podreczniki edziennik edziennik

zastepstwa olimpiada dodatkowe

uwaga Ważne komunikaty: 

Termin wystawienia ocen smestralnych 21 grudnia 2017 r.

WARSZTATY KLASY PATRONACKIEJ      

W dniach 16-17.11.2017 r. w pracowni gastronomicznej CKP ZSE-H, odbyły się warsztaty kulinarne Klasy Patronackiej, uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Patronem klasy jest Firma PROMENADA Zakład Gastronomiczny Tadeusz Trzciński z Kołobrzegu, która to sfinansowała całe  szkolenie. Uczniowie podzieleni na dwie grupy, doskonalili swoje umiejętności w zakresie ” Techniki sous vide, podstawowe techniki kuchni molekularnej oraz dekorowania dań”. Pod kierunkiem szefa kuchni restauracji "Pergola" Pana Adama Dmyterko oraz kucharza Rafała Pichniuty, młodzież  wykonała różne smakowite potrawy. Między innymi: makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, polędwiczką wieprzową  przygotowaną metodą sous vide, zupę dyniową z mlekiem kokosowym i zupę krem ze skorzonery, z aromatem wędzarniczym, polędwiczki wieprzowe z selerem naciowym i kaszą bulgur z pianką espuma z wędzonej skorzonery, kurczaka sous vide z czarną soczewicą, brukselką i musem dyniowym, łososia  z czarnym papardelle barwiony atramentem kałamarnicy z chipsami z batatów, czerwone papardelle z dorszem przygotowanym  metodą sous vide i ciastem gąbką, lody na ciekłym azocie z puree z mango, maracui, mleczka kokosowego i cukru azulete. W trakcie warsztatów uczniowie poznali także technikę flambirowania. Opiekę wychowawczą nad uczniami sprawowały panie Joanna Zendran i Agnieszka Jasiulewicz. Potrawy wykonane przez uczniów zdobyły uznanie kucharzy, a uczniowie otrzymają certyfikaty.

Autor: A.Jasiulewicz, J.Budzik

 

eng

 

ger

Na skróty

fb

e sport

insta.ling

Pliki cookies

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.