ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

 

 

 

 

SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"
SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"

W dniu 16.04.2024 na Wydziale Nauk Ekonomicznych w Koszalinie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Giełdowego "Młody Inwestor". Piątka naszych uczniów wzięła w nim udział. Zadaniem każdego z nich było zainwestować 10 000 zł i uzyskać jak największy zysk. Zadanie nie było łatwe, sytuacja na rynku był trudna, ale jednemu z naszych uczniów udało się uzyskać zysk. Zajął on 5 miejsce pokonując 88 uczestników. Gratulujemy!

GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024
GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024

Czy obcowanie ze sztuką jest nam potrzebne? Oczywiście, że tak!  My sobie nie wyobrażamy, aby w naszym życiu zabrakło barwy i  koloru. Dlatego tak chętnie odwiedzamy naszą lokalną Galerię Sztuki Współczesnej.

TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE
TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE

W dniu dzisiejszym, wraz z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną, mieliśmy zaszczyt zorganizowania w naszej szkole TARGÓW EDUKACYJNYCH. Gościliśmy w swoich murach przedstawicieli szkół ponadpodstawowych z naszego powiatu, którzy przygotowali atrakcyjne stanowiska. Młodzież klas ósmych miała okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną oraz porozmawiać ze starszymi kolegami.

XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA
XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA

Jako partnerzy Firmy Klimatex, wspieraliśmy po raz dwunasty  to wydarzenie, poprzez udział naszych uczniów w obsadzie biura giełdy.

MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE
MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE

Wspaniała wiadomość! Nasze Technikum otrzymało dofinansowanie z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej!

Następny
Poprzedni
Shadow

Dobiega końca drugi tydzień stażu naszych uczniów w Tech College, w duńskim Aalborg. Obfitował on, tak jak poprzedni, w wiele ciekawych wydarzeń. Uczniowie rozpoczęli tydzień od zajęć teoretycznych, na których poznawali sposoby przyrządzania drobiu przez duńskich szefów kuchni oraz uczyli się układać menu z zaproponowanych przez siebie dań. Podczas wtorkowych zajęć doskonalili sztukę nakrywania stołu oraz dobierali wina do potraw.

W środę przedstawili, w języku angielskim, ułożone przez siebie menu, a podczas praktyk w kuchni przygotowali produkty potrzebne do przyrządzenia próbnego uroczystego obiadu. Czwartek upłynął nam pod znakiem leśnych darów, gdyż Simon (wieloletni szef kuchni oraz mentor naszych stażystów) zabrał nas na wycieczkę do miejscowości Svinkløv oraz Slettestrand, gdzie w okolicznych lasach zobaczyliśmy jak wiele produktów jest na wyciągnięcie ręki: kosztowaliśmy dziko rosnący szczaw, owoce głogu, jabłka oraz grzyby. Praktyka w kuchni była nietypowa, albowiem zadaniem naszych stażystów było przyrządzenie dla siebie obiadu z wykorzystaniem zebranych podczas wycieczki produktów, a kuchnia znajdowała się w leśnej gospodzie, gdzie nasi kucharze mieli do dyspozycji piec opalany drewnem. Piątek był pierwszym, większym sprawdzianem umiejętności naszych podopiecznych, gdyż o godzinie 12:00 odbył się próbny uroczysty obiad, w całości przyrządzony oraz obsługiwany przez naszych uczniów. Menu jakie zaproponowali to: zupa-krem z ziemniaków podawana z małżami św. Jakuba, kurczak poussin z ziemniakami po angielsku i blanszowanymi warzywami, a na deser duńskie Æblekage (ciasto jabłkowe). Według duńskich nauczycieli, którzy wzięli udział w obiedzie, piątkowy sprawdzian został zdany na piątkę!

Autorzy: Elżbieta Kozber i Tomasz Stępowski

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG