DZIAŁANIA FINANSOWANE Z PROGRAMU ERASMUS+

EFEKTY STAŻU UCZNIÓW ORAZ NAUCZYCIELI W DANII

Prezentujemy materiały stanowiące efekt stażu uczniów i nauczycieli w projekcie „Transgraniczne kształcenie dualne jako moderator jakości usług gastronomicznych” realizowanego w ramach unijnego programu Erasmus+. 

CZWARTY TYDZIEŃ STAŻU W AALBORGU

4 – niestety ostatni tydzień pobytu w Food Tech College Aalborg upłynął nam pod znakiem wielkich przygotowań do finałowej Galla Dinner – uroczystego obiadu, który miał być zwieńczeniem naszej miesięcznej praktyki. Na poniedziałkowych zajęciach teoretycznych utrwalaliśmy wiedzę dotyczącą międzynarodowych zwrotów używanych powszechnie w terminologii gastronomicznej. Następnie pod bacznym okiem Bente oraz Simona – naszych duńskich nauczycieli gastronomii, przygotowywaliśmy kompletne danie złożone z giczy cielęcej Esterhazy, warzyw julliennne, ziemniaków pure oraz chipsów ziemniaczanych.

STAŻ NAUCZYCIELI W DANII DOBIEGŁ KOŃCA

Ostatni tydzień stażu był bardzo intensywny, oprócz dużej ilości godzin spędzonych na zajęciach metodycznych gospodarze zapewnili nam wiele atrakcji. W środę pojechaliśmy na wycieczkę do Aarhus, gdzie młodzież z nauczycielami odbyła ,,podróż w czasie” w Den Gamle By poznając życie Duńczyków od średniowiecza do czasów współczesnych. Następnie w miejscowości Randers odwiedziliśmy Cold Hand Winery, gdzie zostaliśmy zapoznani z produkcją win owocowych będących specjalnością tego regionu. Wielką frajdą na podsumowanie dnia było kibicowanie mistrzom Danii „ Pirates” w meczu hokeja.

TRZECI TYDZIEŃ STAŻU W TECH COLLEGE AALBORG

W tym tygodniu nastąpiła zmiana opiekunów. Do końca pobytu team stażystów będzie pod opieką p. K. Głowali i p. A. Wilk. Trzeci tydzień minął nam bardzo szybko, za sprawą interesujących zajęć perfekcyjnie przygotowanych i prowadzonych przez duńskich wykładowców. W poniedziałek i w czwartek nasi uczniowie poznali, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej, tajniki przygotowywania i dekorowania pysznych deserów czekoladowych. Efekty końcowe ich pracy cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie. We wtorek oraz piątek uczniowie udoskonalali swoje umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, samodzielnie projektując w języku angielskim 5 daniowe menu oraz dobierając do niego właściwą zastawę stołową.

STAŻ NAUCZYCIELI W DANII                                    

W ramach projektu Erasmus+ ”Transgraniczne kształcenie dualne jako moderator jakości usług gastronomicznych” pięcioro nauczycieli Ekonoma uczestniczy w dwutygodniowym stażu w TECHCOLLEGE w duńskim Aalborg. Nauczyciele biorą udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych, obserwując pracę i metody stosowane przez duńskich nauczycieli. W pierwszych dniach stażu zostali zapoznani ze strukturą organizacyjną szkolnictwa zawodowego oraz wykorzystaniem nowoczesnych metod i technologii w edukacji.