zastepstwa edziennik edziennik

podreczniki2018 240 67 dodatkowe olimpiada

KONKURS DLA MŁODYCH I UTALENTOWANYCH

Komisja Przedmiotów Gastronomicznych zachęca   młodzież klas gastronomicznych do podjęcia wyzwania kulinarnego i wzięcia udziału w ogólnopolskim konkursie – Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018.

Nasza Szkoła może pochwalić się osiągnięciami w w/w konkursie. Jeden z uczniów został finalistą konkursu w 2017 roku.

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Laureat pierwszego miejsca otrzymuje w restauracji z gwiazdką Michelin oraz automatycznie kwalifikuje się do finału konkursu Primerba Cup organizowanego dla profesjonalnych szefów kuchni.

Nagrody

I miejsce Staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów Primerba Cup 2017

II miejsce Mikser KitchenAid

III miesjce Profesjonalne noże DICK

Dla szkół laureatów Sous-vide i pakowarka Hendi

Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:

  • I etap: kwalifikacje – przygotowanie i nadsyłanie receptur.
    Uczniowie przesyłają przepisy na danie główne, wraz ze zdjęciem, zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Podczas eliminacji wstępnych jury wybiera uczestników półfinału.
  • II etap: półfinał
    24 zakwalifikowanych uczniów bierze udział w rywalizacjach półfinałowych, odbywających się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions.
  • III etap: finał
    Do ścisłego finału przechodzi 12 uczniów, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej

Węcej informacji na stronie www.ufc.com oraz u nauczycieli gastronomii.

banner