ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

 

 

 

 

SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"
SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"

W dniu 16.04.2024 na Wydziale Nauk Ekonomicznych w Koszalinie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Giełdowego "Młody Inwestor". Piątka naszych uczniów wzięła w nim udział. Zadaniem każdego z nich było zainwestować 10 000 zł i uzyskać jak największy zysk. Zadanie nie było łatwe, sytuacja na rynku był trudna, ale jednemu z naszych uczniów udało się uzyskać zysk. Zajął on 5 miejsce pokonując 88 uczestników. Gratulujemy!

GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024
GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024

Czy obcowanie ze sztuką jest nam potrzebne? Oczywiście, że tak!  My sobie nie wyobrażamy, aby w naszym życiu zabrakło barwy i  koloru. Dlatego tak chętnie odwiedzamy naszą lokalną Galerię Sztuki Współczesnej.

TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE
TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE

W dniu dzisiejszym, wraz z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną, mieliśmy zaszczyt zorganizowania w naszej szkole TARGÓW EDUKACYJNYCH. Gościliśmy w swoich murach przedstawicieli szkół ponadpodstawowych z naszego powiatu, którzy przygotowali atrakcyjne stanowiska. Młodzież klas ósmych miała okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną oraz porozmawiać ze starszymi kolegami.

XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA
XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA

Jako partnerzy Firmy Klimatex, wspieraliśmy po raz dwunasty  to wydarzenie, poprzez udział naszych uczniów w obsadzie biura giełdy.

MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE
MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE

Wspaniała wiadomość! Nasze Technikum otrzymało dofinansowanie z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej!

Następny
Poprzedni
Shadow

W środę  20.11.2019 roku w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się kolejne warsztaty  pt. "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE" dla uczniów technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół  im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie.  Były to już szóste, ostatnie  warsztaty w prowadzone w CKZ dla uczniów tej szkoły ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”.

Tym razem na warsztaty przyjechały hotelarki z klasy pierwszej i drugiej.

Młodzież poznała  produkty lokalne, tradycyjne, zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.  Miała okazję wykonać różne potrawy z wykorzystaniem  między innymi miodu drahimskiego  (ChOG),  tradycyjnego ogórka kołobrzeskiego, lokalnych ryb i serów.

Pod okiem nauczycielek praktycznej nauki zawodu Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej  oraz Ewy Wasilewskiej uczennice wykonały  różne przekąski, dania główne i na deser pachnące ciasto.

Efektem prac na warsztatach były:  tatar ze śledzi z kołobrzeskim ogórkiem na grzankach, sałatka z rukoli i sera z miodem drahimskim i śliwką, kanapki z pastą z makreli i ogórkiem kołobrzeskim, żurek, śledź po kaszubsku i plynce, kiszka kaszubska z aromatycznym boczkiem, polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby z karmelizowaną gruszką, konfiturą z czerwonej cebuli i purée z pasternaka a dopełnieniem smakowym aromatyczny kołacz makowy z miodem drahimskim.

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG