zastepstwa edziennik edziennik

podreczniki2018 240 67 dodatkowe olimpiada

WARSZTATY "PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE"

W dniu 20.09.2018 r. w CKP Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się po raz kolejny warsztaty kulinarne “ Produkty tradycyjne i lokalne”. Uczestniczyła w nich młodzież z klasy IV technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie pod fachowym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu Pań: mgr inż. Ewy Wasilewskiej i mgr inż. Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej. Szkolenie zorganizowano w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”. Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę na temat lokalnych produktów, takich jak : dorsz bałtycki, śledź, flądra, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, np. ogórek kołobrzeski, produktów oznaczonych znakiem ChOG – miód drahimski. W czasie szkolenia uczniowie sporządzili następujące potrawy :

  • Tatar ze śledzia,
  • Pasta z wędzonej makreli na razowym pieczywie z ogórkiem kołobrzeskim,
  • Sałatka z wędzoną flądrą i burakami,
  • Śledź po kaszubsku i plyńce,
  • Zupa rybna z borowikami,
  • Żurek z jajkiem,
  • Sałatka z figami, białym serem I orzechami w miodzie drahimskim,
  • Kołacz makowy z miodem drahimskim,
  • Rogaliki z konfiturą różaną,
  • Kiszka kaszubska ziemniaczana,
  • Marynowana pierś z kaczki, modra kapusta i puree z pasternaka

                        Autor: Anna Grabowska - Gieorgijewska