DZIAŁANIA FINANSOWANE Z PROGRAMU ERASMUS+

DRUGI TYDZIEŃ STAŻU W TECH COLLEGE AALBORG

W środę przedstawili, w języku angielskim, ułożone przez siebie menu, a podczas praktyk w kuchni przygotowali produkty potrzebne do przyrządzenia próbnego uroczystego obiadu. Czwartek upłynął nam pod znakiem leśnych darów, gdyż Simon (wieloletni szef kuchni oraz mentor naszych stażystów) zabrał nas na wycieczkę do miejscowości Svinkløv oraz Slettestrand, gdzie w okolicznych lasach zobaczyliśmy jak wiele produktów jest na wyciągnięcie ręki: kosztowaliśmy dziko rosnący szczaw, owoce głogu, jabłka oraz grzyby. Praktyka w kuchni była nietypowa, albowiem zadaniem naszych stażystów było przyrządzenie dla siebie obiadu z wykorzystaniem zebranych podczas wycieczki produktów, a kuchnia znajdowała się w leśnej gospodzie, gdzie nasi kucharze mieli do dyspozycji piec opalany drewnem. Piątek był pierwszym, większym sprawdzianem umiejętności naszych podopiecznych, gdyż o godzinie 12:00 odbył się próbny uroczysty obiad, w całości przyrządzony oraz obsługiwany przez naszych uczniów. Menu jakie zaproponowali to: zupa-krem z ziemniaków podawana z małżami św. Jakuba, kurczak poussin z ziemniakami po angielsku i blanszowanymi warzywami, a na deser duńskie Æblekage (ciasto jabłkowe). Według duńskich nauczycieli, którzy wzięli udział w obiedzie, piątkowy sprawdzian został zdany na piątkę!

Autorzy: Elżbieta Kozber i Tomasz Stępowski

 

eng

 

ger

Na skróty

fb

e sport

Pliki cookies

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.