ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

Filtr

Ścielenie łóżka w hotelu to jeden z najważniejszych aspektów codziennej dbałości o pokoje, dlatego tak ważna jest dbałość personelu w tym zakresie. Starannie ułożona, pachnąca czystością pościel wraz z wygodnym łóżkiem to wizytówka każdego dobrego hotelu.

ŚCIELENIE ŁÓŻKA

Zespół Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich im. E.Gierczak  w Kołobrzegu, dzięki staraniom specjalisty do spraw  BHP Panu Jerzemu Dymeckiemu doczekał się Automatycznego defibrylatora - AED.

SZKOLNE AED

Jak ważne jest dbanie o siebie, swoich najbliższych oraz swoje otoczenie wiemy wszyscy, ale czy o tym pamiętamy. W ramach przypomnienia tak istotnych i ważnych informacji w jesienny czwartkowy wieczór odbyło się spotkanie z funkcjonariuszami Komendy Powiatowej Policji w Kołobrzegu – posterunkową Izabelą Rutecką oraz młodszym aspirantem Krzysztofem Rucińskim. Pamiętajmy o tym, aby być bezpiecznym. Reagujmy.

BEZPIECZEŃSTWO

Technikum handlowe zaprasza uczniów klas VII - VIII szkół podstawowych powiatu kołobrzeskiego do udziału w konkursie.

KONKURS

Śpieszymy z informacją, że jako szkoła włączamy się w Szlachetną Paczkę w roli Darczyńcy! Zapraszamy Was do dołączenia i wspólnego przygotowania pomocy dla Pana Marcina.

Zapoznajcie się z jej/jego historią:  

Pan Marcin marzy, aby iść do lasu na grzyby. Jeszcze 2,5 roku temu wykonywał zawód ogrodnika. Specjalizował się w budowaniu ścieżek i elementów małej architektury. Wszystko się zmieniło w momencie, gdy przeszedł udar krwotoczny. Po wielokrotnych intubacjach ma niedrożność tchawicy i kłopoty z regulacją oddechu. Usłyszał prognozy, z którymi nigdy się nie pogodził. Jest osobą wymagającą znaczącej pomocy w codziennej egzystencji. Rehabilitacja, którą przeszedł dzięki zrzutkom internetowym, pokazała, że jego stan się poprawia. Pojawiły się u niego marzenia na lepsze życie. Miesięczny przychód Marcina to kwota 1855 zł. Zostaje mu 357 zł na miesiąc po odliczeniu kosztów(1498 zł), jakie ponosi za mieszkanie, utrzymanie, leczenie i rehabilitację.

Jako Darczyńcy jesteśmy zobowiązani do realizacji 3 potrzeb wskazanych jako najpilniejsze, czyli sprzęt do rehabilitacji, środki czystości, artykuły szkolne (Materiały plastyczne, książeczki do ćwiczenia pisania, masy plastyczne, gry rozwijające sprawność manualną wesprą terapię Marcina.) Mamy nadzieję, że dzięki zaangażowaniu całej społeczności uda się przygotować paczkę, w której zrealizujemy większość wskazanych przez Pana Marcina potrzeb.  

Szczegółowa lista potrzeb znajduje  poniżej.

W celu usprawnienia zbiórki proponujemy następujący podział:

Klasy I – żywność

Klasy II - środki czystości

Klasy III – odzież i obuwie

Klasy IV – materiały szkolne oraz wyposażenie mieszkania.

 

Wychowawców prosimy o wypełnianie listy, która klasa, co może zapewnić i w jakiej ilości. Lista będzie wywieszona w pokoju nauczycielskim.  Dzięki temu będziemy działać sprawniej.

 

Dary można przynosić do biblioteki do 6 grudnia.

 

W razie pytań zapraszamy do kontaktu z p. Karoliną Głowalą i p. Aleksandrą Wróbel-Bednarską

 

  • Żywność trwała
  • Herbata
  • Kawa
  • Makaron
  • Mąka
  • Cukier
  • Olej
  • Dżem
  • Owoce i warzywa w puszkach
  • Mleko w kartonie UHT, kawa prawdziwa mielona
  • Środki czystości
  • Specjalne wymagania:
  • Chusteczki jednorazowe, papier toaletowy, płyn do prania vizir, płyn do płukania lenor, pieluchomajtki nr 2
  • Szampon
  • Szczoteczka do zębów
  • Pasta do zębów
  • Pampersy dla dorosłych
  • Płyn do płukania
  • Płyny czyszczące
  • Płyn do mycia naczyń
  • Odzież
  • Marcin: Dres (Całoroczne)
  • Rozmiar: L, Uwagi: Bluza rozpinana na zamek, spodnie na gumkę
  • Marcin: Skarpetki (Całoroczne)
  • Rozmiar: M, Uwagi: Rozmiar skarpetek 41, z uwagi na chorobę muszą być bezuciskowe
  • Obuwie
  • Marcin: Adidasy
  • Rozmiar: 41, Uwagi: Buty zapinane na rzepy
  • Marcin: Klapki
  • Rozmiar: 41, Uwagi: Klapki gumowe
  • Materiały szkolne
  • Bloki
  • Kredki
  • Farbki
  • Klej
  • Plastelina
  • Papier kolorowy
  • Nożyczki
  • Masy plastyczne, modelina, glinka, ciastolina, kolorowanki, książeczki dla dzieci przygotowujących się do szkoły - szlaczki, litery, gry usprawniające manualnie.
  • Wyposażenie mieszkania
  • Uwagi:
  • Rozmiar pościeli 160 x 200. Ręczniki kąpielowe rozm. 150 x 70 cm
  • Pościel (poszwy, prześcieradło)
  • Ręczniki
  • Inne potrzeby materialne
  • Uwagi:
  • Pan Marcin chciałby zwiększyć efekty terapii ćwicząc w domu.
  • Sprzęt do rehabilitacji w domu rowerek rehabilitacyjny, drabinka

SZLACHETNA PACZKA

W ramach programu Bliżej Sztuki , w listopadowe popołudnie ( 14 listopada 2022r.) udaliśmy się do Regionalnego Centrum Kultury,  na wystawę prac Pani Elżbiety Polak  , kołobrzeskiej artystki, która w tym roku obchodzi 40-lecie pracy artystycznej.

BLIŻEJ SZTUKI

W październiku i w listopadzie w ramach programu własnego opracowanego przez p. Joannę Kwaśnik – nauczyciela historii „Bliższe i dalsze spotkania z historią naszego miasta i regionu”  przeprowadzone zostały lekcje muzealne w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu.

Z HISTORIĄ ZA PAN BRAT

11 listopada jest dniem wyjątkowym - każdego roku przypomina nam o odzyskaniu przez Polskę niepodległości po ponad stu latach zaborów. W tym czasie szczególnie zapraszamy wszystkich Uczniów do Biblioteki Szkolnej i poznania historii naszego kraju oraz postaci, które odegrały w niej znaczącą rolę. Książki historyczne i biografie mogą być bardzo ciekawe i inspirujące - z chęcią polecimy Wam te, które warto przeczytać. Do zobaczenia w Bibliotece!

ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

W piątek 19 listopada klasa III a5 wraz z nauczycielami P. Elżbietą Kubok oraz P.Ireną Lisowską miała przyjemność gościć  Pana Dariusza Kontaka , szefa Hotelu Saltic Resort & SPA w Grzybowie.

POKAZ CUKIERNICZY

W ub. tygodniu uczniowie internatu odbyli spotkanie  połączone z prezentacją  pt: „Szczepionka.” Głównym celem tego spotkania było zwiększenie świadomości uczniów na temat dróg rozprzestrzeniania się wirusów oraz sposobów zapobiegania infekcjom.

SZCZEPIENIA , SZCZEPIONKI…

W środę  20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty  pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół  im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie.  Były to już szóste, ostatnie  warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

WARSZTATY "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE"

Uczniowie klasy 1m5 wraz z Panem Łukaszem Ronij przerowadzili zbiórkę używanej odzieży. Młodzież bardzo chętnie podzieliła się ubraniami, które okazały się już dawno nie noszone a mogłyby jeszcze posłużyć komuś bardziej potrzebującemu. Za okazany gest dobroci dziękują pracownicy kołobrzeskiego MOPS-u, którzy przekażą odzież swoim podopiecznym.

SPRZĄTANIE SZAFY

W dniu 20.11.2019 r. w CKZ Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty dla uczniów z klasy I technikum hotelarskiego Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

ŚNIADANIA HOTELOWE

W miesiącu listopadzie uczniowie klasy IV n z grupy 1 mieli okazję uczestniczyć w warsztatach parzenia kawy zorganizowanych przez nauczyciela Agnieszkę Stegienta w ramach zajęć lekcyjnych pracowni obsługi konsumenta. Warsztaty, pozwoliły na zapoznanie się ze wszystkimi aspektami przygotowania kawy. Obejmowały część sensoryczną oraz praktyczną.

WARSZTATY W COFFEEDESK

Otrzymaliśmy dziś oficjalne zaproszenie na uroczystą Galę Wręczenia Nagród Edukacyjnych FRSE, która odbędzie się 3 grudnia 2019 roku w Centrum Sztuki Współczesnej Zamku Ujazdowskiego w Warszawie. Tym razem do Warszawy wybiera się zgrany zespół ,Małgorzata Wietrzycka i Henryk Lisowski.

TAM NAS JESZCZE NIE BYŁO!

Szanowni Państwo,

w imieniu Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego bardzo serdecznie dziękuję za włączenie się do naszej akcji „Szkoła pamięta”, która miała swój finał w piątek, 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu czy społeczności.

PODZIĘKOWANIA ZA UDZIAŁ W AKCJI "SZKOŁA PAMIĘTA"

Dnia 26 października uczniowie klasy modułowej przystąpili do próbnego egzaminu praktycznego z kwalifikacji T.09. Uczniowie tej klasy do tej pory zdobywali cenne umiejętności zawodowe podczas licznych wyjazdów zagranicznych do Danii, Niemiec oraz uczestnicząc w kursach gastronomicznych.

KLASA MODUŁOWA

30.X.2019 młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo "Lollipop ART" zaprezentowało po raz pierwszy swoje stoisko na terenie szkoły. Przy okazji sprzedaży zdrowych lizaków, wytwarzanych przez uczniów naszej szkoły, pod opieką Pani Emilii Wieremiej - Woźnej, zorganizowaliśmy również quiz o tematyce związanej z amerykańskim świętem Halloween - wsparcie merytoryczne: Pani Karolina Głowala. Dziękujemy bardzo wszystkim zainteresowanym naszymi wyrobami. Mamy nadzieję, że Wam smakowały:)

HALLOWEENOWY KIERMASZ SZKOLNEGO MINIPRZEDSIĘBIORSTWA "Lollipop ART"

Wzeszłym tygodniu klasa IV b wraz zopiekunemp. Anitą Fijałkowską-Buczkowskąuczestniczyła wszkoleniu gastronomicznym w hotelu Centrum z firmą Oerlemans. Uczniowie mieli okazje dowiedzieć się o nowościach w świecie kulinarnym takich jak okra, rokitnik czy salsefia.

SZKOLENIE GASTRONOMICZNE

Z wielką radością informujemy, że dołączyliśmy do projektu „Upoluj swoją książkę”. Już teraz możesz ściągnąć darmową aplikację, zeskanować kod z plakatu wiszącego na drzwiach Biblioteki Szkolnej i czytać lub słuchać za darmo do końca listopada!

SKANUJ I CZYTAJ!

Trochę czasu minęło ale wracamy tym razem z informacjami na temat kuchni kreatywnej wykorzystującej wiedze naukową.

Narodziny kuchni molekularnej:

Wszystko zaczęło się w 1988 roku. Pierwsze inicjatywy w kierunku przełamania schematów kuchni tradycyjnej i zastąpienia jej kuchnią bardziej nowoczesną, podjęli francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nolcholas Kurti. Naukowcy pasjonowali się zarówno naukami ścisłymi jak i gotowaniem, stąd właśnie narodziła się kuchnia molekularna.

KLASA III B Z CYKLU – CIEKAWOSTKI KULINARNE

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG