zastepstwa edziennik edziennik

podreczniki2018 240 67 dodatkowe olimpiada

POLSKO – DUŃSKA JESIEŃ                   

Tradycją katedry gastronomii jest coroczna organizacja w miesiącu październiku pokazu umiejętności kulinarnych uczniów klas gastronomicznych. Tym razem chcąc pogłębić wiedzę na temat kuchni duńskiej, która w pewnym aspekcie trochę przypomina naszą polską, młodzież przygotowała tradycyjne potrawy charakterystyczne dla Nas Polaków i Duńczyków. Zarówno uczniowie Naszej Szkoły jak i nauczyciele mieli możliwość spróbowania między innymi: zupy dyniowej, ziemniaczanej, bigosu, krokietów, smorrebrod (słynne duńskie kanapki), leverpostej med bacon (pasztet z wysmażonym boczkiem )….. Nie zabrakło również czegoś słodkiego tj.: ciast ze śliwką, jabłkiem, serników, babeczek itp. Organizując kiermasz o w/w tematyce młodzież przekonała się, że nie ma dużej różnicy między kuchnią duńską a kuchnią polską. Zarówno My Polacy jak i Duńczycy uwielbiamy wieprzowinę, wołowinę, kurczaki i kaczki. Podajemy je w towarzystwie ziemniaków z dodatkiem marchwi, groszku, szparagów, kapusty, pietruszki. Dania natomiast jest na tle państw skandynawskich wyjątkowa, gdyż najwięcej serwuje się tam nie ryb, a... wieprzowiny.

Autor: Agnieszka Stegienta