mieszkanka Grzybowa. Lubi dobre jedzenie, spotkania towarzyskie, sport i podróże. „Taniec, muzyka i śpiew oraz smakowanie życia to moja pasja” mówi Kamila. Jednak to bliscy są najważniejsi. 5 sierpnia Kamila usłyszała diagnozę - chłoniak B-komórkowy o wysokiej agresywności. „Nowotwór zmienił wszystko w moich planach. Jedyne, czego pragnę to wyzdrowieć i móc patrzeć jak dorasta moja córka… Chcę po prostu żyć i być zdrowa”. Silny charakter i wola walki Kamili nie pozwalają jej na bezczynne czekanie. Wraz z licznym gronem przyjaciół organizują akcję rejestracji potencjalnych Dawców szpiku, apelując do mieszkańców Kołobrzegu i okolic: „Każdy z was może pomóc pacjentom poprzez dołączenie do bazy dawców. Przyjdź i zarejestruj się! Wielu Pacjentów czeka na swojego „bliźniaka genetycznego”.

  • Zdrowy Styl Życia

    zdrowy styl zyciaW dniu 14.11.2016 r. w Internacie ZSE-H został rozstrzygnięty konkurs "Zdrowy Styl Życia". Przeprowadzony został on w formie testowej. Celem tego konkursu było sprawdzenie oraz pogłębienie wiedzy wychowanków internatu na temat prawidłowego odżywiania, aktywności fizycznej czy udzielania pierwszej pomocy. Zwycięzcy konkursu zostali obdarowani nagrodami książkowymi. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz słodkie upominki. Nagrody zostały ufundowane ze środków Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.

    Autor: W.Barta-Waszak

  • Spotkanie z policjantem

    spotkanie z policjantem2016W dniu 24.10.2016 r. w internacie odbyło się spotkanie klas pierwszych z mł. asp. Bartoszem Filipowiczem. Głównym tematem spotkania było jak ustrzec się przed kradzieżą oraz konsekwencje wynikające z "łamania prawa". Pan policjant przedstawił historię kilku przestępstw oraz omówił sposób jak obronić się w podobnych sytuacjach. Pod koniec spotkania wychowankowie internatu zadawali wiele pytań na które uzyskali satysfakcjonujące odpowiedzi. Pierwszoklasiści po spotkaniu z policjantem byli zadowoleni. Teraz każdy z nich będzie wiedział jak zachować się podczas niebezpiecznych sytuacji lub ich uniknąć.

    Autor: W.Barta-Waszak

  • Odnawialne źródła energii

    konferencja oze20164 listopada br. w Transgranicznym Centrum Edukacji Ekologicznej w Sarbinowie odbyła się konferencja pn.”Praktyczne zastosowanie odnawialnych źródeł energii”, na  którą zostały zaproszone 3 uczennice naszej szkoły:  Błaszczyk Andżelika kl II r Karolina Miśkiewicz i Monika Tkacz z kl IV r. Uczennice  IV r wzięły  udział w konkursie na projekt promujący odnawialne źródła energii-wykonały film promujący OZE. Natomiast Andżelika rozwiązywała test (otrzymała nagrodę za V miejsce).

    Autor: J.Kałucka

  • Najwyższe podium w konkursie ARR

    arrW czwartek 27.10.2016r. w Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu odbył się konkurs pod patronatem Agencji Rynku Rolnego: „Polski drób - kulinarne pyszności wysokiej jakości”. CKP był organizatorem konkursu oraz pokazów. Nasz duet w składzie: Maciej Granatowski oraz Łukasz Erdmański z kl. II b, których opiekunem była Pani Irena Lisowska – zajęli zaszczytne pierwsze miejsce. Dziękujemy również Pani Agnieszce Stegiencie, która wsparła nas swoim doświadczeniem. Gratulujemy wszystkim uczestnikom. Nie było to łatwe… Uczniowie wykonali dwie potrawy – przystawkę: dorsza z ogórkiem kołobrzeskim i kozim serem oraz karmelizowaną gruszką z sosem z soku z aronii i konfitury z żurawiny z czipsem z kaszy jaglanej oraz danie główne – kaczkę marynowaną w miodzie z puree z selera i pietruszki oraz konfiturą z czerwonej cebuli i płatków róży. W konkursie brało udział sześć szkół: ze Szczecina, Sławna, Wałcza, Maszkowa i Bonina. Konkurs oceniali najlepsi szefowie kuchni restauracji z Kołobrzegu. Wygrani zdobyli doświadczenie, oraz otrzymali dyplom i cenne nagrody.

    Autor: I.Lisowska

  • PGA Poznań. Informatycy w akcji

    targi pga

    Uczniowie klas pierwszych i drugich Technikum Zawodowego (organizacja reklamy i informatycy) 22 października odwiedzili Poznań i uczestniczyli w międzynarodowych targach PGA. Celem tych wyjazdowych zajęć edukacyjnych było zapoznanie się z organizacją i strukturą imprezy targowej oraz z nowymi technologiami w informatyce. W ośmiu, tętniących życiem, targowych pawilonach przyciągały uwagę stoiska 150 wystawców. Swoje produkty prezentowali tam m.in. Microsoft, Sony Computer Entertainment, Asus, CDP.pl, Gaijin Entertainment, GoPro, Hama, Hyperbook, Komputronik, LG, Media Markt, Modecom, Roccat, Samsung, Steelseries, czy też Techland. Uczestnicy wycieczki mogli wziąć udział w panelach dyskusyjnych z ekspertami z 23 krajów, reprezentującymi najważniejsze firmy z branży. Była to okazja do poszerzenia wiedzy na temat powstawania gier, ze szczególnym uwzględnieniem tworzenia grafiki, programowania, korzystania z silników, udźwiękowienia - zarówno w teorii, jak i podczas praktycznych warsztatów.

    Autor: T.Pokrywka

  • XXVI Olimpiada Teologii Katolickiej

    olimpiada teologii17 listopada 2015 w naszej szkole miał miejsce etap szkolny XXVI Olimpiady Teologii Katolickiej. 18 uczniów Ekonoma zmierzyło się z 80 pytaniami z ogólnej wiedzy religijnej oraz znajomości przemówień św. Jana Pawła II. Olimpiada Teologiczna należy do najtrudniejszych konkursów religijnych i jest najstarszym konkursem w Polsce z tej dziedziny. Do drugiego etapu diecezjalnego zakwalifikowało się dwoje uczestników. W Koszalinie naszą szkołę będą reprezentować Maciej Bartosiak i Damian Gramek z klasy IV N.

    Autor: Ł.Ronij

  • XIV edycja Konkursu Wiedzy Ekologicznej

    konk wiedzy ekol20 listopada 2015 r. w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach odbyła się XIV edycja Konkursu Wiedzy Ekologicznej. Uczennica - Paulina Włodarczyk z IV klasy Technikum Usług Gastronomicznych zdobyła II –miejsce!!!. Pragniemy nadmienić ,że w części pisemnej (tj. teście ) zajęła pierwszą lokatę. Celem konkursu było min. upowszechnianie wartości przyrodniczych w warunkach racjonalnego gospodarowania; popularyzowanie wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego i ochrony środowiska a także podnoszenie świadomości ekologicznej wśród młodzieży.

    Autor: J.Kałucka

  • Etap szkolny VIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

    olimpiada hotelarska

    Dnia 03.11.2015 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu odbył się etap szkolny VIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zorganizowany przez zespół nauczycieli przedmiotów hotelarskich: Annę Herc, Izabelę Kowaluk i Krystynę Pióro. Do tego etapu przystąpiło 22 uczniów z klas drugich, trzecich i czwartych technikum hotelarskiego. Z przyjemnością informuję, że I miejsce exeqo zajęły: Paula Swinin z klasy 3 m i Natalia Jastrzębska z klasy 2 m, które będą reprezentowały naszą szkołę w etapie okręgowym w Szczecinie - 13.01.2016 roku.
    Najlepszym gratulujemy i życzymy sukcesów w Szczecinie !!!

    Autor: A.Herc

  • Etap szkolny VIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

    olimpiada hotelarska

    Dnia 03.11.2015 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu odbył się etap szkolny VIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zorganizowany przez zespół nauczycieli przedmiotów hotelarskich: Annę Herc, Izabelę Kowaluk i Krystynę Pióro. Do tego etapu przystąpiło 22 uczniów z klas drugich, trzecich i czwartych technikum hotelarskiego. Z przyjemnością informuję, że I miejsce exeqo zajęły: Paula Swinin z klasy 3 m i Natalia Jastrzębska z klasy 2 m, które będą reprezentowały naszą szkołę w etapie okręgowym w Szczecinie - 13.01.2016 roku.
    Najlepszym gratulujemy i życzymy sukcesów w Szczecinie !!!

    Autor: A.Herc

  • Rola aktywizacji i motywacji w praktycznej nauce zawodu

    szkolenie ramW sobotę 7.11.2015 r. w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno- Hotelarskich odbyło się szkolenie pt: Rola aktywizacji i motywacji w praktycznej nauce zawodu, które poprowadził Jerzy Giemza. W szkoleniu uczestniczyli nauczyciele i instruktorzy praktycznej nauki zawodu, którzy poznali współczesną rolę nauczyciela oraz uczyli się jak zmotywować młodzież do aktywnego i twórczego uczestniczenia w zajęciach, a także jak prowadzić zajęcia żeby były one ciekawe i nowoczesne.

    Autor: R.Grodzka-Truszkowska

  • E-podręcznik dla hotelarzy

    W listopadzie 2015 roku Zespół Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich w Kołobrzegu przystąpił do projektu innowacyjno - testujacego pt. „Innowacyjne podręczniki do kształcenia zawodowego” w zawodzie: technik hotelarstwa. W ramach tego projektu przewidziane są szkolenia dla uczniów, jak i nauczycieli. Pierwsze szkolenie odbyło się 05.11.2015r. dla uczniów. W 3-godzinnym szkoleniu z obsługi e-podręcznika uczestniczyli uczniowie klasy 1 m technikum hotelarskiego.

    Autor: A.Herc

  • Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

    piramida zywieniowa1Komisja przedmiotów gastronomicznych informuje, że dnia 12 listopada 2015r. (czwartek) o godz. 9.40 w sali nr 9 ZSE-H, odbędzie się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Serdecznie zapraszamy i życzymy awansu do etapu okręgowego.

    Autor: J.Zendran

 

eng

 

ger

faceb
Informacje przesyłaj na
pr@ekonom.kolobrzeg.pl

 

Webmaster

e-mail administratora strony

sebamac2005@wp.pl

Pliki cookies

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.