Leonardo da Vinci

Filtr
  • IV edycja konkursu "Poszukiwacze Smaków"

    poszukiwacze smakow2017Już od 4 lat Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego organizuje konkurs "Poszukiwacze Smaków", którego celem jest poszukiwanie produktów tradycyjnych, charakterystycznych dla danej rodziny, miejscowości czy regionu. Idea konkursu wyraża się również w zobrazowaniu, pielęgnowanych w rodzinnych domach, kulinarnych odrębności kulturowych, jak też w identyfikacji i gromadzeniu wiedzy o tradycyjnych potrawach z terenu województwa zachodniopomorskiego. Na przestrzeni ostatnich lat jego rolą stało się także kultywowanie tożsamości regionalnej, pielęgnowanie międzypokoleniowych kulinarnych więzi oraz poszukiwanie potraw, które mogłyby zostać wpisane na prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Listę Produktów Tradycyjnych. W tegorocznej edycji konkursu udział w nim wzięła uczennica klasy I B o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych – Klaudia Wojciechowska, która – dzięki przygotowanej przez siebie potrawie, jaką były gołąbki z łososia w liściach młodej kapusty w sosie koperkowym – odniosła sukces kwalifikując się do drugiego etapu konkursu. Opiekunami Klaudii podczas przygotowań były: Elżbieta Kozber oraz Joanna Zendran.
    Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

    Autor: E.Kozber

  • XVIII Konkurs Matematyczny „Euklides”

    euklidesW dniu 2 lutego 2017 r. uczennica klasy trzeciej technikum ekonomicznego Karolina Gregorek, która pomyślnie przeszła eliminacje szkolne XVIII Konkursu Matematycznego „Euklides”, wzięła udział w rozgrywkach rejonowych. Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Nauczycieli i Dyrektorów Aktywnych Szkół Zawodowych. Zawody rejonowe ( II stopnia) organizowane były w Zespole Szkół nr 1 w Koszalinie. Aby zakwalifikować się do ścisłego finału zabrakło Karolinie zaledwie 3 (!) punktów. Uczennicy gratulujemy, życzymy dalszych sukcesów.
    Zachęcam uczniów klas drugich i trzecich do wzięcia udziału w kolejnym, XIX Konkursie Matematycznym „Euklides”.

    Autor: A.Cichocka

  • Sprzątamy wokół naszych rzek i jezior

    sprzatamy2017Jak co roku uczniowie naszej szkoły z wielką ochotą włączyli się w powiatową akcję "Sprzątamy wokół naszych jezior i rzek". 24.04.2017 34 uczniów klas: 1. technikum reklamowego oraz 2.technikum hotelarskiego, wraz z opiekunami udali się nad jezioro Popiel k. Rzesznikowa, by zebrać odpady z brzegu oraz terenów przyległych do tego zbiornika wodnego. Pogoda nie byłą tego dnia zbyt łaskawa dla uczestników akcji, jednak wyposażeni, przez Starostwo Powiatowe, w worki na śmieci oraz gumowe rękawice chętnie zabrali się za porządki.


    Autor: A.Wilk

  • Uwaga Konkurs!!!!

    wole malowacDroga młodzieży, czas majówkowej przerwy sprzyja wyzwoleniu twórczości artystycznej. Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie i wyrażenia swojego stanowiska w temacie. Szczegóły w regulaminie konkursu poniżej. Powodzenia i dobrej zabawy!

    Autor: M.Moszko

  • Pola Nadziei

    pola nadziei2017Dnia 23 kwietnia 2017 uczniowie ZSE-H wraz z nauczycielami wzięli udział w akcji charytatywnej „Pola Nadziei”, wspierającej działalność kołobrzeskiego hospicjum. Podzieleni na kilka grup kwestowaliśmy w różnych częściach miasta. Symbolicznymi żonkilami dziękowaliśmy darczyńcom za wsparcie finansowe. Szkolnymi koordynatorami byli: Agata Łoboda, Milena Garbacz-Zatorska, Izabela Śliwiak, Elżbieta Kubok i Łukasz Ronij. Wolontariuszami byli przedstawiciele klas: 1 technikum ekonomicznego, 1, 2 i 4 technikum obsługi turystycznej, 2 technikum organizacji usług gastronomicznych i 2 technikum hotelarskiego.

    Autor: A.Łoboda

  • KOLEJNY SUKCES GASTRONOMICZNY

    zielona budka2017Uczeń kl. IIb Łukasz Erdmański dostał się do finału II edycji ogólnopolskiego konkursu Zielona Budka Master Challenge, który odbędzie się podczas targów MAZURY HoReCa w dniach 25-26 kwietnia 2017 roku w Ostródzie. Tematem konkursu to kreatywny deser lodowy, którego podstawą jest smak lodów mascarpone z sosem z owoców leśnych, a dodatkowymi składnikami są: jeden wybrany smak lodów Zielona Budka oraz wysokiej jakości produkt mleczny firmy Debic.

    Autor: A.Stegienta

  • Goście z Danii

    goscie z danii 2017W naszej szkole przebywała delegacja Tech College Aalborg i Bussines College Aalborg. Wizyta gości z Danii była związana z projektem „Kreowanie usług turystycznych na podstawie potrzeb zdefiniowanych w kraju pochodzenia turysty„ realizowanego w ramach programu unijnego Erasmus +. Partnerem projektu ze strony duńskiej jest Tech College Alborg, natomiast w wyniku bilateralnego porozumienia , Bussines College Aalborg będzie koordynował komponent projektu poświęcony marketingowi usług turystycznych. W trakcie pobytu duńscy wykładowcy spotkali się z uczniami naszej szkoły z kierunku technik organizacji reklamy i technik usług turystycznych, którzy po wakacjach pojadą na 4 tygodniowy staż do Danii, konkretnie do Aalborga.

    Autor: H.Lisowski

  • Symulacja rozmów kwalifikacyjnych

    symulacja rekrytacji2017Rozmowa kwalifikacyjna to pierwsze spotkanie kandydata do pracy z potencjalnym pracodawcą. W czasie tego spotkania jego uczestnicy poznają się wzajemnie i mówią o swoich oczekiwaniach. Kandydat do pracy ma świadomość tego, że jest cały czas obserwowany i wnikliwie słuchany, dlatego też stara się on dobrze zaprezentować. Z tego powodu do spotkania z przyszłym pracodawcą należy się właściwie przygotować.

    Autor: W.Wojtaszek, M.Nocuń

  • Ogromny sukces hotelarzy z naszej szkoły

    owh2017W dniach 04.04 – 05.04.2017 r. w naszej szkole odbyła się kolejna już dziewiąta edycja Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Tegoroczna olimpiada odbywała się pod hasłem „Wyposażenie techniczne w hotelarstwie”. W zmaganiach konkursowych uczestniczyli uczniowie z 33 szkół w liczbie 39 uczestników. W eliminacjach brało udział 198 szkół hotelarskich z całej Polski. W pierwszym dniu odbył test, który wyłonił 16 finalistów. W finale odbyły się dwie konkurencje praktyczne: obsługa gościa w recepcji w języku obcym oraz zadanie z zakresu obsługi konsumenta.

    Autor: J.Budzik

  • Wielkanocna wizyta wychowanków internatu w OREWie

    wizyta orew 2017W dniu 4.04.2017 r. wychowankowie internatu w ramach zbliżających się świąt wielkanocnych udali się do Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego. Celem tej wizyty było wspólne spędzenie czasu z dziećmi na rozwijaniu umiejętności plastycznych a przy okazji stworzenie pięknych ozdób wielkanocnych. Dzieci bardzo uciszyły się na spotkanie z naszą młodzieżą i z wielką radością uczestniczyły w zajęciach.

    Autor: W.Barta-Waszak

  • Wielkanocna wizyta w DPSie

    wizyta dps 2017wW dniu 05.04.2017 r. wychowankowie internatu Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich udali się na wizytę do Domu Pomocy Społecznej, aby obdarować Pensjonariuszy upominkami z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych. Tymi upominkami były własnoręcznie robione słodkości, kartki świąteczne i wiosenne stroiki. Przy okazji młodzież spędziła miło czas na rozmowie, wspólnym śpiewaniu oraz słuchaniu ciekawych opowieści mieszkańców DPSu. Pensjonariusze, jak zawsze, byli szczęśliwi z wizyty naszych wychowanków i nie mogą się doczekać kolejnej.

    Autor: W.Barta-Waszak

  • WIZYTA W BANKU

    wizyta bank 2017Dnia 05.04 klasa 1 r miała okazję zobaczyć, jak wygląda praca w banku. Odwiedziliśmy zaprzyjaźnioną z naszą szkołą placówkę Banku Zachodniego WBK, gdzie pokazano nam bank "od zaplecza": miejsce obsługi klientów VIP, klientów biura maklerskiego, a nawet gabinet Pani Dyrektor oddziału. Dla wielu uczniów była to ich pierwsza wizyta w placówce bankowej. Miejmy nadzieję, że zaprocentuje ona w przyszłości.

    Autor: A.Wilk

  • Międzyszkolny konkurs z problematyki azbestu

    azbest2017Dnia 5 kwietnia br. w Urzędzie Miasta odbył się międzyszkolny konkurs dotyczący ochrony środowiska i szkodliwości azbestu. W konkursie razem udział wzięło 20 uczniów ze szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych .Nasza uczennica Oliwia Koligot z kl III r zajęła IV-miejsce.
    Serdecznie gratulujemy.

    Autor: J.Kałucka

  • Młodzi pracownicy – bezpieczny start

    bezpieczny startKampania społeczna, realizowana pod hasłem „Bezpiecznie od startu” ma na celu zainteresowanie uczniów szkół ponadgimnazjalnych zdobywaniem podstawowej wiedzy na temat prawa pracy i zasad bezpieczeństwa pracy, a także kreowanie pożądanych postaw z zakresu kultury bezpieczeństwa pracy. Dnia 28 kwietnia nadinspektor OIP z Koszalina Paweł Danilewicz w ramach tej kampanii zapoznał młodzież ZSE-H z prawem pracy młodego pracownika. Interesujący wykład wzbogaciła prezentacja multimedialna oraz filmy z monitoringu z zakładów pracy ukazujące wypadki przy pracy. Wszystko to z myślą o zbliżających się wakacjach, podczas których, młodzież z naszej szkoły podejmie pracę zarobkową.

    Autor: A.Jasiulewicz

  • Czym skorupka za młodu nasiąknie, czyli „Savoir vivre dla Przedszkolaków”

    czym skorupkaW dniu 27 kwietnia w Centrum Kształcenia Praktycznego ZSE-H  odbyły się warsztaty dla przedszkolaków. W zajęciach  uczestniczyły pięcio i sześciolatki z Przedszkola nr 2 w Kołobrzegu. Dzieci zwiedziły restaurację Impresja, zobaczyły jej wyposażenie i wystrój, poznały sylwetkę i zakres prac kelnera. Podczas krótkiej prelekcji popartej prezentacją PowerPoint  maluchy poznały zasady zachowania w kontaktach między ludźmi oraz przy stole,  rolę  i zastosowanie serwetki osobistego użytku. Zobaczyły sztućce, naczynia i szkło stosowane podczas spożywania posiłków  oraz zasady konsumpcji poszczególnych potraw.

    Autor: E.Wasilewska

  • Święto Konstytucji 3 maja w Ekonomie

    swieto3majaW dniu 28.04 br w naszej szkole młodzież z klasy 3 n oraz Młodzieżowej Rady Szkoły w postanowiła upamiętnić zbliżającą się rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Przygotowano kotyliony w barwach narodowych, które wręczono nauczycielom. Przygotowano również test wiedzy o czasach Stanisława Augusta Poniatowskiego i Sejmie Wielkim (1788-92 ). Ku olbrzymiemu zaskoczeniu organizatorów, do rozwiązywania testu, przystąpiło ponad 80  uczniów ZSE-H. Warto wspomnieć, że test wiedzy rozwiązywali również nasi profesorowie (ks.Flis, W.Mączka, I.Śliwiak, M.Śliwiak, J.Skokowska, W.Tyszer, G.Januszewski, K.Sienkiewicz).  Wśród uczniów, największą wiedzę na temat Konstytucji 3 Maja wykazali się Paulina Adamska z kl.1 b, Karolina Pietrzak z kl 3n, Magdalena Falborska z 3 n, Marlena Brzezińska z 3n, Patrycja Chylak z kl.3 a, Arkadiusz Hekert z kl 2 m, Rafał Jagiełło z kl.3 i Angelika Dondaj z 3 b, Patryk Dunajski z z kl.2 i.

    Autor: K.Szopik

  • Książka moja miłość czyli Targi Ulubionych Książek

    targi ul ksAż 63,1 % Polaków deklaruje, że w 2015 roku nie przeczytało żadnej książki a 14 %, że nie czyta i nigdy nie czytało - wynika z najnowszych badań Biblioteki Narodowej. Ale w Ekonomie ta statystyka jest zupełnie nieaktualna. Czytamy i mamy swoje książki numer jeden – dlaczego zatem nie polecić ich innym? Dlatego nasi uczniowie, dyrekcja i nauczyciele wymienili się swoimi zainteresowaniami i pasjami czytelniczymi z okazji Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich.

    Autor: I.Śliwiak

  • Szkolenie dla pracowników branży gastronomicznej

    szkolenie kelnerskieW dniach 19-27 kwietnia b.r. Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich   realizowało szkolenie dla branży gastronomicznej naszego miasta i regionu. W dwunastogodzinnych  warsztatach  z zakresu podnoszenia jakości usług kelnerskich uczestniczyli pracownicy  kompleksu gastronomicznego PROMENADA – restauracji i pizzerii  PORTOWA , MIKADO w Kołobrzegu oraz LODZIARNIA w Rewalu. Celem szkolenia było doskonalenie technik obsługi gości, komunikacja interpersonalna oraz stosowanie sprzedaży sugestywnej. Uczestnicy ćwiczyli techniki przyjmowania zamówień i obsługi gości o różnych temperamentach, rozwiązywanie sytuacji problemowych oraz prezentację, otwieranie i serwis win. Szkolenie z pewnością wpłynie na poziom obsługi i zadowolenie gości z usług  gastronomicznych  naszego regionu.

    Autor: E.Wasilewska

  • Nasi w Eberswalde

    nasi w eberswaldeW tym samym czasie, kiedy młodzież z Eberswalde przebywała w gościnie ZSE-H, nasi uczniowie gościli w Berufsbildungsverein Eberswalde e.V, realizują projekt pt:" Mniejszości narodowe w Niemczech, Serbołużyczanie, ich kultura i tradycje". Warsztaty, dyskusje panelowe, wspólne szukanie informacji o kulturze i tradycjach Serbołużyczan, były doskonałym odniesieniem do dnia dzisiejszego. Młodzież w małych grupach mieszanych, przygotowała prezentacje swoich prac, które przedstawiała na zakończeniu i podsumowaniu spotkania. Czas spędzony w Eberswalde, to także okazja do poznania naszego Partnera i sąsiada, zabawy, zwiedzania i doskonalenia umiejętności językowych w zetknięciu z potrzebą faktycznego porozumienia się w innym kraju. Tematyka projektu, a właściwie dwóch projektów, została zaproponowana na jednym ze spotkań roboczych, kadry polsko-niemieckiej i liderów młodzieży z obu szkół.

    Autor: M.Wietrzycka

  • Podróż w czasie? To możliwe!

    podroz w czasieDla uczniów ZSE-H i Berufsbildung sverein Eberswalde.eV, to nic trudnego. Kolejny projekt pt: "Kołobrzeg-Kolberg"- podróż w czasie i przestrzeni, szukajmy wspólnych korzeni", realizowany w Kołobrzegu od 18.04-22.04 pokazał, że możemy odkryć w naszej historii wiele ciekawych i ważnych wątków, które łączą losy różnych ludzi. Młodzież dobrze przygotowała się do tematu projektu, nie tylko od strony dziejów miasta Kołobrzeg, ale także jego dawnej architektury, atrakcji znanego uzdrowiska oraz samych mieszkańców naszego miasta. Wędrówki w przeszłość to świetna zabawa, ale i czas na chwilę zadumy, spojrzenia z innej perspektywy na historię, ludzi, zdarzenia i to jak wiele nas łączy, a jak mało dzieli.

    Autor: M.Wietrzycka

  • Czołowe miejsce na etapie wojewódzkim turnieju „Młodzież zapobiega pożarom”

    mlodziez z p23 kwietnia w Hali Widowiskowo - Sportowej w Połczynie Zdroju odbyły się eliminacje na szczeblu wojewódzkim Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej. Do rywalizacji stanęli laureaci ze wszystkich powiatów województwa zachodniopomorskiego w trzech grupach wiekowych: szkoły podstawowe, gimnazja oraz szkoły średnie. Po rozwiązaniu testu uczeń ZSE-H z klasy IV n Kacper Maszczak zajął drugie miejsce, lecz na tym szczeblu turnieju oprócz testu na pięciu najlepszych czekała jeszcze dogrywka finałowa. Uczestnicy finału odpowiadali na pięć pytań o podwyższonym stopniu trudności. Jako debiutant na szczeblu wojewódzkim uczeń ZSE-H Kacper Maszczak zajął czwarte miejsce, ustępując jedynie miejsca doświadczonym, kilkukrotnym uczestnikom finałów krajowych.

    Autor: J.Dymecki, A.Jasiulewicz

  • I miejsce reprezentanta Ekonoma w konkursie kulinarnym

    lubuskie smakiDnia 19.04 w Gorzowie Wielkopolskim w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się konkurs kulinarny, którego celem było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej oraz pobudzanie i promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej. Do rywalizacji stanęli reprezentanci szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego. Tematem przewodnim konkursu były: polędwiczka z indyka, chrzan oraz jeden rodzaj dowolnego warzywa sezonowego. Uczniowie wykonywali dwie potrawy : potrawę obowiązkową „amuse bouche” w ilości 4 porcji z surowców przygotowanych przez organizatora w formie „Black Box” oraz potrawę własną.

    Autor: A.Raducha

  • Pożegnanie czwartych klas w Internacie

    pozegnanie czwartoklasistowW dniu 20.04.2016 r. odbyło się w internacie uroczyste pożegnanie czwartoklasistów. Otrzymali oni od swoich młodszych kolegów mnóstwo ciepłych słów oraz drobne upominki. Dodatkową atrakcją zorganizowaną przez Młodzieżową Radę Internatu był grill, na którym wychowankowie przyrządzili smaczną kiełbaskę oraz karkówkę. Podczas oczekiwania na potrawy z grilla, młodzież aktywnie spędzała czas grając w siatkówkę. Całe popołudnie było pełnie śmiechu i radości. Drodzy Maturzyści życzymy powodzenia na maturze!

    Autor: W.Barta-Waszak

  • Zabytki Kołobrzegu – wycieczka objazdowa

    wycieczka objazdowaDnia 20 kwietnia 2016r. klasa 4t wraz z nauczycielem p.Mirelą Jezik wzięła udział w niecodziennej lekcji języka angielskiego. Pod Hotel Centrum podjechały wynajęte ekologiczne pojazdy napędzane energią elektryczną. Przejeżdżając ulicami Kołobrzegu uczniowie mieli okazję zwiedzić zabytki naszego miasta słuchając lektora w języku angielskim. Trasa obejmowała najciekawsze miejsca Kołobrzegu tj: Latarnię Morską, Port Rybacki, Port Jachtowy, Katedrę, Ratusz, Stare Miasto. W trakcie jazdy zatrzymywaliśmy się w wybranych punktach aby przedyskutować zapamiętane informacje. Zabytki i atrakcje turystyczne w danym mieście to temat szczególnie bliski i ważny dla klas o profilu turystycznym. Wycieczka ta była ciekawą alternatywą lekcji w szkole i doskonałym treningiem przed egzaminem maturalnym.

    Autor: M.Jezik

  • Dualny system nauczania języka angielskiego

    W kwietniu 2016r. zakończono cykl lekcji szkoleniowych z języka angielskiego z udziałem 5 amerykańskich nauczycieli: Michaela Truscott, Leya M. Halmer, Rebecca Chin, Joann Sifontes i Daniele Simmsons. Dualny sposób nauczania języka angielskiego z polskim lektorem przy wsparciu native speakera skierowany był do klas programowo najwyższych, a w szczególności do uczniów zdających egzamin maturalny z języka angielskiego. Polski nauczyciel prowadzący lekcje w danej klasie przygotowywał maturzystów do zajęć poprzez przedstawienie tematu, słownictwa, zwrotów oraz struktur gramatycznych, które były wykorzystywane przez uczniów jako fundament do konwersacji z native speakerem.

    Autor: M.Jezik

  • Szkoleniowe Warsztaty Turystyczne

    warsztaty turystyczneW dniach 15-16.04.2016r. Zespół Szkół Ekonomicznych był organizatorem I edycji Szkoleniowych Warsztatów Turystycznych, przygotowanych dla nauczycieli kształcących w zawodzie technik obsługi turystycznej. Zajęcia prowadziły nauczycielki Agnieszka Swastek (nauczyciel w ZSE-H) i Dorota Sydorko-Raszewska (nauczyciel w Zespole Szkół Handlowych im. Bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56 w Poznaniu). Celem warsztatów było szkolenie nauczycieli w zakresie rezultatów egzaminu potwierdzającego kwalifikacje T.13 i T.14. Zaproszenie na warsztaty przyjęły szkoły m.in. ze Szczecina, Gryfic, Konina, Gębic, Wrześni, Piaseczna, Torunia, Zagórowa i Zielonej Góry.

    Autor: A.Swastek

  • Licealiada w Piłce Nożnej Dziewcząt

    licealiada d2016Dnia 15.04.2016r. w Kamieniu Pomorskim odbył się turniej regionalny Wojewódzkiej LICEALIADY w Piłce Nożnej Dziewcząt REGION ,,B”. Udział wzięło pięć najlepszych drużyn z następujących powiatów: Goleniów, Gryfice, Świnoujście, Kamień Pomorski, Kołobrzeg. Reprezentacja ZSE-H w składzie: Adamska Paulina, Wiśniewska Kornelia, Dondaj Andżelika, Rutkowska Daria, Szczygielska Dominika, Adamska Katarzyna, Tuńska Andżelika, Szpak Olga, Matejuk Klaudia, Graczyk Marta, Sawka Monika, Pawlikowska Wiktoria rozegrała następujące mecze: ZSE-H Kołobrzeg ( 5:3 ) Goleniów, ZSE-H Kołobrzeg ( 2:1 ) Świnoujście, ZSE-H Kołobrzeg ( 4:0 ) Kamień Pomorski, ZSE-H Kołobrzeg ( 5:1 ) Gryfice. Zwycięstwo w w/w turnieju uprawnia nas do wzięcia udziału w Mistrzostwach Województwa Zachodniopomorskiego. Jesteśmy jedną z czterech drużyn, które będą walczyły o ten tytuł.

    Autor: A.Brakoniecka-Sadło

  • Nasi na Olimpiadzie Hotelarskiej

    olimpiada hotPo raz ósmy Zespół Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich im. Emilii Gierczak był gospodarzem Olimpiady Hotelarskiej. W tym roku konkurs rozgrywany był pod hasłem "Historia hotelarstwa". W finałowych zmaganiach uczestniczyło 30 osób z całej Polski, w tym dwie uczennice z naszej szkoły; Natalia Jastrzębska Klasa II h oraz Paula Swinin klasa III h. Pierwsza zajęła 18 miejsce druga 22 miejsce. Jest to duży sukces naszych hotelarek, które przygotowywały Panie Krystyna Pióro oraz Anna Herc.

    Autor: J.Budzik

  • Kuchnia Południowego Pacyfiku

    kuchnia po pacW okresie 09.04 - 11.04.2016r. w CKP Zespołu Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich odbyło się szkolenie dotyczące „Kuchni Południowego Pacyfiku”, które poprowadzili: Ilona i Dariusz Zdziech, właściciele restauracji „Ambasada Pacyfiku” w Krakowie . Szkolenie składało się z dwóch części: teoretycznej w formie wykładu i prezentacji i części praktycznej.

    Autor: J.Budzik i R.Grodzka-Truszkowska

  • Savoir-vivre w restauracji dla Przedszkolaków

    savoir vivre dla przUprzejmość, życzliwość i dobre maniery to cechy, które powinny towarzyszyć nam na co dzień, dlatego zasad savoir-vivru powinniśmy uczyć się już od najmłodszych lat. Tym razem zasad właściwego zachowania się w restauracji uczyły się w Centrum Kształcenia Praktycznego czterolatki z grupy III Przedszkola nr 10 w Kołobrzegu. Dzieci miały okazję zobaczyć restaurację, poznać czym zajmuje się kelner, poznać zastawę stołową  oraz jak ją poprawnie ustawić, a także jak należy zachowywać się przy stole. Pani Ewa Wasilewska wyjaśniła maluchom m. in.: kto powinien rozpoczynać spożywanie posiłków, po co potrzebna nam serwetka, jakie sztućce używamy do jakich potraw oraz jak należy się zachować w restauracji, aby nikt się za nas nie wstydził. Na koniec spotkania przedszkolaki nauczyły się składania serwetek w żagiel, wachlarz i czapeczkę. Zdobyte umiejętności z pewnością wykorzystają przy najbliższych uroczystościach rodzinnych.

    Autor: M.Nocuń, W.Kawińska

  • Giełda gastronomiczna w nowym wydaniu

    gielda gastroW dniach 01-02.04.2016 r. w hotelu „Aquarius SPA” ***** w Kołobrzegu odbyła się giełda gastronomiczna organizowana cyklicznie przez firmę Klimatex. Wydarzenie to powstało z myślą o miłośnikach gotowania i właścicielach obiektów gastronomicznych, dając im możliwość zapoznania się z najnowszymi trendami panującymi w gastronomii. Celem giełdy jest zaprezentowanie pełnej i różnorodnej oferty produktów i usług gastronomicznych oraz wymiana doświadczeń. Podczas targów nasze uczennice mogły zaprezentować swoje umiejętności w zakresie obsługi konsumenta.

    Autor: J.Budzik

  • Etap wojewódzki Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”

    mlodziez zapobiega pozUczeń klasy IV n Kacper Maszczak podczas etapu powiatowego XXXIX Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom” dnia 2 kwietnia został laureatem w grupie szkół ponadgimnazjalnych i będzie reprezentował nasz powiat i ZSE-H na eliminacjach szczebla wojewódzkiego w Połczynie Zdroju. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

    Autor: J.Dymecki, A.Jasiulewicz

  • Finał VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

    W dniach 20.04 – 23.04.2015 r. odbyła się w naszej szkole kolejna edycja Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Tegoroczna olimpiada odbywała się pod hasłem „Usługi hotelarskie w środkach transportu”. Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej. W zmaganiach konkursowych uczestniczyli uczniowie z 31 szkól w liczbie 36 uczestników. W eliminacjach brało udział 196 szkół hotelarskich z całej Polski. Jak zwykle w pierwszym dniu był test, który wyłonił 15 finalistów. W finale uczestnicy mieli do wykonania dwa zadania ; obsłużyć gościa w recepcji w języku obcym oraz przygotować śniadanie do pokoju czyli room service.

    Wyniki :

    1 miejsce i tytuł Mistrza Wiedzy Hotelarskiej zdobyła Aleksandra Hinz z Zespołu Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych z Gdyni – opiekun pani Katarzyna Thiel – Winkler,

    2 miejsce Edyta Błoniarz z Zespołu Szkół nr 3 z Bochni - opiekun Lucyna Korta,

    3 miejsce Anna Loose – z Zespołu Szkół Ponadagimnazjalnych z Poznania – opiekun Olga Smoleńska i Jolanta Szpis Mikołajczyk.

    Organizatorami olimpiady był Zespół Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich im. Emilii Gierczak oraz Wyższa Szkoła Gospodarki z Bydgoszczy.  

    Autor:J.Budzik

  • Czwarte miejsce w etapie centralnym

    Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski spotkali się 15 kwietnia br. w Warszawie, aby walczyć o zwycięstwo w drugiej edycji konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”. Do udziału w rywalizacji jesienią ubiegłego roku przystąpiło 301 szkół ponadgimnazjalnych z całego kraju w liczbie 7975 uczniów. Od grudnia 2014 r. do lutego 2015 r.373 uczniów ze 192 szkół walczyło w etapach regionalnych, które wyłoniły po trzech najlepszych uczniów z każdego województwa. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 48 finalistów konkursów regionalnych, którzy spotkali w warszawskim Centrum Nauki Kopernik. Okręgowy Inspektorat Pracy w Szczecinie reprezentowali: Paulina Włodarczyk z Technikum Zawodowego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu, Magdalena Stachowicz z Technikum Ekonomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu oraz Stanisław Kosek z Technikum Zawodowego Nr 1 im. prof. Wiktora Zina w Zespole Szkół Nr 2 w Wałczu. Podczas finału każdy z uczestników musiał zmierzyć się z testem składającym się z 50 pytań, w tym 20 pytań o podwyższonej trudności. Jedna z naszych uczennic Paulina Włodarczyk zakwalifikowała się do dogrywki finałowej zajmując czwarte miejsce. Prace uczestników sprawdzała Centralna Komisja Konkursowa w składzie: dyrektor Departamentu Prawnego GIP Halina Tulwin, dyrektor Departamentu Prewencji i Promocji Zbigniew Kowalczyk, dyrektor Departamentu Nadzoru i Kontroli Krzysztof Kowalik, dyrektor Departamentu Legalności Zatrudnienia Jarosław Leśniewski oraz sekretarz komisji Artur Sobota. Podczas uroczystego wręczenia nagród obecni byli przedstawiciele instytucji współpracujących z inspekcją pracy: prof. dr hab. Danuta Koradecka, dyrektor CIOP-PIB, Małgorzata Nietopiel, dyrektor Departamentu Prewencji i Rehabilitacji ZUS oraz Anna Wasiak, główny specjalista w Wydziale Kształcenia Zawodowego Departamentu Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ministerstwie Edukacji Narodowej. Opiekunem uczennic była pani Agnieszka Jasiulewicz.

    Autor: A.Jasiulewicz 

  • Turnieju Wiedzy Pożarniczej oraz Konkurs Plastyczny „Zapobiegajmy pożarom”

    W Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Kołobrzegu, przeprowadzone zostały eliminacje powiatowe Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom” Podczas eliminacji powiatowych uczniowie Naszej Szkoły Michał Kaliniuk i Kacper Maszczak zdobyli czołowe miejsca w kategorii szkół ponadgimnazjalnych i będą reprezentować nasz powiat na etapie regionalnym. Dnia 21 kwietnia 2015 r w Zespole Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich w obecności Pani Wicestarosty Heleny Rudzis - Gruchały, Naczelnika Wydziału Oświaty w Starostwie Powiatowym Pana Janusza Kilińskiego oraz Pana Dyrektora ZSE - H Zbigniewa Stankiewicza Pan Prezes Zarządu Oddziału Powiatowego Związku OSP Jerzy Bartnik wręczył dyplomy oraz nagrody laureatom eliminacji powiatowych konkursu plastycznego „Zapobiegajmy pożarom” uczennicom ZSE - H Agacie Urbańskiej oraz Ewelinie Jóźwik.

    Autorzy: A.Jasiulewicz, J.Dymecki 

  • XXIII Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK

    17 kwietnia 2015 roku na terenie Straży Pożarnej w Kołobrzegu Zarząd Rejonowy PCK zorganizował i przeprowadził XXIII Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK. Mistrzostwa są ważnym elementem szerzenia idei niesienia pomocy poszkodowanym. Zadaniem uczestników jest udzielanie pierwszej pomocy w zainscenizowanych wypadkach. W tym roku po zaciętej rywalizacji nasza drużyna w składzie : Dominik Kita (kapitan),Natalia Grudkowska (IIn) ,Szczerba Radek, Wróbel Tomasz(IIa) i Klepuszewski Seweryn z II b zajęła III miejsce. Opiekunem drużyny jest nauczyciel edb mgr Grzegorz Januszewski .

    Autor: J.Kałucka

  • Bankowość mobilna

    W dniu 16 kwietnia klasach II i III technikum reklamy pracownicy banku BZ WBK w Kołobrzegu zaprezentowali produkty bankowe dostępne w kanale mobilnym usług bankowych. Prezenterzy zwrócili uwagę na prostotę i większe zrozumienie przez klientów produktów dostępnych w kanale mobilnym banku. Wykład wzbogacony był filmami edukacyjnym , prezentacjami oraz konkursami, w których czynnie uczestniczyli słuchacze klas technikum reklamy.

    Autor: E.Pogorzelec 

  • Polskie banknoty powszechnego obiegu

    16 kwietnia 2015 r. pracownicy banku BZ WBK w Kołobrzegu, przedstawili uczniom klas IIm i II n technikum hotelarskiego prezentację na temat: „Polskie banknoty powszechnego obiegu”. Bankowcy przedstawili uczniom polskie banknoty znajdujące się w obiegu oraz omówili i zaprezentowali zabezpieczenie tych banknotów. Pracownicy banku przygotowali również konkursy, w których zwycięzcy uzyskali drobne nagrody.

    Autor: E.Pogorzelec 

  • XVI Konkurs Matematyczny „Euklides”

    W dniu 14 kwietnia 2015 r. uczniowie klasy trzeciej Patrycja Oświęcimska i Maciej Zimny,którzy pomyślnie przeszli eliminacje szkolne  XVI  Konkursu Matematycznego „Euklides” ,wzięli udział w rozgrywkach rejonowych. Zawody rejonowe ( II stopnia)  organizowane  były  w Zespole Szkół nr 1 w Koszalinie. Konkurs umożliwia uczniom sprawdzenie wiedzy i umiejętności z zakresu matematyki przed obowiązkowym egzaminem maturalnym z matematyki.  Do zawodów III stopnia Komitet Główny kwalifikuje 30 uczniów z Polski, którzy uzyskali najwyższą ilość punktów oraz 10 uczniów z Litwy z najwyższą punktacją w zawodach II stopnia.

    Autor: A.Cichocka

  • Druga z MPH

    Zarząd Rejonowy PCK 15.04.br. przeprowadził w naszej szkole Olimpiadę z Wiedzy Upowszechniania Międzynarodowego Prawa Humanitarnego dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z naszego rejonu. Wykazując się dużą wiedzą z międzynarodowych przepisów i sposobów prowadzenia konfliktów zbrojnych, ochrony ich ofiar nasza uczennica Wołczyńska Magdalena II m, wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych zajęła II –miejsce. Opiekunem merytorycznym Magdy jest mgr Grzegorz Januszewski. Uczennicy dziękujemy i gratulujemy sukcesu na szczeblu okręgowym w Szczecinie.

    Autor: J.Kałucka

  • Komunikat

    Strona na portalu społecznościowym, pod adresem https://pl-pl.facebook.com/ekonom.kolobrzeg, nie jest oficjalną publikacją Zespołu Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu.

  • VI Targi Gastronomiczne

    W dniach 10-11.04.2015 r. już po raz kolejny w hotelu „Aquarius” odbyły się VI Targi Gastronomiczne. W tym roku gościem specjalnym był Szwajcar mieszkający w Polsce, znany i ceniony ekspert kulinarny, Kurt Scheller. Podczas Targów najwięksi europejscy producenci sprzętu dla gastronomii zaprezentowali się w Kołobrzegu. Obok renomowanych marek, w przedsięwzięciu zorganizowanym przez kołobrzeską firmę "'Klimatex" wzięły również rodzime firmy. W Targach nie mogło zabraknąć naszej młodzieży,którzy pomagali przy organizacji Targów, prowadząc Sekretariat.  

    Autor: J.Budzik

  • Inteligentne specjalizacje

    W ub. tygodniu uczniowie z klasy It : Bejda Patrycja, Burda Andrzej, Kaliniuk Michał i z klasy IIt (obsługi turystycznej): Konkol Natalia, Kaliszewski Sebastian, Zagata Nikodemu czestniczyli w szkoleniu pn. „Regionalne Specjalizacje. Akademia Kreatywności i Innowacji.” Warsztaty odbyły się w Szczecińskim Inkubatorze Kultury a zorganizowane zostały przez Wydział Zarządzania Strategicznego Urzędu Marszałkowskiego. Regionalne specjalizacje oznaczają wyjątkowe cechy w kraju, filary na które regiony w latach 2014–2020 postawią w gospodarce i współpracującej z nią nauce, a pieniądze z unii pomogą regionom w kreowaniu inteligentnych specjalizacji. W wyniku prac analitycznych i trwającego procesu przedsiębiorczego odkrywania w naszym regionie zidentyfikowano 5 obszarów inteligentnych specjalizacji: biogospodarka , działalność morska i logistyka, przemysł metalowo-maszynowy, usługi przyszłości i turystyka – to właśnie regionalne specjalizacje województwa zachodniopomorskiego. Podczas szkolenia zostały poruszone tematy min.: Czy innowacje są łatwe? Co jest innowacją w firmie, dlaczego każda firma jej potrzebuje ?; Jak organizować poszukiwania nowych pomysłów (ideation)?. W trakcie warsztatów, jakie odbyły się po szkoleniu młodzież zapoznana została z sektorem kreatywnym ,turystyką kreatywną i ekonomią doświadczeń tj. zostały zaprezentowane im różne typy innowacji w turystyce i hotelarstwie. Uczniowie poznali narzędzia kreowania innowacyjnych pomysłów. Przy użyciu metody desing thiking mieli za zadanie zaprojektować innowacyjną ,kreatywną usługę w gałęzi turystyczno-hotelarskiej.  

    Autor: J.Kałucka

  • TARGI EDUKACYJNE

    W dniu 9 kwietnia braliśmy udział w Targach Edukacyjnych, gdzie szkoły ponadgimnazjalne przedstawiały swoją ofertę. Gimnazjaliści mieli możliwość zapoznać się z kierunkami naszej szkoły oraz uzyskać odpowiedzi na nurtujące ich pytania. Do współpracy zaprosiłyśmy uczniów - przedstawicieli poszczególnych kierunków, którzy godnie reprezentowali szkołę i udzielali informacji zainteresowanym gimnazjalistom. Dziękujemy im za pomoc w przygotowaniu stanowiska szkoły.

    Autor: J.Skokowska, A.Antkiewicz

 

eng

 

ger

fb

Pliki cookies

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.