egzaminy1

W dniu 15 stycznia w Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich odbyły sie kolejne warsztaty gastronomiczne dla młodzieży w ramach współpracy z firmą Chefs-Culinar. Tym razem uczestnikami zajęć byli praktykanci CKP w zawodach kucharz i cukiernik. Pod czujnym okiem i wsparciu pana Jacka Fedde, doradcy kulinarnego firmy Chefs-Culinar młodzież wykonała kilkanaście różnych potraw wywodzących się z polskiej i kresowej tradycji kulinarnej. Były to: rosół z pręgi wołowej z pielmieni z mięsem wołowo-wieprzowym, rilettees z łososia z placuszkami ziemniaczanymi i ziołowym puree, tatar z polędwicy wołowej, łosoś w paprykowej skorupce, sałatka z koziego sera, buraczków i cykorii, pierogi z pręgi wołowej z sosem porto i marmoladą z cebuli, sałatka z kaczki i karmelizowanych warzyw, cepeliny z sosem grzybowym, jabłecznik z migdałową kruszonką i musem cynamonowym. Próbkę tego, co z dużym zaangażowaniem wykonali uczniowie przedstawiają poniższe zdjęcia. 

Autor: Ewa Wasilewska