Warsztaty kulinarne „Stawiam na wołowinę”

stawiam wolowineW dniu 30.05.2017 r. w pracowni CKP Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyło się szkolenie realizowane w ramach projektu pod tytułem „Stawiam na wołowinę”. Pomysłodawcą i koordynatorem jest Związek Polskie Mięso. Szkolenie przeprowadził właściciel Akademii Kulinarnej Pan Marcin Budynek wraz z osobami towarzyszącymi. W szkoleniu wzięli udział uczniowie z klasy II a i II b technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli Pani E. Kozber oraz I. Lisowskiej.

Autor: J.Budzik


Szkolenie rozpoczęło się częścią teoretyczną, w czasie której uczniowie poznali m. in. właściwości mięsa wołowego, metody obróbki termicznej oraz walory odżywcze i kulinarne wołowiny. Następnie w dwóch grupach, składających się z pięciu czteroosobowych zespołów, przygotowywali potrawy stosując zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne metody obróbki mięsa wołowego. Młodzież przygotowała następujące potrawy w różnych aranżacjach:

• stek wołowy z fasolka szparagową,
• tatar w trzech odsłonach,
• orientalne pulpeciki wolowe z ryżowym makaronem,
• stek wołowy z kaszanką, borowikami i kremem paprykowym,
• hamburger z wołowiną z pieczonymi frytkami z batatów i majonezem limonowo – kolendrowym.

Po zakończeniu warsztatów uczestnicy otrzymali certyfikaty, drobne upominki oraz mogli degustować potrawy zarówno swoje, jak i te sporządzone przez koleżanki i kolegów z innych zespołów.

 

eng

 

ger

faceb
Informacje przesyłaj na
pr@ekonom.kolobrzeg.pl

 

Webmaster

e-mail administratora strony

sebamac2005@wp.pl

Pliki cookies

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.