wakacje

 

II OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA DLA NAUCZYCIELI PRZEDMIOTÓW HOTELARSKICH

W dniach 01-03.03.2019 r. w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu odbyła się konferencja dla nauczycieli hotelarstwa pt. „Innowacje w gastronomii hotelowej”. W trzydniowej konferencji wzięło udział 49 nauczycieli z całej Polski, m. in. z Piły, Zielonej Góry, Buska Zdroju, Konina, Wałbrzycha.

Konferencję zaszczyciła swoja obecnością Pani Helena Rudzis – Gruchała, członek zarządu Powiatu Kołobrzeskiego.

W pierwszym panelu konferencji przedstawiciele firmy Stalgast, Bartłomiej Niedzielski i Maciej Białas, zaprezentowali innowacyjne rozwiązania w gastronomii hotelowej z wykorzystaniem metody sous vide w przygotowaniu potraw oraz syfonów marki ISI np. do sporządzania napojów, deserów czy zup kremów. Druga część konferencji obejmowała warsztaty z zakresu sporządzania wybranych potraw śniadaniowych i procedur obsługi room service, które poprowadziły Renata Grodzka- Truszkowska i Joanna Zendran z ZSE-H w Kołobrzegu. W tej części konferencji uczestnicy mieli możliwość przygotować potrawy zgodnie z zamówieniem klamkowym i zaserwować je do pokoju gościa na tacy lub wózku do room service. Ostatnim panelem konferencji była wizyta studyjna w hotelu „Diune Hotel*****&Resort” w Kołobrzegu, w którym nauczyciele zwiedzili restaurację Arte, SPA&Wellness, salę konferencyjną oraz pokoje. Ciekawostką jest, że we wnętrzach obiektu dominuje styl glamour, który zauroczył uczestników.

Konferencja zakończyła się miłym akcentem, jakim była uroczysta kolacja w Restauracji „Sublima” w Hotelu New Skanpol.

Kołobrzeskie spotkania nauczycieli cieszą się zawsze ogromnym zainteresowaniem, dają możliwość wymiany doświadczeń oraz uzupełnienia swojej wiedzy zawodowej.

Konferencja zorganizowana przez nauczycieli hotelarstwa: Annę Herc i Izabelę Kowaluk wpisała się już na stałe w kalendarz imprez organizowanych w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu.

                                                                                                                     Autor: Anna Herc