ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

 

 

 

 

SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"
SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"

W dniu 16.04.2024 na Wydziale Nauk Ekonomicznych w Koszalinie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Giełdowego "Młody Inwestor". Piątka naszych uczniów wzięła w nim udział. Zadaniem każdego z nich było zainwestować 10 000 zł i uzyskać jak największy zysk. Zadanie nie było łatwe, sytuacja na rynku był trudna, ale jednemu z naszych uczniów udało się uzyskać zysk. Zajął on 5 miejsce pokonując 88 uczestników. Gratulujemy!

GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024
GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024

Czy obcowanie ze sztuką jest nam potrzebne? Oczywiście, że tak!  My sobie nie wyobrażamy, aby w naszym życiu zabrakło barwy i  koloru. Dlatego tak chętnie odwiedzamy naszą lokalną Galerię Sztuki Współczesnej.

TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE
TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE

W dniu dzisiejszym, wraz z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną, mieliśmy zaszczyt zorganizowania w naszej szkole TARGÓW EDUKACYJNYCH. Gościliśmy w swoich murach przedstawicieli szkół ponadpodstawowych z naszego powiatu, którzy przygotowali atrakcyjne stanowiska. Młodzież klas ósmych miała okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną oraz porozmawiać ze starszymi kolegami.

XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA
XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA

Jako partnerzy Firmy Klimatex, wspieraliśmy po raz dwunasty  to wydarzenie, poprzez udział naszych uczniów w obsadzie biura giełdy.

MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE
MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE

Wspaniała wiadomość! Nasze Technikum otrzymało dofinansowanie z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej!

Następny
Poprzedni
Shadow

W tym tygodniu nastąpiła zmiana opiekunów. Do końca pobytu team stażystów będzie pod opieką p. K. Głowali i p. A. Wilk. Trzeci tydzień minął nam bardzo szybko, za sprawą interesujących zajęć perfekcyjnie przygotowanych i prowadzonych przez duńskich wykładowców.

W poniedziałek i w czwartek nasi uczniowie poznali, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej, tajniki przygotowywania i dekorowania pysznych deserów czekoladowych. Efekty końcowe ich pracy cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie. We wtorek oraz piątek uczniowie udoskonalali swoje umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, samodzielnie projektując w języku angielskim 5 daniowe menu oraz dobierając do niego właściwą zastawę stołową.

Uczniowie wykazali się niezwykłą pomysłowością dekorując stoły, które zmieniły się w małe arcydzieła. Nowością dla naszych stażystów była nauka flambirowania, czyli tworzenia tzw. płonących półmisków. Młodzież flambirowała naleśniki i wołowinę. W ramach praktyki sommelierskiej uczestnicy stażu zapoznali się ze sposobem oceny jakości wina oraz jego doboru do poszczególnych potraw, poznali przy tym spektakularne sposoby otwierania win musujących. Miłym przerywnikem między zajęciamy była wycieczka do Skagen. Oprócz tego, że odetchnęliśmy świeżym, morskim powietrzem, mieliśmy również okazję zwiedzenia dwóch sławnych w Danii hoteli Brøndums oraz Ruths. Poznaliśmy historię tych wspaniałych miejsc oraz zasady ich funkcjonowania, a na koniec zostaliśmy poczęstowani wyśmienitym obiadem złożonym z lokalnych specjałów. Z niecierpliwością i pewną dozą smutku czekamy na kolejny, niestety ostatni już tydzień w Aalborg Tech College.

                                      Autorki K. Głowala, A. Wilk

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG