Nauka w technikum trwa 5 lat i obejmuje kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Z nami nauczysz się:
oceniania jakości produktów,
przechowywania żywności,
obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
obsługi sprzętu gastronomicznego,
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
wydawania dań,
oceniania jakości żywności,
planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
wykonywania usług gastronomicznych,
ekspedycji potraw i napojów.
Nie tylko nauka, ale również:
organizacja wielu przedsięwzięć gastronomicznych na rynku lokalnym,
pokazy na terenie szkoły i poza nią (kiermasz świąteczny bożonarodzeniowy i wielkanocny, pokaz flambirowania, barmański, łamania serwetek, carving),
konkursy i pokazy organizowane z Agencją Rynku Rolnego w Szczecinie,
konkurs "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej",
warsztaty gastronomiczne dla uczniów prowadzonych przez firmę Chefs Culinar,
doskonała współpraca z lokalnymi oraz zagranicznymi hotelami i restauracjami,
wymiana doświadczeń zawodowych z zachodnimi partnerami szkół gastronomiczno-hotelarskich,
sporkania z przedstawicielami zawodu, m. in.: szefami kuchni, kierownikami gastronomii, dyrektorami hoteli i właścicielami restauracji.
Praktyki zawodowe
w klasie III - 4 tygodnie
w klasie IV - 4 tygodnie
Praktyki zawodowe odbywają się w renomowanych restauracjach i hotelach kołobrzeskich, ale również w markowych hotelach na terenie całego kraju.
Egzaminy zawodowe:
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdają dwa egzaminy zawodowe:
po II semestrze kl. III - kwalifikacja HGT.02.
po I semestrze kl. V – kwalifikacja HGT.12.
Dlaczego warto wybrać ten kierunek?
zdobędziesz zawód najbardziej poszukiwany w naszym regionie,
możesz realizować swoje pasje kulinarne i poznawać techniki sztuki kulinarnej,
możesz podjąć pracę w wielu miejscach, m. in.: zakładach żywienia zbiorowego, takich jak przedszkola, stołówki, bary, restauracje , szpitale, sanatoria, domy wczasowe, hotele i restauracje.
po ukończeniu szkoły, przystąpieniu do egzaminu i zdaniu go otrzymujesz certyfikat w języku angielskim, który ułatwia Ci poszukiwanie pracy w zawodzie na europejskich i światowych rynkach pracy,
masz możliwość kontynuowaniu nauki na wielu pokrewnych kierunkach studiów.
Po ukończeniu technikum możesz podjąć pracę na stanowisku: